WordCamp Nijmegen 2019 [Recap]

Timo, 27 september 2019

Tijdens de derde editie van WordCamp Nijmegen waren we natuurlijk weer van de partij. Een thuiswedstrijd voor Savvii. Voor het geval jij de conference day, of sommige van de talks, gemist hebt, hebben wij een verslag uitgeschreven. We belichten de talks die wij het meest interessant vonden en hopen dat ook jij hier iets van leert.

Onze Accountmanager Danny schoof aan bij Paul van Buuren. In deze talk gaat het over de toegankelijkheid van websites en wat hier voor slechtziende, blinde en dyslectische bezoekers vaak aan schort.

Al sinds 1998 maakt Paul websites. Hij werkt daarbij voor semi-overheid instanties zoals gebruikercentraal.nl  en digitaleoverheid.nl. Paul houdt zich daar voornamelijk bezig met de toegankelijkheid van websites. In zijn talk wil Paul duidelijk maken dat een website niet alleen visueel mooi moet zijn maar dat de basis van een website toegankelijk moet zijn voor iedereen. Wat als je dus geen muis kan gebruiken? Kan ik met alleen een toetsenbord door de website heen? Wat als de bezoeker een visuele beperking heeft? Is de website te navigeren op spraak alleen? We denken soms dat onze bezoekers hetzelfde zijn als wij maar dit is vaak ander dan we denken.

Het eerste deel van de talk richt Paul zich op woordgebruik. Op welke niveau schrijf je teksten? In de praktijk blijkt dat de meeste websites teksten bevatten op het niveau B2 en C1. Dit terwijl het gemiddelde leesniveau van Nederlanders tussen B1 en B2 ligt. We gebruiken dus te moeilijke woorden voor ons publiek. Dit zorgt ervoor dat websites minder goed gevonden worden. Mensen zoeken met andere zoektermen die geen hits opleveren.

Grafiek leesniveau

Vervolgens gaat Paul verder over andere manieren van toegankelijkheid. Namelijk de opbouw van de pagina. Tegenwoordig bestaat een webpagina uit HTML, CSS en JS. Maar wat gebeurt er als CSS en JS wegvalt? Is je pagina dan nog steeds te begrijpen? Paul nodigt het publiek uit om later zelf de check te doen op een eigen website via de functie ‘Paginabron Weergeven’. Een duidelijke HTML structuur is belangrijk voor visueel beperkte mensen die gebruik maken van voorleessoftware. Die software kan vaak alleen HTML lezen.

In alle gevallen wil Paul ons er op wijzen uit te kijken voor clichés. Omdat ‘iedereen het doet’ wil nog niet zeggen dat dit positief is. Anders dan de meeste webbouwers drukt hij ons het belang van toegangelijkheid boven design op het hart. Aan het eind van de talk kregen we van Paul zijn allom bekende tegelwijsheden in stickervorm. Paul zijn favoriet zit nu dan ook op mijn laptop geplakt: ‘Kiezen is een keuze’.

Onze support-medewerker Aaron vertelt als tweede over de talk ‘Hoe schrijf je een SEO-tekst anno 2019’ van Marit Vervaart:

Marit is een expert en pionier op het gebied van SEO, Google ranking, copywriting en alles wat bijdraagt aan de vindbaarheid van websites. Je wilt als ondernemer veel traffic op je website en daarvoor moet je goed vindbaar zijn. Hierin zijn zaken als de opbouw en indeling van de site cruciaal. Goedlopende teksten, het efficiënt en tactisch gebruik van content (trefwoorden, afbeeldingen etc.), maar vooral ook de kracht van goed onderzoek. Als eigenaresse van Fastmotion helpt Marit ondernemers met het verbeteren van hun online resultaten. Ze heeft ruim 15 jaar ervaring op het gebied van SEO. De kennis die ze tijdens haar werk heeft opgedaan is indrukwekkend!

De regels die er tien jaar geleden voor zorgden dat je in de drie bovenste zoekresultaten terecht kwam bij Google gelden niet meer. Tegenwoordig is Google stukken intelligenter. De parameters zijn dusdanig gefinetuned dat Google beter de kern van een tekst begrijpt. Je hoeft dus niet meer vast te houden aan wat ooit de maatstaf was. Dit levert levendigere teksten op die natuurlijker ogen. In het verleden waren SEO-teksten stug omdat ze specifiek voor zoekmachines geschreven werden. Die tijd is nu voorbij!

Interessant waren de voorbeelden die Marit live liet zien. Vooral op nichegebied kun je als bedrijf goed scoren in de ranking. Aan de hand van algemene zoekopdrachten als ‘auto wassen’ en ‘bijzondere overnachtingen’ liet Marieke zien hoe je met jouw bedrijfspagina hier tussen kunt komen. Je moet eerst je doelgroep leren kennen. bij de zoekopdracht ‘bijzondere overnachtingen’ kwamen goed rankende websites naar voren met veel afbeeldingen en weinig achtergrondinformatie.  Bij ‘auto wassen’ kwamen websites naar voren waar de bezoeker juist veel informatie te verwerken kreeg. Dit laat zien dat bezoekers binnen verschillende markten andere behoeftes hebben. Als je hier op de juiste manier op inspeelt zal dit door Google beloont worden. De zoekmachine is op dit moment dus zó intelligent geworden dat hij weet wat voor content de zoeker wil hebben per onderwerp.

Ook hoef je niet meer in te zetten op één specifiek keyword; zoals dat enkele jaren geleden de maatstaf was. Google herkent de inhoud van een tekst steeds beter. Dat zorgt ervoor dat je meer verwante zoekwoorden kunt gebruiken die binnen eenzelfde thema passen. Ook houdt Google de CTR (Click through Ratio) in het vizier. Is je website populair en genereert deze veel clicks? Dan wordt deze beloond door Google en stijg je in de ranking. SEO verandert voortdurend. Door nieuwe technieken weet Google zoekopdrachten steeds beter te beantwoorden met relevante informatie. Door jezelf op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen kun je hier met je bedrijf op inspelen.

Iemand uit het publiek vroeg Marit waar zich aan stoort bij het lezen van websiteteksten. Hierop kwam het antwoord dat ze zich verbaast over de hoeveelheid websites waarop teksten staan die geschreven lijken te zijn door robots. Alleen maar omdat dat ene belangrijke keyword erin verwerkt moet worden. Contentstrategie, markt- en doelgroep onderzoek, op de hoogte zijn van de Google parameters, maar vooral zorgen dat je teksten prettig lezen, is anno 2019 de strategie die je moet hanteren. Leg je focus hierop en dan kan ook jouw website bovenin de Google zoekresultatenlijst verschijnen!

ROC Nijmegen

Flip (CEO en kapitein van ons Savvii-schip) bezocht de talk van Rowdy Rabouw. In deze talk ging het over speechen tijdens conferenties en hoe je dit aanpakt.

Het geluid dreunt door de zaal, lichten flitsen – een rockster verschijnt op het podium! Rowdy’s entree is spectaculair. Een fantastische manier om de spanning te doorbreken waar een publiek optreden vaak mee gepaard gaat. Dat is ook wat Rowdy benoemt: “de meeste mensen gaan liever dood.” Liever dood dan dat ze op een podium staan, bedoelt hij hiermee.

De meesten van ons in het publiek spreken ook wel eens op conferenties of overwegen dit te doen. En ja, als ik rondkijk in de zaal bespeur ik gemixte gevoelens. Het zou fantastisch zijn om de durf op te kunnen brengen om op dat podium te staan. De durf om op deze manier jouw passie te delen. Maar oh, wat zijn we toch bang om die stap te zetten. Voor Rowdy is het teruggeven aan de community een grote drijfveer. Niet specifiek de WordPress-community, maar sociale gemeenschappen in het algemeen. Gemeenschappen waar hij zelf onderdeel van is.

Rowdy benoemt een welbekend gevoel onder sprekers: het ‘impostor syndrome’. Wie ben ik om dit onderwerp te mogen aansnijden? Wie ben ik om hierover te praten? Weet ik genoeg over dit onderwerp? Nemen mensen mij wel serieus, of ben ik een grap voor ze? Zolang je vertelt over onderwerpen waar je passie ligt, komt het goed volgens Rowdy. Iedereen die gepassioneerd over een onderwerp vertelt, heeft een uniek perspectief. En dat is altijd het delen waard. Je hoeft geen super expert te zijn op een onderwerp – zolang je maar net iets meer dan je publiek weet. Je speech hoeft het publiek niet omver te blazen. Zolang je één of twee nieuwe inzichten aan de man brengt, zit je goed.

Over de gehele breedte genomen, is het verhaal van Rowdy heel praktisch opgezet. Het snijdt onderwerpen aan als het vragen van compensatiegeld. Waarom, hoe en hoeveel kun je hiervoor vragen? Dergelijke onderwerpen worden niet vaak behandeld in andere talks. Hoe word je überhaupt gevraagd voor conferenties of hoe meld je je hiervoor aan? Wat kun je verwachten op deze conferenties? En, hoe vaak komt het voor dat je aanvragen worden afgewezen? Rowdy tipt ook om goed te kijken naar de reputatie van een conferentie. Wil je hier wel je verhaal komen doen? Hoe inclusief is zo’n conferentie en hoe gaan ze met hun sprekers om?

Bij het opzetten van je presentatie start je met de content. Slides, demo’s en ander materiaal verzamel je volgens Rowdy later. Ook de bronnen waar je uit put moet je verwerken in de slides. Om het compleet te maken zou je moeten kijken of je jouw speech kunt linken aan eerdere presentaties. Presentaties over hetzelfde onderwerpen die jouw eigen speech weer ondersteunen. Uiteindelijk draait het bij het beter worden in presentaties vooral om één ding: oefenen, oefenen en nogmaals oefenen!

Thanks Rowdy!

 

 

WordCamp Nijmegen

Timo Kuijpers - Timo Kuijpers - Voormalig journalist die het schrijven nog niet verleerd is. Timo verdiept zich vandaag de dag liever in marketing en WordPress. Doordeweeks drinkt hij proteïne shakes. In het weekend drinkt hij bier. Heeft geen bierbuik of sixpack – wellicht dat beide brouwsels elkaar tegenwerken.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!