WordCamp Nijmegen – interview Paul van Buuren [Vooruitblik]

WordPress
Timo, 10 september 2019

Als warmloper naar WordCamp Nijmegen 2019 interviewen wij een aantal personen die zich inzetten voor de editie van dit jaar. Van sprekers die hun kennis komen delen tot organisatoren die zich belangeloos inzetten voor de WordPress-community. Dit keer komt websitetoegankelijkheidsgoeroe (mooi scrabbelwoord) Paul van Buuren aan bod. Paul bedenkt, ontwerpt en onderhoudt toegankelijke WordPress-sites. Hiermee wordt het voor mensen met dyslexie, blinden en slechtzienden makkelijker om de inhoud van websites te consumeren.

‘De basis moet goed staan’

Paul van BuurenDe basis van een toegankelijke website ligt volgens Paul bij de juiste opmaak van tekst- en kleurgebruik. “De tekst op een pagina moet goed zichtbaar zijn en niet verdoezeld raken door andere elementen. Ook tekst die samenvalt met een vergelijkbare achtergrondkleur belemmert de leesbaarheid. Je kunt hier beter contrast in aanbrengen. Bij het ontwerp van een website houd ik mijn moeder in het achterhoofd. Als zij haar weg van A naar B kan vinden zonder in paniek te raken is de website voor mij geslaagd.”

Daarnaast is volgens Paul de HTML-opmaak van belang. Blinden en slechtzienden maken gebruik van vergroot- of voorleessoftware. Daarom zijn de juiste headertags en alt-teksten bij afbeeldingen belangrijk. Tekst en afbeeldingen moeten vergroot kunnen worden en audiosoftware moet weten wat de inhoud van een afbeelding is. “Zorg eerst dat de basis goed staat en dat alle informatie op de site toegankelijk is gemaakt. Daarna kun je nadenken over het toevoegen van andere designelementen”.

‘Websitebouwers vervallen in clichés’

Het probleem bij websitebouw is volgens Paul dat we vaak in clichés vervallen. “Veel onderdelen op sites zijn op een manier gemaakt die afgekeken is bij andere websites. Omdat anderen het op die manier doen ‘zal het wel zo horen’ of goed zijn, denkt men dan. Veel headers, cookie pop-ups of formulieren zijn verwarrend of onleesbaar voor mensen. Websitebouwers zouden er goed aan doen om deze clichés los te laten. Waarom zou je een deel van je bezoekers afstoten terwijl je ze kunt behouden met simpele aanpassingen?”

Volgens MKB-Nederland heeft zo’n 20% van de (potentiële) klanten die een website bezoekt moeite met het bekijken en lezen van de informatie die erop staat. “Een mooi voorbeeld is het verhaal van een bezoeker aan een surfwebshop”, vertelt Paul. “Deze man wilde een surfboard kopen maar het lukte niet om informatie over de producten te krijgen. De man was namelijk blind. Toen de surfshop werd gevraagd waarom hun website niet toegankelijk is, kwam het antwoord: ‘blinde mensen behoren niet tot onze doelgroep.’ Uiteindelijk bleek de man een vader te zijn die voor zijn zoontje op zoek was naar een surfboard.”

Tijdens zijn talk wil Paul het vooral luchtig houden. “Mijn presentatie wordt een soort van humoristische rant met praktische voorbeelden. Ik kom geen taaie preek houden waarbij iedereen in slaap valt. Iedereen moet lol hebben en uiteindelijk met een glimlach de zaal uitlopen. Ik denk dat wanneer je mensen met humor bij je verhaal betrekt, ze hun aandacht er beter bij kunnen houden en meer leren. Zelf heb ik als bezoeker een hoop geleerd op WordCamps. Dat ik nu als spreker degene mag zien die anderen wat bijbrengt, vind ik een mooie manier van teruggeven.”

WordCamp Nijmegen

Paul van Buuren staat met zijn talk om 10:40 uur op het programma in Track 2. Klik hier voor het volledige programmaoverzicht.

Lees ook onze andere blogposts over WordCamp Nijmegen

Timo Kuijpers - Timo Kuijpers - Voormalig journalist die het schrijven nog niet verleerd is. Timo verdiept zich vandaag de dag liever in marketing en WordPress. Doordeweeks drinkt hij proteïne shakes. In het weekend drinkt hij bier. Heeft geen bierbuik of sixpack – wellicht dat beide brouwsels elkaar tegenwerken.

Er is 1 reactie

Ba

6 oktober 2019

Bedankt Timo voor het introduceren van het woord "websitetoegankelijkheidsgoeroe" in mijn leven ;)

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!