WordPress SEO plugins: Yoast vs. The SEO Framework vs. All in One SEO

WordPress
Robert-Jan Budding, 29 januari 2019

WordPress wordt gebruikt door meer dan 30% van alle websites. Met SEO – Search Engine Optimization – zorg je ervoor dat je WordPress website goed gevonden wordt in zoekmachines. Snelheid is een belangrijke factor om je zoekresultaten te verbeteren, maar ook hoe de content van je pagina’s is opgebouwd. SEO-plugins helpen je daarbij en het is daarom niet gek dat WordPress SEO plugins flink zijn doorontwikkeld. 

Hoog tijd voor een kritische kijk op de bekendste SEO plugins op de markt!

Welke WordPress SEO plugins zijn er?

Er zijn op dit moment tientallen SEO plugins voor WordPress. Veel plugins hebben echter nauwelijks installaties of weinig features. De onderstaande lijst bevat dus enkel WordPress zoekmachine optimalisatie plugins die meer dan 50.000 installaties hebben en actief worden doorontwikkeld.

 1. Yoast SEO
 2. The SEO Framework
 3. All in One SEO Pack

Yoast SEO

Yoast SEO bestaat sinds 2010 en wordt door meer dan 5 miljoen websites gebruikt. De plugin wordt ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Yoast en is op dit moment marktleider als het gaat om SEO plugins. De Yoast SEO plugin is zeer compleet en heeft talloze functies die gratis te gebruiken zijn. Daarnaast is er een premium versie beschikbaar voor wie meer features zoekt, zoals premium support en ondersteuning voor lokale ondernemingen.

yoast seo plugin

De plugin is ontzettend geliefd bij beginnende WordPress-gebruikers en ook klanten van web bureaus zijn vaak fan. Yoast werkt goed, maar er zijn partijen die toch voor andere plugins kiezen. Ik ga kort in op de features en kracht van Yoast SEO, waarna ik zal toelichten waarom Yoast niet bij iedereen zo geliefd is.

Features van Yoast SEO

Yoast SEO biedt veel flexibiliteit als het gaat om titels, meta descriptions en geeft tips betreft je content. Is de tekst leesbaar, staan er links in, hoe vaak en op welke manier worden zoekwoorden gebruikt en nog veel meer. Handig voor een beginnende tekstschrijver bij wie deze zaken nog geen automatisme zijn, of bij de geavanceerde tekstschrijver als controle. De plugin is zeer eenvoudig te gebruiken en komt met een wizard om de standaardinstellingen na te lopen.

Andere populaire features van Yoast zijn XML Sitemaps en breadcrumbs. Breadcrumbs is een kruimelpad dat bezoekers gemakkelijk terug laat navigeren naar hogere pagina’s. Een voorbeeld is het onderstaande kruimelpad op onze Savvii website.

kruimelpad savvii

De premium versie van Yoast SEO bevat uitgebreide ondersteuning voor vergelijkbare zoekwoorden en onderwerpen, een ontzettend handige feature die de content aanbevelingen een stuk nauwkeuriger maken.

yoast analysis

De belangrijkste feature van Yoast SEO is echter de analyse van content. De tekst wordt gelezen en er volgen automatisch tips: gebruik het zoekwoord in een heading, plaats het zoekwoord in de laatste paragraaf, etc. Deze tips zijn ontzettend leerzaam voor beginnende SEO schrijvers en klanten die zelf content schrijven.

Alle features van Yoast op een rij:

 • Titel en meta-beschrijvingen
 • Content & SEO analyse
 • XML Sitemaps
 • Breadcrumbs
 • Cornerstone content
 • Google Search Console
 • Bulk editor
 • Canonical URLs

Kritisch: wat is minder positief?

Het instellingen paneel van Yoast is sinds de opsplitsing in een gratis en premium versie flink veranderd: er zijn veel banners te zien voor premium producten. Volgens de website van Yoast: “You’ll see ads for our other awesome products and services.” Er is niets mis met een premium versie van de plugin, maar het dashboard van Yoast is er niet rustiger van geworden.

upgrade seo premium

Yoast SEO plaatst tevens HTML tags in de broncode van websites, die er zo uitziet:

<!-- This site is optimized with the Yoast SEO plugin v9.4 - https://yoast.com/wordpress/plugins/seo/ →

Overbodig, aangezien WordPress gebruikers die broncode bekijken, Yoast waarschijnlijk al kennen. Daarnaast is het tonen van de versie van de plugin een mogelijk beveiligingsrisico. Mocht er een lek worden gevonden in een bepaalde versie, dan kunnen bots aan de hand van deze HTML tag websites targeten die deze versie van Yoast gebruiken.

Conclusie: Yoast SEO ideaal voor beginners

Yoast SEO is een goede WordPress plugin voor beginners en gebruikers die weinig omkijk willen hebben naar verschillende functies of instellingen. De plugin is als een elektrische fiets met een bel, speciale lichten, zijwieltjes, een pomp, fietstassen en meer: veel functies en handig in alle situaties. Echter, wanneer je enkel een simpele fiets nodig hebt, misschien wel teveel van het goede.

Bekijk Yoast SEO op WordPress.org →

The SEO Framework

Een interessant alternatief voor Yoast SEO is The SEO Framework. De plugin wordt ontwikkeld door een Nederlands bedrijf en is een goede keus voor WordPress-gebruikers die een snelle, lichte plugin zoeken voor zoekmachine optimalisatie.

seo framework

Snelheid lijkt het belangrijkste voor The SEO Framework. Features die niet iedereen nodig heeft, zitten niet standaard bij de plugin. Er zijn gratis extensies beschikbaar voor wie deze features wel wilt, zoals AMP pagina’s of het weghalen van de HTML tags die laten zien dat The SEO Framework wordt gebruikt.

Features van The SEO Framework

The SEO Framework is een plugin die focust op eenvoud. Geen functies die maar een paar gebruikers nodig hebben, geen advertenties en vooral makkelijk in gebruik. Na installeren staan de meeste instellingen goed voor iedereen: wie meer SEO kennis heeft, kan deze instellingen zelf aanpassen. Al deze instellingen staan op één pagina, waardoor het makkelijk zoeken is.

Deze SEO plugin focust op een onderwerp in plaats van een zoekwoord. Hierdoor wordt de schrijver aangemoedigd om de tekst natuurlijker te schrijven, omdat synoniemen ook worden meegerekend. Zie de volgende screenshot voor een voorbeeld:

seo framework analysis

De plugin gebruikt AI om intelligent met zoekwoorden om te gaan: geef een onderwerp op (zoals “data SEO transfer”) en selecteer synoniemen voor één of meerdere woorden, in dit geval “transfer”.

The SEO Framework bevat alle basis SEO functies zoals structured data en metadata, ondersteunt custom post types en laat gebruikers de weergave van gedeelde links op social media aanpassen. De SEO score die verschillende onderdelen krijgen is geen getal, maar een kleur. De plugin doet het qua performance beter dan andere SEO plugins: The SEO Framework is erg snel.

De features van The SEO Framework op een rij:

 • Titel en meta-beschrijvingen
 • Canonical URLs
 • SEO score bar
 • Social sharing controle: bepaal hoe gedeelde links eruit zien op social media
 • Open Graph informatie
 • XML Sitemaps
 • Breadcrumbs voor Google

Kritisch: wat is minder positief?

The SEO Framework is minimalistischer dan andere SEO plugins, zoals Yoast. Dit is voor bepaalde gebruikers fijn omdat ze de weg al kennen, maar voor beginnende gebruikers is dat minder fijn. Yoast SEO heeft bijvoorbeeld een installatiewizard, een uitgebreide informatie sectie en talloze virtuele ‘tours’ om de gebruiker wegwijs te maken door alle mogelijkheden. The SEO Framework heeft dit allemaal niet.

Conclusie: The SEO Framework is een interessante optie voor webbureaus en SEO gevorderden

Voor wie een plugin zoals Yoast SEO gewend is, zal The SEO Framework even wennen zijn: de plugin oogt minimalistisch. Het dashboard ziet er rustig uit, de plugin heeft weinig impact op de snelheid van je website en heeft vrijwel dezelfde features als andere SEO plugins. Hoewel de plugin makkelijk in gebruik is, zullen vooral gebruikers die wat beter bekend zijn met SEO de eenvoud van The SEO Framework waarderen. Een interessante optie voor webbureaus!

Bekijk The SEO Framework op WordPress.org →

All in One SEO Pack

Toen zoekmachine optimalisatie plugins bekender werden, ging de strijd vooral tussen Yoast SEO en All in One SEO Pack. Hoewel Yoast SEO vaker gebruikt wordt (5 miljoen installaties vs. 2 miljoen installaties), wordt All in One SEO Pack nog actief doorontwikkeld en is dit nog steeds een goede optie.

seo pack plugin

Features van All in One SEO Pack

All in One SEO Pack heeft alle basis features die je van een SEO plugin kan verwachten en heeft enkele interessante toevoegingen. Er is ook een premium versie beschikbaar, vooral populair door de support die daarbij komt via forum, video en mail. All in One SEO Pack blokkeert bots en laat gebruikers de robots.txt en .htaccess bestanden wijzigen: handig voor geavanceerde WordPress-gebruikers.

De plugin ondersteunt Open Graph (voor het delen van links op social media) en AMP. Daarnaast worden bijlage pagina’s automatisch geredirect naar de bovenliggende pagina’s, zodat deze content-arme pagina’s niet geïndexeerd worden door Google.

De features van All in One SEO Pack op een rij:

 • Titel en meta-beschrijvingen
 • Canonical URLs
 • XML Sitemaps
 • Open Graph
 • AMP ondersteuning

Kritisch: wat is minder positief?

Het grootste verschil met andere SEO plugins: All in One SEO Pack analyseert geen content. Er worden geen aanbevelingen gedaan betreft zoekwoorden en All in One SEO Pack geeft geen tips om de leesbaarheid te verbeteren.. Ervaren SEO schrijvers zullen deze feature niet missen (en schakelen deze bij plugins zoals Yoast soms uit omdat de analyse niet altijd klopt), maar beginnende SEO gebruikers kunnen juist veel leren van dit soort aanbevelingen.

All in One SEO Pack biedt ook geen ondersteuning voor taxonomieën SEO, zoals meta titels van categorieën en tags. Wie dit wel wilt, moet de premium versie aanschaffen. Yoast SEO biedt dit wel aan in de gratis variant.

Conclusie: All in One SEO Pack zit tussen twee uitersten in

All in One SEO Pack zit tussen Yoast SEO en The SEO Framework in. De plugin is een middenweg voor wie Yoast SEO te uitgebreid vindt en The SEO Framework te minimalistisch. Er worden geen content aanbevelingen gedaan en is om die reden wellicht minder geschikt voor tekstschrijvers die onbekend zijn met SEO. Voor WordPress gebruikers die hier wel bekend mee zijn en de aanbevelingen van Yoast SEO toch niet gebruiken, is All in One SEO Pack een prima alternatief.

Vergelijking: Yoast SEO vs. The SEO Framework vs. All in One SEO Pack

Het is niet eenvoudig om deze drie SEO plugins in tabelvorm te vergelijken. Hoewel ze alle drie overeenkomende features hebben, zit er veel verschil in de uitwerking van deze features. Deze verschillen zijn moeilijk op te nemen in tabelvorm, maar het biedt een interessant overzicht.

 

yoastthe seo frameworkseo pack
Yoast SEOThe SEO FrameworkAll in One SEO Pack
XML SitemapYYY
MetadataYYY
Content analyseYPremiumN
Open Graph (delen links op social media)YYY
Meerdere keywordsPremiumYN
Categorie & Tag SEOYNN
BreadcrumbsYYN
Canonical URLsYYY
SupportPremiumPremiumPremium
Permalink instellingenYYY
File editorYNY
AMP (Accelerated Mobile Pages van Google)YNN
WooCommercePremiumYY

Conclusie: Welke WordPress SEO plugin is het best?

Welke van de bovenstaande WordPress SEO plugins het beste is, hangt af van de gebruiker. Eén ding is in ieder geval zeker: al deze plugins verbeteren de SEO van een website al na installatie.

  • Beginnend tekstschrijvers en/of gebruikers onervaren met SEO, kunnen het beste kiezen voor Yoast SEO. Een uitgebreide en zeer gebruikersvriendelijke plugin met alles wat een website nodig heeft, en meer.
  • Ervaren SEO WordPress-gebruikers die minder afleiding zoeken, veel Yoast SEO features links niet gebruiken en performance belangrijk vinden, zullen geen spijt krijgen van The SEO Framework.
  • Wie de basis van SEO onder de knie heeft en bovenstaande plugins niet fijn vindt werken, zal All in One SEO Pack waarderen
Robert-Jan Budding - Robert-Jan is senior international marketer bij Savvii. Zijn interesses richten zich op technologie en digitale strategieën. Daardoor houd hij ervan bedrijven te laten groeien door gebruik te maken van de laatste technieken en schrijft daarover.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!