Recap WordPress Meetup Utrecht – Mei 2016

Savvii op pad
Gijs Hovens, 27 mei 2016

Dinsdag 24 mei waren we weer op bezoek bij de WordPress Meetup Utrecht die georganiseerd wordt door Weblish en Yard Internet en gehost wordt bij Pop-up professionals.

De avond begon gezellig met een drankje en de mogelijkheid om kennis te maken / te netwerken met andere WordPress enthousiastelingen.

De eerste talk werd gegeven door Ruud Laan van Yard Internet. Zijn talk ging over welke mogelijkheden je kan gebruiken om een site te versnellen. Hij begon met de definitie van pagespeed.

Een snelle site/pagespeed zorgt voor een hogere conversie omdat de klant een betere beleving heeft. Ook is een snelle site belangrijk voor een positieve ranking bij verschillende zoekmachines.

Belangrijke take aways uit de presentatie van Ruud:

  • 1 in 4 visitors would abandon the website if it takes more than 4 seconds to load.
  • 46 percent of users don’t revisit poorly performing websites.
  • Website owners have mere 5 seconds to engage visitors before they consider leaving.
  • 74 percent of users accessing the mobile site would leave if it takes longer than 5 seconds to load.
  • Every one-second delay in page load time could lead to $1.6 billion in annual losses for online merchants as big as Amazon.

Verder gaf Ruud de volgende tips: Gebruik je veel dezelfde iconen dan kan je werken met ‘sprites’ zodat je een icoon op meerdere plekken kan gebruiken. Ook is het een goed idee om CSS files aan elkaar te plakken, in vakjargon heet dat ‘concatenate CSS’.

De grootste snelheidsverbeteringen kun je volgens Ruud toch het best bereiken door PHP7, http/2, Minify en Varnish cache toe te passen. Natuurlijk kun je hier alleen gebruik van maken als je hoster dit ondersteunt. Ook vertelde Ruud over de verschillen tussen een Apache, lightppd en Nginx webserver. Conclusie: Nginx is vele male sneller en heeft minder resources nodig zodat je meer kunt gebruiken voor je applicatie. Niet geheel toevallig bestaat bevat de stack van Savvii ook nginx, Varnish en PHP7. Op dit moment werken we aan http/2 ondersteuning. Minify kun je zelf in je applicatie toepassen.

Vervolgens sprak Chris Vermeulen over zijn eigen product “Swiftysites”, dat bestaat uit een drietal plugins die het gebruiksgemak van WordPress optimaliseren, met name voor de eindgebruiker die niet erg technisch is én voor de configurator die veel WordPress sites moet opleveren. Swiftysites is een ideale tool om productie te draaien met kleinere WordPress websites in een prijsbereik tussen de 500 en 1000 euro. Ideaal voor de gemiddelde zzp’er of kleine ondernemer.

Grote voordelen zijn dat je snel kan werken en dat de gebruiker niks kapot kan maken. Hiernaast kan je in realtime content aanpassen en kan je veel aanpassen via drag & drop. Natuurlijk kan je de eindgebruiker wel de auteurs mogelijkheden geven zodat hij of zij zelf content kan aanpassen. Ook kan je via Swiftysites mobile friendly ontwikkelen.

De plugins zijn gratis te gebruiken en te installeren vanuit de WordPress repository.

De #wpm030 avond eindigde met een gezellig drankje en veel leuke gesprekken.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!