* Deze klantcase is afkomstig van onze partner MageHost. Lees hier meer over de veranderingen van MageHost.

VanMoof: Ride the future together

Bij MageHost hebben wij het geluk samen te mogen werken met veel bijzondere en gave bedrijven. Een goed voorbeeld van zo’n bedrijf is VanMoof.

In deze case vertellen wij u het succesverhaal van VanMoof en vertellen wij u hoe wij hen helpen met het stabiel hosten van hun Magento shop.

Over VanMoof

Het zou niet vreemd zijn als u de naam VanMoof al eens eerder heeft gehoord. Zij hebben een flinke naam voor zichzelf gecreëerd binnen de fietswereld. VanMoof is een vooruitstrevend bedrijf dat fietsen maakt. Maar een “fietswinkel” is het zeker niet te noemen; VanMoof gaat verder. Het bedrijf is in 2009 opgericht door Taco en Ties Carlier, twee Nederlandse broers met een achtergrond in industrieel design. Het doel? De perfecte stadsfiets ontwikkelen. Dit alles heeft uiteindelijk geleid tot VanMoof ’s eerste grote succes: de “Smart bike”. Een stadsfiets die op zijn beurt weer heeft geleid tot het ontstaan en het succes van nu: de E-bikes. Een elektrische fiets met boost optie, Apple Find My integratie en meer.

“We willen ‘the next billion on bikes’ zien over de hele wereld, fietsen is gezond en dat besef blijft groeien. Daar kunnen wij in helpen.”

Door het grote succes is VanMoof hard gaan groeien. Zij zijn in de afgelopen 2,5 jaar van 80 werknemers uitgegroeid tot meer dan 680 werknemers en willen dit jaar 50 steden wereldwijd kunnen bedienen met fysieke servicepunten. De missie luidt dan ook: “Getting the next billion on bikes”.

Het succes van VanMoof

Dat VanMoof een succes is geworden blijkt uiteraard niet alleen uit de cijfers van het groeiende aantal werknemers. De broers zien het bedrijf jaarlijks verdrie- tot verviervoudigen. Dat zijn enorme groeicijfers.

“VanMoof fietsen vallen op door het mooie design en zijn zo populair door het rijgedrag en unieke features.”

Anders dan andere

Maar hoe kan het dat VanMoof zo hard groeit ten opzichte van de concurrent; wat maakt dit merk bijzonder? Dit komt door een aantal aspecten dat VanMoof anders maakt dan anderen.

Allereerst is het team van VanMoof volledig verantwoordelijk voor het hele proces; Van de ontwikkeling en productie van de fietsen, tot verkoop en service van de digitale producten en brand stores. Op deze manier kan VanMoof een “Direct to Consumer” manier van verkoop hanteren en het proces optimaliseren tot in de kleinste details. Dit heeft er bijvoorbeeld ook voor gezorgd dat VanMoof momenteel een stuk sneller kan leveren ten opzichte van andere fietsmerken.

Een ander aspect dat de VanMoof fiets zo bijzonder maakt is het ingenieuze design en de daarbij behorende service. Als iemand een VanMoof koopt, koopt die persoon niet enkel een fiets maar een totaalpakket. Sinds begin 2020 is VanMoof gestopt met de verkoop van hun “Smart bike” stadsfiets en focust zich nu enkel op de elektrische variant: de slimme e-bike.

De S3 & X3

De e-bikes zien er niet alleen strak uit in ontwerp, ze doen exact waar ze voor bedoeld zijn: Fietsen makkelijker, leuker en vooral ook slimmer maken. De e-bike beschikt over een paar slimme technologische productspecificaties waaronder een kick-lock waarbij het achterwiel blokkeert met een simpele voetbeweging, een slimme motor die ingebouwd is in het frame en een automatisch LED-licht systeem.

Naast de productspecificaties komen de S3 en X3 – de fietsen die beschikbaar zijn in de VanMoof webshop – met een “Peace of Mind” servicepakket dat is uit te breiden. Het basispakket – dat standaard bij alle e-bikes is inbegrepen – heeft functies als locatie tracking en een alarm zodra de fiets gestolen lijkt te worden. Deze service is uit te breiden met een anti-diefstal service waar de VanMoof Bike Hunters uw gestolen fiets terugvinden en/of een onderhoudspakket waar u met uw fiets terecht kunt bij een service punt.

Al met al mag het na het lezen van deze bijzondere aspecten van VanMoof wel duidelijk zijn wat dit bedrijf bijzonder maakt. Laten we het dan nu hebben over hoe MageHost VanMoof helpt.

Let’s talk digital: Magento Webshop hosting

VanMoof werkt al sinds het begin met een Magento webshop. In de eerdere jaren van het bedrijf – toen de shop nog draaide op Magento 1 – was een self-managed dedicated server een prima uitkomst, er waren nog geen duidelijk traffic pieken en de hosting leek stabiel. Problemen doken echter op zodra VanMoof begon te groeien. De server was niet schaalbaar en kon de pieken uiteindelijk niet meer aan. Het kostte te veel tijd en stress om het zelf te regelen.

“Het was enorm belangrijk voor ons dat de site een traffic piek aan zou kunnen, onze server kon dit niet, dus zijn we opzoek gegaan naar een schaalbare optie.”

Van probleem tot oplossing

Na de eerste overstap van de dedicated server naar een cloudhosting-oplossing, bleek dit toch niet de oplossing omdat het team bij VanMoof niet groot genoeg was om zelf het beheer op zich te nemen. Dit zorgde er soms voor dat de shop downtime had. VanMoof, en daarmee de webshop werd ondertussen zo populair dat ook de cyber security van steeds groter belang werd. Er was een nieuwe oplossing nodig: High-end Magento hosting.

VanMoof meets MageHost

Na enkele aanbevelingen in de Magento community is VanMoof uiteindelijk bij Jeroen Vermeulen van MageHost terechtgekomen. Jeroen wist waar hij het over had als het ging om Magento hosting en had al veel ervaring met exact het soort problemen waar VanMoof mee zat: Dat gaf vertrouwen. Het heeft daarna niet lang geduurd voor de overstap was gemaakt.

“Sinds de overstap naar MageHost is er een stuk meer zekerheid, we ervaren vrijwel geen downtime meer en de support is enorm snel en van hoge kwaliteit”

Hoe hosting en cyber security hand in hang gaan

Ook in cyber security is VanMoof na de overstap enorm vooruitgegaan. Door de groeiende populariteit van de webshop worden er steeds meer pogingen gedaan door kwaadwilligen om iets met de site te doen. Waar voorheen de veiligheid niet werd gemonitord, wordt dit nu uitvoerig gedaan door MageHost.

“Als er iets mis is, of we hebben hulp nodig, dan is MageHost er binnen 30 minuten bij… Zelfs in het weekend”

De toekomst

Sinds afgelopen jaar zijn er een stuk meer mensen overgegaan van vier wielen naar twee. De verwachting is dan ook dat VanMoof enorm zal blijven groeien om hun missie te halen: Getting the next billion on bikes.

Het toenemende succes blijkt ook uit de samenwerkingen die zij aangaan. Sinds kort is VanMoof de samenwerking aangegaan met niemand minder dan Apple. De VanMoof fietsen zijn nu terug te vinden in het Find My netwerk. Deze samenwerking ging gepaard met een officieel persmoment van Apple zelf met een direct-link naar de webshop van VanMoof. Dit betekende opnieuw grote traffic pieken die de hosting nu goed aankan.

Bij MageHost zijn we blij een bedrijf als VanMoof te kunnen ondersteunen in dit soort projecten en hopen deze duurzame relatie nog lang voort te zetten. Lees hier meer over VanMoof.

Bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen qua Magento hosting? Bekijk onze pakketten en neem contact met ons op.

Samen met ons een klantcase uitwerken?