In de spotlight: WordPress bureau Van Ons Amsterdam

In the Spotlight
Gijs Hovens, 1 september 2015

Dit is het derde blogbericht in een interview-serie waarbij we een aantal betrouwbare WordPress development partijen en Savvii klanten in de spotlight willen zetten. We hopen hiermee mensen die op zoek zijn naar een WordPress development specialist te helpen in hun keuze en tegelijkertijd developers een kijkje in elkaars keuken te geven.

Deze editie gaat over Van Ons uit Amsterdam. Lees ook de andere berichten uit de serie.

Van Ons Logo

 

Hoe zijn jullie terechtgekomen in het bouwen van WordPress sites?

We (Robert en Bas) bouwden eerst sites voor mensen uit het dorp in MODX, maar toen we merkten dat dit veel sneller kon in WordPress zijn we overgestapt. Dat was in 2006 toen WordPress nog in de kinderschoenen stond en echt een CMS was voor blogs.

Leveren jullie ook andere diensten?

Van Ons realiseert naast websites en apps op basis van WordPress ook beacon-applicaties. Dat is zeg maar indoor GPS. Recent schreef de Telegraaf over onze case voor de kinderboerderij ‘t Valleike waarbij een alpaca de beacon draagt en kinderen informatie over het dier ontvangen als ze in de buurt komen.
Voortkomend uit onze technische kennis worden we vaak ook gevraagd voor advies bij web- en software-ontwikkeling en koppelingen tussen WordPress en externe software.

Kun je jullie workflow beschrijven vanaf het 1e contact met een klant tot het opleveren van een site?

Dit verschilt sterk per klant. We werken vaak voor IT-ontwikkelaars die heel goed technisch mee kunnen komen en aan de andere kant doen we veel voor merken en bureau’s die het hele traject bij ons neerleggen, ook het design.

Als het design er eenmaal ligt ziet het er meer straightforward uit, we zeggen dan soms tegen een klant: je hoort ons nu een paar weken niet – laats ons even knallen op de techniek – en als we weer boven komen staat de website er! De projectmanagers maken dan het verschil. Terwijl de programmeurs bezig zijn, houden zij de klant op de hoogte en wordt er tegelijkertijd gewerkt aan content, data tracking, alle andere facetten om online succes mogelijk te maken. Hoewel we echt gefocust zijn op de techniek is er in bijna ieder traject behoefte aan vergaande online kennis en begeleiding. We leveren nooit een ‘lege’ site op.

Het werken in sprints helpt klanten met en zonder technische kennis ook veel. Ze weten ten alle tijden in welke fase de ontwikkeling zit.

Wat is jullie belangrijkste reden om te kiezen voor hosting bij Savvii?

De support. Hosting moet voor Van Ons en onze klanten iets zijn waar we niet elke dag over na hoeven te denken, zoals water en elektriciteit. Als er dan toch een keer iets is, is het handig dat er bij Savvii mensen zitten die alles van de gebruikte techniek af weten.
Onze programmeurs hebben ook de nodige kennis over servers en server software maar zijn bezig met het schrijven van code voor klantprojecten. Sinds er die rolverdeling met Savvii is voor een aantal van onze meest bekende klanten begrijpen we onze IT-klanten ook veel beter: ieder zijn expertise.

Welke tools gebruik je die nuttig kunnen zijn voor andere developers en designers?

Springloops.io voor het deployen van websites. Vooral handig omdat je met een druk op de knop een nieuwe versie uitrolt of terughaalt. De tool werkt op basis van Git waarin we al ons versiebeheer doen.
Kantoor Van Ons Amsterdam

Uit welke bronnen haal je je WordPress, (web)development en design nieuws?

We lezen veel via Twitter, daar komen nieuwe sites, updates én de roddels voorbij. De uitblinkers in design op www.awwwards.com doen het verder goed hier.

Wat zijn jullie favoriete plugins en waarom?

Yoast SEO is een no brainer. Doet wat het belooft en is betrouwbaar, dat is belangrijk.

Welke do’s en dont’s wil je meegeven voor het bouwen van WordPress sites?

Het belangrijkste in ieder traject is de afbakening. De klant van ons moet precies weten wat hij krijgt voor welk bedrag in welke tijd. Requirements opstellen red mensen levens en zorgt voor plezier gedurende het proces. Het uitbesteden van werk (of dat nou techniek is of design) is een goede keuze als de rolverdeling heel duidelijk is. ‘The right people for the right job’ zoals wij altijd ’the right tool for the right job’ adviseren.

Welke functionaliteit mist Van Ons nu in WordPress, die opgelost zou kunnen worden in core of een nieuwe plugin?

Een front-end editor gaat voor veel klanten van WordPress een hele toegankelijke tool maken. Squarespace doet dit heel aardig: iedereen kan zonder technische kennis kolommen aanmaken, afbeeldingen inslepen en verslepen. Dat voelt het meest natuurlijk voor mensen die net geen feeling hebben met HTML.

Welke vragen krijg je het meest van jullie klanten en hoe antwoorden jullie daarop?

“Hoeveel kost een website bij jullie?” Een brede vraag waar eind vorig jaar een interessante discussie over ontstond, onder andere naar aanleiding van dit artikel.

Het voelt voor veel mensen als een soort strijd tussen bureau en klant. Wat wij als bureau ook zeggen, als deze discussie met een potentiële klant ontstaat lijkt het hoe dan ook alsof wij in ons eigen straatje praten. Dat maakt het wel leuk en uitdagend om diegene te overtuigen van ons kunnen en dat we eerlijk advies geven.

Voor ons is het heel prettig als we langdurige relaties kunnen opbouwen met een klant en eerlijkheid in ieder aspect is dan fijn. Met de ideale klant is de rolverdeling direct voor alle betrokkenen duidelijk en heel belangrijk: is het een plezier om met en voor te werken.

Team van Van Ons

Welke vragen zou een potentiële klant moeten stellen om een goede development partij te herkennen?

In een pitch is de eerste vraag heel breed: hoe pakken jullie dit proces aan? Het belangrijkste daarbij is dat er een werkwijze naar voren komt waarbij de klant gelijk een goed gevoel heeft. Er zijn veel verschillende processen mogelijk en die zijn niet per definitie goed of slecht, het past wel of niet bij de betrokken mensen.

Welke business tips wil je meegeven aan andere webdevelopers?

Schrijf al je code alsof je zeker weet dat er andere mensen op voort moeten borduren. Dat is een goede meetlat om schone code te schrijven die modulair is in te zetten.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!