5 e-commerce personalisatie trends

E-commerce
sjoerd, 23 februari 2021

* Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

In het huidige landschap van e-commerce is personalisatie een must. Consumenten winkelen steeds vaker en meer via digitale kanalen en wisselen tussen merken alsof ze een andere outfit aantrekken. Consumenten zien en willen steeds meer en verwachten een persoonlijke ervaring tijdens de gehele journey.

Bij een fysieke winkel zit het stukje personalisatie in het contact tussen de winkelmedewerker en de bezoeker. Via de online kanalen is het persoonlijke contact minder aanwezig en merken moeten andere manieren vinden om de consument een gepersonaliseerde ervaring te geven, zonder direct contact te hebben.

Met e-commerce personalisatie zet je de volgende stap in het optimaliseren van de customer journey en het verhogen van klantloyaliteit.

In deze blog beschrijven we vijf e-commerce personalisatie trends die helpen jouw content en strategie te personaliseren, zodat je jouw concurrentie voorblijft als het gaat om het maximaliseren van het online verkeer naar je website.

1. Integreer jouw online en offline kanalen

Consumenten verwachten een naadloze ervaring van kanaal tot kanaal. Door ervoor te zorgen dat al jouw gegevens op de juiste manier worden geïntegreerd vanuit offline en online kanalen, kun je nog relevantere en persoonlijkere content voor jouw klanten realiseren. Onlangs schreven we een blog over het ‘ROPO’-effect. ROPO helpt bij het inzichtelijk maken van het online en offline consumenten gedrag, waardoor jouw webshop een verlengstuk wordt van jouw fysieke winkel en vice versa.

2. Personaliseer (landings)pagina’s.

Een belangrijk component in e-commerce is het creëren van gepersonaliseerde (landings)pagina’s. Om tot deze pagina’s te komen heb je veel data nodig. Waar komen de bezoekers vandaan? Hoe beweegt deze zich over de pagina? Welke pagina’s bezoeken bezoekers uit specifieke gebieden? Op basis van deze data kun je software inzetten om pagina’s van gepersonaliseerde content te voorzien. Platforms als Coolblue en Bol.com zetten dit al langere tijd effectief in.

3. Laat klanten verder winkelen waar ze gebleven waren

Door klanten in staat te stellen verder te gaan met shoppen waar ze waren gebleven, net zoals jij jouw favoriete TV-programma of serie weer oppakt, kunnen eerder bekeken items in combinatie met relevante, aanvullende, gerelateerde of alternatieve producten worden weergeven voor een gestroomlijnde ervaring.

4. Personaliseer pushmeldingen

Mede door COVID-19 is het mobiele winkelgedrag van consumenten toegenomen. Het gebruik van gepersonaliseerde pushmeldingen en e-mails kan de relevantie van jouw merk voor de consument vergroten.

5. Integreer gepersonaliseerde aanbevelingen

Uit onderzoek onder 1028 Nederlanders, uitgevoerd door De Reputatiefabriek, blijkt dat 78 procent van de Nederlanders terugkeren naar een webshop als er gepersonaliseerde acties worden aangeboden. Hoewel dit fenomeen vooral bekend is bij consumenten webshops, is het ook zeker toe te passen voor zakelijke klanten. Zeker wanneer je gebruik maakt van een PIM-systeem kun je gerichte, gepersonaliseerde aanbevelingen doen.

Aan de slag met e-commerce personalisatie

Al deze ideeën zullen ongetwijfeld impact hebben zodra ze op jouw e-commercekanalen geïmplementeerd zijn. Het kan echter duur en tijdrovend zijn om ze allemaal tegelijk te implementeren. Zorg ervoor dat je naar jouw eigen waarden en klantgedrag kijkt om de trends te prioriteren van meest tot minst relevant. Daardoor behoudt je focus en zorg je dat elke implementatie een maximaal effect heeft. Zet ook de volgende stap in het succes van je webshop met e-commerce personalisatie.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!