WordPress website zoekfunctie verbeteren met Relevanssi

WordPress
Julian, 12 juli 2021

Heb je een website boordevol waardevolle content maar is het onmogelijk om de juiste content te vinden? Drijft de beste content naar de onderkant van elke zoekopdracht?

Elke WordPress website heeft een standaard zoekfunctie ingebouwd, het is vanuit origine tenslotte een blog. Waar veel gebruikers tegenaan lopen is dat de native zoekfunctie die WordPress biedt, de verfijning mist die nodig is om gerichte resultaten te tonen. In plaats van dit te accepteren en zoekresultaten van lage kwaliteit te tonen want, ‘zo is WordPress nou eenmaal’, kun je plug-ins inzetten om de WordPress zoekfunctie te verbeteren.

Een van deze WordPress website zoekfunctie optimalisatie plug-ins is Relevanssi.

In deze blog bespreken we wat Relevanssi is, hoe je de plug-in installeert en de functies van de gratis versie.

Wat is Relevanssi

Relevanssi klinkt als relevant of ‘relevants. Leuk om te weten is dat Relevanssi een Fins woord voor relevant is. De naam past perfect bij wat de plug-in voor jou en je bezoekers kan betekenen: het tonen van relevante, gerichte zoekopdrachten. De plug-in sorteert resultaten dan ook niet op datum, maar op relevantie.

De Relevanssi plug-in lost de tekortkomingen van de native WordPress-zoekfunctie op. De plug-in voorziet je website van een aanpasbaar zoekalgoritme dat naadloos is geïntegreerd met de native WordPress-zoekfunctie. De plug-in geeft je controle over de indexering, zoekalgoritme, resultaat selectie, synoniemen en nog veel meer. Terwijl de native WordPress-zoekfunctie, door een one-size-fits-all oplossing, vaak relevante inhoud niet goed weergeeft.

Installeren van Relevanssi

De Relevanssi-plugin is gratis en is rechtstreeks vanuit de plug-in bibliotheek te installeren. Om de plug-in te installeren log je in op jouw website, navigeer je naar plug-ins en druk je op nieuwe toevoegen. Voer in de zoekbalk ‘Relevanssi’ in, installeer de plug-in en breng de zoekfunctie van je website naar het volgende niveau.

Relevanssi heeft ook een premium versie beschikbaar met ondersteuning voor meerdere sites en enkele andere functies. De gratis versie biedt echter veel handige functies en is doorgaans voor de meeste websites voldoende.

Configureren van Relevanssi

De plug-in is geïnstalleerd maar doet nog niets totdat de plug-in is geconfigureerd. In deze blog doorlopen we de functies van de gratis versie.

Indexeren

Bij indexeren kun je de index van je site configureren. Voordat we op ‘Genereer de index’ klikken om de index te bouwen, doorlopen we de indexering opties. Met deze opties geef je aan bij Relevanssi welke resultaten als relevant gezien moeten worden. Hoe relevanter de resultaten, des te hoger in de zoekresultaten. Kies tussen de verschillende berichttypen, taxonomieën en fragmenten, opmerkingen en meer.

Het toffe aan de indexeringsopties is dat je heel gericht content kan tonen aan je bezoekers. Wil je bijvoorbeeld dat blogs worden gepusht, dan geef je bij Relevanssi aan dat enkel Postmoeten worden opgenomen in de index. Afhankelijk van het type site en doel kies je hoe je index eruit moet zien.

Na het opnieuw bouwen van de index vervangt Relevanssi de oude index met de nieuwe. Dat levert betere zoekresultaten op voor je bezoekers.

Zoeken

In dit tab kun je bepalen hoe zoekresultaten worden geprioriteerd. De plug-in maakt gebruik van gewichten waarbij het getal 1 gemiddeld is. Gebruik een hoger getal om het gewicht van het element te vergroten en een lager getal om het gewicht te verkleinen. Door een element een getal lager of hoger dan 1 te geven verklein of vergroot je de kans dat resultaten met dat element, zoals content, titels, reacties of tags, lichter of zwaarder wegen dan andere elementen.

Daarnaast kun je bij ‘Zoeken’ aangeven of Relevanssi alleen resultaten laat zien bij; ‘hele woorden’, ‘gedeeltelijke woorden’ of ‘gedeeltelijke woorden, zo niet; hele woorden’.

Gedeeltelijke woorden omvatten gevallen waarin het woord in de index begint of eindigt met de zoekterm (zoeken naar ‘ana’ komt overeen met ‘anaconda’ of ‘banaan’ maar niet ‘anna’.)

Loggen

Deze functie is erg interessant voor het tabblad ‘Synoniemen’. Met loggen kun je, indien ingeschakeld, de searchquery’s van bezoekers opslaan. Aan de hand van de opgeslagen searchquery’s kun je de zoekfunctie van je website optimaliseren. 

Daarnaast kun je met deze informatie bepalen welke nieuwe content en/of producten relevant kunnen zijn voor je website of webshop, bijvoorbeeld omdat bezoekers vaak op zoek zijn naar een bepaald woord of product.

Geef vervolgens aan hoe lang de logs bewaard moeten worden en exporteer het logboek als CSV-bestand tijdig zodat deze data niet verloren gaat. Vervolgens kun je aan de slag met het analyseren en optimaliseren van de zoekopdrachten.

Samenvattingen en markeringen

Om zoekresultaten verder te optimaliseren, kun je het tabblad ‘Uitsluitingen en beperkingen’ gebruiken om de geïndexeerde taxonomie te beperken die door Relevanssi wordt doorzocht. Je kunt bijvoorbeeld opmerkingen uitsluiten van de zoekopdracht terwijl je Relevanssi wel toestaat om op auteursnamen te zoeken.

Bovendien kun je met de WordPress Relevanssi-plug-in de gezochte trefwoorden in de zoekresultaten laten markeren met dikgedrukte letters en de uitvoer voor elke hit regelen (bijvoorbeeld het aantal weergegeven tekens per hit).

Synoniemen

Voeg hier synoniemen toe om ervoor te zorgen dat de zoekopdrachten betere resultaten opleveren. Als je merkt dat je gebruikers een productnaam vaak verkeerd spellen of om een ​​andere reden verschillende woorden voor het product gebruiken, dan zal het toevoegen van synoniemen de resultaten verbeteren.

Ga echter niet overboord want te veel synoniemen kunnen de zoekopdracht verwarrend maken. Gebruikers begrijpen dat een zoekopdracht niet overal mee overeenkomt, maar ze raken in de war als de zoekopdrachten overeenkomen met onverwachte resultaten.

Als je bureau = buro toevoegt aan de lijst met synoniemen, worden zoekopdrachten voor bureau automatisch een zoekopdracht voor buro. Let wel op dat de synoniemen slechts één richtingsverkeer zijn. 

Als je beide richtingen wilt, voeg je het synoniem opnieuw toe, omgekeerd: buro = bureau. Het is ook mogelijk om zinnen te gebruiken als waarde: bureau = “groot bureau” werkt, maar “groot bureau” = bureau werkt niet. Houdt daar rekening mee bij het invullen van synoniemen.

Op zoek naar alternatieve zoekwoorden

Er zijn een aantal manieren om alternatieve zoekwoorden te vinden, waaronder Loggen en Google Analytics. Ook via Google Analytics kun je bijhouden welke zoekopdrachten bezoekers hebben ingevoerd. Zeker als je website sterk afhankelijk is van zoekopdrachten, stelt deze optie je in staat zoekopdrachten te verfijnen en een betere gebruikerservaring te creëren.

Weten welke zoektermen bezoekers invoeren op je website? Ga naar Google Analytics > Gedrag > Zoekopdrachten op site > Zoektermen.

Start met het verbeteren van de WordPress-zoekfunctie

Hopelijk is na het lezen van dit artikel duidelijk hoe belangrijk het is om de zoekfunctie van je website goed in te richten. Zoals je hebt gelezen kun je in slechts een paar klikken een gratis plug-in installeren om je WordPress website zoekfunctie te verbeteren. Dit geeft je niet alleen meer controle over wat bezoekers op je website vinden, maar nog belangrijker, je bezoekers vinden sneller de gewenste content. Wat uiteindelijk zorgt voor een optimale gebruikerservaring.

Al met al: Relevanssi is een uitstekende plug-in om de zoekfunctie van jouw website te verbeteren. Natuurlijk zijn er tal andere zoekfunctie-optimalisatie plug-ins te vinden, Relevanssi is er een van.

Gebruik je de Relevanssi plug-in? Laat in de reacties hieronder weten wat je ervan vindt. 

WordPress website zoekfunctie en database verbeteren?

Relevanssi is een effectieve plug-in om de zoekfunctie van je WordPress website te verbeteren, wat ten goede komt van de gebruikerservaring. Daar blijft het echter bij. Bij grote, zware websites kan het voorkomen dat de zoekfunctie wel is geoptimaliseerd, maar de resultaten tergend langzaam getoond worden. Erg zonde!

Daar hebben we een oplossing voor: Elasticsearch voor WordPress en WooCommerce. De zoekfunctie van je front-end en back-end optimaliseren? Kies voor Elasticsearch. Als je website tergend langzame zoekopdrachten heeft of als je denkt dat zware zoekopdrachten de database van je site overbelasten, dan is je website een goede kandidaat voor Elasticsearch.

Door Elasticsearch aan je WordPress site te koppelen werk je efficiënter en je bezoekers krijgen relevantere zoekresultaten. Je bezoekers vinden met ‘facet’ filters en autosuggest gemakkelijk het product wat aan hun eisen voldoet. Zelf vind je sneller een order terug in de back-end en je ‘Berichten’ pagina in wp-admin is ineens weer razendsnel.

Bestel een Savvii Elasticsearch pakket! Heb je al elders een Elasticsearch pakket? Lees dan onze ultieme checklist om je WordPress website nog meer te versnellen.

Julian Varwijk - Marketing duizendpoot

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!