WordPress Meetup Utrecht

Savvii op pad
Benoit Gütz, 24 juli 2015

Op donderdag 9 juli werd de 4e WordPress Meetup Utrecht gehouden, mede mogelijk gemaakt door PopUp Professionals. Deze WordPress Meetup is ontstaan uit de vraag om informatie te delen op het gebied van WordPress. Manuela heeft het voortouw genomen om dit event in Utrecht te organiseren. Manuela is de eigenaresse van Weblish en een fanatieke WordPress fan. Iedereen die geïnteresseerd is in WordPress, zowel professional als hobbyist is hier van harte welkom.

 

WordPress Meetup Utrecht

Na het werk zijn Dirk en ik in mijn felblauwe scheurmonster gesprongen en vertrokken uit Nijmegen om gezellig aan te schuiven bij de Eat up die voorafgaande van de Meetup wordt georganiseerd. Samen met ruim 20 andere WordPress fanatiekelingen hebben we heerlijk genoten van de XXL Family pizza’s die Manuela had geregeld.

Na een korte inleiding van Manuela begon de eerste talk. Deze talk ging over de basis van multisites en werd gegeven door Ruud Laan van Yard. Ruud legde middels een case study uit hoe een multisite werkt, wanneer je een multisite moet toepassen of wanneer juist niet. Zo hebben we de verschillende soorten multisite structuren besproken. Denk hierbij aan de structuur met folders, subdomeinen en aparte domeinen.

Daarnaast gaf hij ook nog eens zeer nuttige tips.

  • Gebruik geen multisite voor meerdere klanten of tijdelijke projecten. (Dit omdat bij centraal updaten plugins en thema’s kunnen conflicteren met elkaar. Maar ook een site uit de multisite halen gaat niet gemakkelijk.)
  • WP Migrate DB Pro (Een handige plugin waarmee je multisites kan migreren maar ook subsites kan exporteren naar een single site)
  • User Switching plugin (Hiermee kan je snel tussen user accounts switchen)

Daarna werd er een talk gehouden door Roel Veldhuizen van Inesta. Hij legde ons uitgebreid uit hoe je een custom thema het beste kan bouwen met in het achterhoofd gehouden wat het bedrijf waar je de site voor bouwt nodig heeft. Ook dit werd verduidelijkt middels een case study. Het ging om een bedrijf in de recreatie sector met drie sites die geïntegreerd moesten worden tot een multisite. Hij liet ons duidelijk zien wat de wensen waren van de desbetreffende site, denk hierbij aan multisite, intergraties met een reserveringssysteem en Google Spreadsheets. Omdat het reserveringssysteem een beperkte API heeft en er meer gegevens gevraagd worden dan dat er opgeslagen kunnen worden was dit een uitdaging. Ook was het een hele klus om de reviews uit een externe review module te synchroniseren met WordPress. Hij vertelde hoe je Gravity Forms kan gebruiken om informatie op te slaan als options en als custom post types.

Wat mooi om te horen was dat zelfs Roel nu wel eens terugkijkt en denkt, dat had ik ook anders kunnen aanpakken. Dat laat toch zien dat je je altijd kan doorontwikkelen in WordPress.

Na afloop van beide talks was er nog uitgebreid ruimte om vragen te stellen. En dit was ook schijnbaar nodig want er waren voldoende mensen met vragen over multisites. Kortom het was een leerzame maar vooral gezellige avond.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de volgende meetup in Utrecht? Meld je dan nu aan op www.meetup.com.

 

Benoit Gütz - Benoit houdt ervan om aannames uit de weg te ruimen. Hij is erg data-driven. Als online marketeer bij Savvii analyseert hij de impact van marketingcampagnes. In zijn vrije tijd is hij veel aan het moutainbiken en aan het hardlopen, waarna ook deze activiteiten geanalyseerd worden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!