WordPress Meetup Nijmegen December 2015 – Samenvatting

Savvii op pad
Gijs Hovens, 10 december 2015

Gisteren, 9 december, vond alweer de 8e editie van de WPM024 plaats: WordPress Meetup Nijmegen December 2015. Ondanks de griepgolf in Nederland was de zaal helemaal vol met zo’n 80 bezoekers. Dat kon ook niet missen want er stonden twee echte SEO experts op het podium: Joost de Valk en Sander Tamaëla. Spreekster Sabine de Vos moest vanwege gezondheidsredenen verstek laten gaan maar komt graag nog een keer inhalen.

Main takeaways van de keynote van Joost waren dat SEO in de loop van de jaren niet zo veel veranderd is. De manier van aanpak en de ‘vuile trucs’ van toen werken nu nog steeds, zeker in Nederland.

Een goed SEO proces begint met keyword onderzoek en gaat vandaar naar sitestructuur, content en linkbuilding. Canonical tags, en het gebruik van Webmaster Tools om de googlebot bij te sturen zijn slechts lapmiddelen om een slechte sitestructuur op te poetsen. In de loop van de jaren is er één belangrijke component aan toegevoegd: UX (waaronder snelheid, usability & accessibility).

De talk van Sander sloot naadloos aan op die van Joost. Sander besteedde aandacht aan enkele onderbelichte zaken die belangrijk zijn om Google zo efficiënt mogelijk met jouw crawlbudget (hoe vaak Google langskomt om jouw pagina’s te indexeren) te laten omgaan en de linkkracht zo efficiënt mogelijk over je site te verdelen.

Concreet betekent dat dat je ‘overhead’ pagina’s zoals gepagineerde versies van een categorie wil verminderen. Dit kun je doen door meer paginering’s links op elke categorie pagina toe te voegen (dus niet alleen linken naar 1 t/m 5 maar bijv. naar 1 t/m 10 + 20 +30.

Daarnaast gaf Sander de tip om categoriepagina’s in te zetten als een soort ‘evergreen’ guide met actuele content over dat onderwerp. Dit wordt zeer weinig toegepast en kan je net boven je concurrent plaatsen.

De laatste tip was het gebruiken van het ‘samenvatting’ veld in WordPress. Door dat veld te gebruiken voorkom je duplicate content tussen je bericht en je categorie pagina. Bij het gebruik van een excerpt wordt letterlijk dezelfde tekst gebruikt. Dit veld moet je wel even aanvinken om het zichtbaar te maken.

Bekijk hieronder de slides van Sander:

SEO: Vaak vergeten optimalisatie binnen WordPress – WP Meetup 9 december 2015 from Sander Tamaëla

We zijn jullie allemaal graag terug op de volgende WordPress Meetup Nijmegen op de 2e woensdag van maart 2016! Schrijf je in voor onze meetup group en je blijft vanzelf op de hoogte.
Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Er zijn 2 reacties

Happy Hotelier

10 december 2015

uhm je kop bedoelty 2015 neem ik aan

Reageer op Happy Hotelier

Gijs Hovens

10 december 2015

> Uiteraard, ben al iets te veel bezig met volgend jaar merk ik. Dank voor het melden!

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!