WordPress Backups zonder bijwerkingen

Architectuur
Lucas Prigge, 3 maart 2017

Het maken een WordPress backup is één van de belangrijkste maatregelen die je kunt treffen om jezelf veel kopzorgen te besparen. Of het nu bedoeld is om een versie van je site voor een plugin update op te slaan, of om bestellingen van je klanten in WooCommerce veilig te bewaren – je bent ver van huis als je je gegevens verliest. Daarom maken wij dagelijks backups van je WordPress site(s) op onze servers. Hier krijgen we nog regelmatig vragen over, deze beantwoorden we daarom graag in dit artikel.

Een backup van je WordPress-site kan meestal worden onderverdeeld in 3 onderdelen. Dit zijn de code, de database en de daadwerkelijke inhoud van je site (uploads). Het is belangrijk, dat al deze onderdelen regelmatig opgeslagen worden. Dit doen wij dan ook dagelijks voor alle sites op ons platform. Toch spreekt deze informatie alleen nog enigszins tot de verbeelding.

Wanneer worden de backups doorgevoerd?

Iedere nacht worden rond 02.00 uur Nederlandse tijd de backups gestart. De precieze tijd verschilt – niet iedere backup vindt tegelijk plaats en niet ook niet op een vaste tijd. Dit komt doordat de meeste sites niet statisch zijn maar regelmatig van grootte veranderen. Nieuwe blogposts, uploads in je mediabibliotheek of producten aan je WooCommerce shop maken je site allemaal stuk voor stuk groter.

Waar worden de backups opgeslagen?

Deze vraag zullen we nooit precies kunnen beantwoorden. Hiervoor maken we namelijk gebruik van Amazon S3, welke de gegevens in de cloud zet. De kans dat data verloren gaat ligt momenteel op 0,000000001%. Via deze dienst kunnen we alle gegevens eenvoudig en snel overzetten en ook weer terughalen voor een restore. Dit gebeurt allemaal versleuteld, zodat er geen onderschepping van je gegevens plaats kan vinden. Overigens vindt hetzelfde plaats als je een snapshot backup maakt.

Waarom doen we het zo?

Ten eerste is het bewaren van backups op dezelfde server als je live-website nooit aan te raden. Mocht er iets gebeuren met deze server, dan heb je tot geen enkele versie van je site nog toegang. Andersom heb je tenminste nog toegang tot de actuele versie van je site, mocht er toch iets met de backups gebeuren. ’s Nachts vindt er doorgaans minder verkeer op een website plaats dan overdag, daarom draaien dan ook de backups.

Het nut van WordPress backup plugins

backup providers logo: Updraft, BlogVault, backWPupOnze backup strategie maakt in de meeste gevallen een backup plugin onnodig. Wanneer de gegevens van je site absoluut essentieel zijn, kun je voor een dubbele verzekering gaan met een plugin. Dit slaat jouw gegevens nog ergens anders op. Ook wanneer een langere bewaartijd dan onze 14 dagen gewenst is, kun je ervoor kiezen om dit via deze weg op te lossen.

Neem in je overweging voor een backup plugin wel mee, dat deze doorgaans een flinke impact kunnen hebben op je backend-performance. Immers wordt binnen WordPress het gehele backup-proces gedraaid, wat een flinke hoeveelheid resources vereist. Afhankelijk van de grootte van je site kan dit je snelheid negatief beïnvloeden.

Mocht je toch absoluut van een tweede backup strategie gebruik willen maken, vindt je in UpdraftPlus, BlogVault of BackWPup enkele betrouwbare opties. Wanneer je enkel een (extra) backup-functionaliteit zoekt, bieden deze plugins een slanker alternatief tegenover gehele onderhoudstools zoals ManageWP, InfiniteWP of MainWP.

De plugins bieden in principe allemaal de basisfunctionaliteit maar verschillen in extra beschikbare features waarvan je (tegen betaling) gebruik kunt maken. Je kunt hiermee backups opslaan in een door jou gewenste locatie, dus ook via directe email of lokaal.

Neem contact met ons op wanneer je nog vragen hebt over de juiste backup strategie voor jouw site(s), we helpen je graag.

Lucas Prigge

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!