Waarom OhMyFoodness kiest voor de hosting van Savvii

Al vanaf het moment dat ze in de brugklas zit, schrijft Sabine Koning blogs. Op een zelf geknutseld HTML-site plaatst ze blogposts over mode, make-up en andere meidendingen. Vandaag de dag runt ze een van Nederlands grootste foodblogs, en is ze bezig haar site OhMyFoodness om te bouwen tot een interactieve foodhub. Een plek waar kookliefhebbers nieuwe ideeën opdoen, recepten delen en gebruik maken van haar webshop. Al met al een dynamische website waar de benodigde hostingpower voor nodig is.

Dat bloggen meer dan een hobby is en je er serieus geld aan kan verdienen, hoef je niemand meer uit te leggen. Dat was binnen de Nederlandstalige foodblogscene halverwege het vorige decennium wel anders. Toch kwam er in die tijd langzaam een omschakeling. Toen bezoekersaantallen toenamen, zagen adverteerders hun kans schoon. En die adverteerders betalen niet voor advertenties op een site die voor de helft van de tijd eruit ligt. Voor Sabine het moment waarop ze besloot op zoek te gaan naar een nieuwe hostingprovider.

De professionalisering van foodblogs

“Bloggen is heel lang gewoon een hobby geweest”, vertelt Sabine. “Ik stak er bijna al mijn vrije tijd in, maar verdiende er niets aan. Daar ging het me ook niet om. Ik vind bloggen gewoon ontzettend leuk!” Waar fashionblogs al goed gevonden werden door adverteerders moest dat voor de foodblogs nog komen volgens Sabine. “Langzaamaan werden wij ook interessant. Adverteerders wilden bannerruimte kopen en kleine samenwerkingsopdrachtjes werden serieuze opdrachten. Er begon geld in het laatje te komen. Dat betekende ook dat er vanuit de adverteerdershoek bepaalde verwachtingen werden geschept.”

“In die tijd betaalde ik niet veel voor mijn hosting. M’n site stond voor een duppie bij een budgethoster. Dat ging lang goed tot bezoekersaantallen toenamen en mijn blog populairder werd. Het is een paar keer gebeurd dat m’n website eruit lag, en dan duurde het soms wel een aantal uur voordat hij terug online kwam. Voor adverteerders die reclamekosten maken natuurlijk onacceptabel. Het moest professioneler! Zeker nu ik de kans kreeg om écht iets van m’n blog te maken. Tijd voor een nieuwe hostingprovider!”

Sabine-van-ohmyfoodness

voedsel-balanceren

Stabiele hosting

Op dit moment bezoeken maandelijks 350.000 unieke bezoekers OhMyFoodness en genereert de site 1,2 miljoen pageviews. “Het blog is in de afgelopen vijf jaar zo ontzettend gegroeid! En die groei lijkt alleen nog maar door te zetten. Met al die bezoekers heb je natuurlijk stabiele hosting nodig. Sinds mijn site bij Savvii staat is er geen downtime meer. Alleen tijdens serveronderhoud is hij één keer 10 minuten offline geweest. Maar dat werd van tevoren fijn aangekondigd en gaf, omdat de update ’s nachts werd uitgevoerd, geen problemen. Zelfs op piekmomenten, zoals tijdens kerst (wanneer er tot wel drie keer zoveel bezoekers op de site komen), merk ik geen problemen.”

Op dit moment run ik naast mijn blog ook een webshop. Deze staat nu op een aparte site maar gaat binnenkort onderdeel uitmaken van OhMyFoodness. Daarnaast is er een inlogomgeving die we willen uitbouwen tot een plek waar foodfans en kookfanaten recepten en kookideeën uitwisselen. Er liggen dus aardig wat ambities op tafel. OhMyFoodness wordt daarmee meer dan alleen een plek waar ik mijn eigen kookideeën en inspiratie op kwijt kan. Zo’n interactief platform vraagt om de benodigde hostingpower. Bij Savvii kunnen we makkelijk opschalen naar die capaciteit.

OhMyFoodness wordt meer dan alleen een plek waar ik mijn eigen kookideeën en inspiratie op kwijt kan. Zo’n interactief platform vraagt om de benodigde hostingpower. Bij Savvii kunnen we makkelijk opschalen naar die capaciteit.

Automatische updates

“Ik hou me bezig met fotografie, het bedenken van nieuwe recepten, het schrijven van blogs en het uitbrengen van kookboeken. Daarnaast vind ik het leuk om na te denken over wat ik nog meer zou willen doen met OhMyFoodness. Vandaar ook de plannen die nu op tafel liggen. Ik zit dus absoluut niet stil! Omdat je keuzes moet maken in waar je je tijd in steekt, vind ik het super fijn dat ik me geen zorgen hoef te maken over updates en back-ups. Ik ben vaak bang dat het mis gaat als ik dit zelf doe. En gaat het mis, dan moet ik eerst op zoek naar waar mijn back-ups staan. Dit kost tijd en energie. Daarom wil ik me hier helemaal niet mee bezig houden. Savvii neemt deze taken van me over, daardoor kan ik me zelf blijven focussen op nieuwe projecten.”

pasta-gerecht

chocolade-taart-ijsje

Welke tips geef je bloggers mee die ook dromen van een blogcarrière?

“Als je bloggen serieus neemt, neem dan ook de techniek achter je site serieus. Succesvol bloggen is meer dan het schrijven van verhalen. Als je er geld mee wil verdienen moet ook je website in orde zijn. Kijk goed naar welke hostingprovider het best bij je past. Zoek je extra ondersteuning, kies dan een provider die dit kan leveren. Neem een hostingprovider die kan meegroeien met jouw ambities. Stel dat je blog echt goed van de grond komt, kan je dan ook makkelijker opschalen naar een hoger pakket? En hoe zit het met de service? Wordt je snel geholpen als je met vragen zit? Test dat bijvoorbeeld eens door gewoon een vraag neer te leggen bij de supportafdeling. Of kijk of ze een live chat hebben en hoe snel je daar antwoord krijgt op vragen.”

“Neem hosting in ieder geval serieus. Je moet hier niet op bezuinigen. Laat je goed adviseren door verschillende providers en stap in op het pakket dat het best bij je huidige situatie past. Haal je voor het eerst adverteerders binnen, zorg dan dat alles goed staat. Dat ben je aan ze verschuldigd. Het is aan jou om te bewijzen dat adverteren op je blog loont. Laat de techniek je in de steek, dan zullen adverteerders snel afhaken.”

  • “Sinds mijn site bij Savvii staat is er geen downtime meer. Zelfs op piekmomenten, zoals tijdens kerst (wanneer er tot wel drie keer zoveel bezoekers op de site komen), merk ik geen problemen.”
    Sabine - ohMyFoodness

Ook met ons een case uitwerken?

Geen woorden, maar resultaten

Reactietijd support < 1 uur
Uptime 100%
Gemiddelde TTFB 0,24 sec
Bezochte WP events 54