WordCamp Nijmegen – interview Mark van Loon [Vooruitblik]

Timo, 16 september 2019

Als warmloper naar WordCamp Nijmegen 2019 interviewen wij een aantal personen die zich inzetten voor de editie van dit jaar. Van sprekers die hun kennis komen delen tot organisatoren die zich belangeloos inzetten voor de WordPress-community. In dit interview spreken we met Mark van Loon. ‘Conversie Partners loves conversies’ is de slogan van zijn bedrijf. Het opkrikken van conversieratios is dan ook hetgeen Mark iedere dag bezig houdt. Tijdens WordCamp behandelt hij in zijn Masterclass de ins en outs van van A/B testing.

‘Zodra de webbezoeker op de site is, wordt de optimalisatie van de website zelf vaak vergeten’

De inzet van A/B testing om data te verzamelen voor websiteoptimalisatie wordt te weinig toegepast als je het Mark vraagt. “Vaak worden de prioriteiten gelegd bij het binnenhalen van meer traffic. Zolang er maar veel mensen op een website komen. Zodra de webbezoeker op de website is, wordt de optimalisatie van de site zelf vaak vergeten.” Omdat adverteren op Google en social media steeds duurder wordt, denkt Mark dat er een kantelpunt gaat komen in waar bedrijven hun focus leggen. “Heel veel bedrijven zetten in op ads. Hoe meer er geadverteerd wordt op bepaalde zoekwoorden, hoe duurder het adverteren hierop wordt. Je betaalt per klant dus meer om deze via advertenties op je website te krijgen. Waarom zou je de traffic die je al hebt niet beter managen? Je conversieratio omhoog krikken met 0.2 of 0.4 procent geeft meestal meer rendement dan extra geld pompen in nog meer ads.”

‘A/B testen blijft vaak hangen in primitieve vraagstellingen.’

Ook voor agencies die A/B testing in hun klantenpakket hebben zitten valt er nog een hoop te leren volgens Mark. “Daar waar A/B testing wordt toegepast ontbreekt het vaak aan de juiste analyses. De testen zijn oppervlakkig en blijven vaak hangen in primitieve vraagstellingen. Als er uit een test komt dat een rode button het beter doet dan een groene, zegt dat nog niet veel. Mischien geeft een specifieke kleur niet de doorslag maar de felheid van een kleur wel. Deze vraagstelling zou vervolgens weer aan nieuwe testen onderworpen moeten worden. De inzichten die uit deze vervolgtesten komen, leveren waarschijnlijk weer nieuwe vragen op. Vervolgens moet je deze ook onderzoeken. Het gaat er niet om ‘wat’ het goed doet op je website, maar ‘waarom’ deze dingen het goed doen. Zo leer je écht je bezoekers kennen en de keuzes die ze maken.”

Iedere ondernemer met wat technisch en analytisch inzicht zou zijn website kunnen onderwerpen aan A/B tests vertelt Mark. Gratis tools als Google Optimize kunnen hiervoor gebruikt worden. “A/B testing op basisniveau kan iedereen die er feeling voor heeft in principe zelf doen. Tijdens de masterclass laat ik zien hoe dat moet. Ik laat zien hoe je een goed onderzoek opzet en hoe je de testresultaten op de juiste manier analyseert. Alle theorie zal aan de hand van voorbeelden worden ondersteund. Ik verwacht niet dat iedereen aan het eind van de masterclass zijn eigen tests gaat opzetten. Voor sommigen zal het te technisch zijn. Voor anderen kost het teveel tijd en is het daarom niet rendabel. Zolang men de basiskennis eigen maakt ben ik tevreden. Zo kan iedere ondernemer die zijn website laat verbeteren meepraten aan de tekentafel zodra A/B testing aan bod komt.”

WordCamp Nijmegen

Mark van Loon staat met zijn masterclass om 15:10 uur op het programma. Klik hier voor het volledige programmaoverzicht.

Lees ook onze andere blogposts over WordCamp Nijmegen

Timo Kuijpers - Timo Kuijpers - Voormalig journalist die het schrijven nog niet verleerd is. Timo verdiept zich vandaag de dag liever in marketing en WordPress. Doordeweeks drinkt hij proteïne shakes. In het weekend drinkt hij bier. Heeft geen bierbuik of sixpack – wellicht dat beide brouwsels elkaar tegenwerken.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!