Klaar voor groei met hosting Savvii

BigSpark geeft vanuit Nijmegen invulling aan een drietal Nederlandse technologiewebsites, namelijk AndroidPlanet.nl, iPhoned.nl en Smartphone.nl. Het bedrijf is in mei 2013 opgericht door Peter Geurts. Mede dankzij de sterke groei van de sites is BigSpark tot een van de grootste online uitgevers op het gebied van mobile/tech van Nederland.

Met een team van ervaren redacteuren worden de titels van BigSpark dagelijks voorzien van het laatste nieuws en verdieping op het gebied van tech, apps, games en devices. Daarnaast wordt er voortdurend gewerkt aan het verkennen en begrijpelijk maken van brede thema’s en achtergronden.

Het accent van de berichtgeving ligt op ontwikkelingen op het gebied van (mobiele) technologie in binnen- en buitenland. Daarbij wordt regelmatig een helikopterview ingenomen om zo de bezoeker uit de waan van de dag los te trekken. AndroidPlanet, iPhoned en Smartphone hebben een maandelijks bereik van ruim 700.000 bezoekers.

Over BigSpark

De redactie van BigSpark is fulltime bezig met het up-to-date houden van de sites. Hierbij is de snelheid en bereikbaarheid van de site en het backend essentieel.

Een goede gebruikservaring is essentieel in het bedienen van een groeiende community, die in toenemende mate via mobiel of tablet de sites bezoekt. Zij verwachten een snelle site. Trage laadtijden of een onbereikbare website zorgen direct voor een stagnatie in de groei en een daling in de conversie en omzet van de websites.

De afgelopen maanden zijn de sites van BigSpark sterk gegroeid en – in het geval van AndroidPlanet – verdubbeld qua aantal bezoekers. Die groei had ook een minder prettig effect: door de drukte op de sites hadden bezoekers én redacteuren regelmatig te kampen met een trage site en plotselinge downtime op de meest vervelende momenten.

De toenmalige hostingprovider kon geen inhoudelijke ondersteuning bieden bij traceren van de technische bottlenecks en het verbeteren van de performance van de sites. Het telkens verhogen van de hoeveelheid RAM-geheugen van de server bood slechts kortstondig uitkomst. Een structurele oplossing van de hostingproblemen bleef uit, wat veel tijd kostte en frustratie gaf.

BigSpark is op zoek gegaan naar een hostingpartij met intrinsieke kennis van de werking van WordPress, gecombineerd met ervaring in high-traffic webhosting, om te komen tot een structurele oplossing.

Bigspark-website

Code-analyse

De uitdaging

Als eerste heeft Savvii de websites van BigSpark doorgelicht en geanalyseerd op langzame code en database queries. Vervolgens is er een loadtest uitgevoerd die veel inzichten heeft gegeven in de performance van de gebruikte plug-ins en thema-functionaliteiten. Op basis hiervan konden concrete actiepunten gedefinieerd worden voor het verbeteren en versnellen van het gehele portfolio aan sites. Bovendien heeft de analyse inzicht gegeven in de optimale hosting set-up.

In samenwerking met Savvii heeft BigSpark de aanbevelingen doorgevoerd en diverse extra laadtijdoptimalisatiepunten doorgevoerd. Hierbij kan gedacht worden aan het minimaliseren van het aantal aanroepen, het gebruik van sprites en bundelen van de JS & CSS bestanden. Samen met Savvii zijn de optimale instellingen in de (populaire) W3 Total Cache plug-in geconfigureerd.

Momenteel draaien de sites van BigSpark op twee VPS’en (VPS Twenty). Deze zijn voorzien van Nginx, Varnish caching, Memcached, XCache. De sites maken ook gebruik van het Savvii Content Delivery Network om de statische content te serveren. Met tooling van onder andere New Relic wordt de performance van de sites 24×7 gemonitord.

Bij BigSpark hebben we lang uitgekeken naar een partij die ons goed kan ondersteunen in verbetering van de performance & het opschalen van onze high-traffic sites.

De oplossing

De uiteindelijke migratie van de sites is geheel door Savvii verzorgd; zonder downtime of verlies aan content. Ook na de migratie zijn er nauwelijks problemen opgetreden. Dit ondanks het feit dat de websites voorzien zijn van veel content en dat populaire pagina’s op momenten door ruim 3000 bezoekers tegelijkertijd worden bezocht.

Op die momenten wordt er door circa 800 requests per seconde ruim 8 MBit/s aan netwerkverkeer gerealiseerd. Varnish caching biedt een slimme oplossing door circa 95 procent van alle aanvragen op te vangen door het tonen van een statische content uit de cache. Het gevolg: ontlasting van de WordPress-database en snelle laadtijden.

De sites noteren goede waarderingen in laadtijd-metingen na de verhuizing naar Savvii.

Toelichting: AndroidPlanet.nl noteert een goede score (88 van 100 punten) in de performance analyse van Webpagetest.org

De-oplossing-Bigspark-snellere-websites

Savvii-en-BigsSpark-volgende-stap

Het resultaat

AndroidPlanet.nl noteert een goede score (88 van 100 punten) in de performance analyse van Webpagetest.org. Tevens is de tijd voor het downloaden van een pagina door Google sterk gedaald. Dit is een positieve ontwikkeling en maakt het makkelijker voor Google om de site te crawlen.

BigSpark resultaten loadtime

Toelichting: Tijd die Google crawler nodig heeft om een pagina te downloaden is sinds de overstap naar Savvii (medio april 2014) sterk gedaald

Tevens is de tijd die Google crawler nodig heeft om een pagina te downloaden is sinds de overstap naar Savvii (medio april 2014) sterk gedaald. Savvii heeft uitstekend geholpen bij het pinpointen van de bottlenecks in de WordPress-installaties en server(instellingen). In Savvii heeft BigSpark dan ook een slimme en solide partner gevonden. Hiermee is een goede basis gelegd voor verdere groei en verbetering van ons platform.

  • “Bij BigSpark hebben we lang uitgekeken naar een partij die ons goed kan ondersteunen in verbetering van de performance & het opschalen van onze high-traffic sites. In Savvii hebben we deze partij gevonden. De kundigheid, expertise en persoonlijke support is uitstekend. Daarmee is Savvii een aanrader voor elke veeleisende WordPress-gebruiker.”
    Peter Geurts - Eigenaar van BigSpark

Geen woorden, maar resultaten

Reactietijd support < 1 uur
Uptime 100%
Gemiddelde TTFB 0,24 sec
Bezochte WP events 54