Checklist voor het beste WordPress thema

WordPress
Benoit Gütz, 21 augustus 2017

Het kiezen van een goed WordPress thema voor jouw website is niet eenvoudig. Er zijn erg veel thema’s op de markt. Van gratis thema’s tot dure thema’s, van eenvoudige thema’s tot erg uitgebreide thema’s en allemaal met verschillende prestaties op het gebied van snelheid en veiligheid. Hoe bepaal je wat het beste thema voor jouw website is?

Bij het kiezen van het thema is het van belang dat je bepaalt welke functionaliteiten in je thema moeten zitten en hoe je thema presteert op het gebied van snelheid. Hoe je dit doet is terug te vinden in onze gratis whitepaper ‘Hoe kies je het beste WordPress thema?‘ Een van de belangrijkste zaken bij het kiezen van een thema is dat je een kwalitatief goed thema kiest. Daarom hebben we een aantal kwaliteitschecks voor je op een rijtje gezet.

WordPress thema Checklist

Mobielvriendelijk

Het is belangrijk dat je website op zoveel mogelijk apparaten goed zichtbaar en bruikbaar is. Sinds november 2016 wordt er meer gebrowsed op mobiele apparaten dan op desktops. Daarnaast past Google ‘Mobile-first indexing’ toe. Dit houdt in dat de ranking van jouw sites in Google op elk device wordt bepaald door de mobielvriendelijkheid van je website. Bepaal in welke mate jouw thema mobielvriendelijk is.

Laatste update

Wanneer is het thema voor het laatst geüpdatet? Als dat al een jaar of langer geleden is wordt het thema waarschijnlijk niet meer actief onderhouden. Dit kan zowel performance-, compatibiliteits- en met name veiligheidsproblemen met zich meebrengen. We raden je ook aan om na te gaan of het thema compatibel is met de laatste versie van WordPress.

Aantal gebruikers

Kijk naar het aantal ‘Active installs’ op WordPress.org of het aantal verkopen op Themeforest.net. Een nieuw thema heeft nog niet veel gebruikers en is daardoor risicovoller om te kiezen. Je weet niet hoe goed het thema het gaat doen op de markt en hoe goed het thema vervolgens ook onderhouden gaat worden.

Beoordelingen

Het aantal beoordelingen van een thema in combinatie met hoe positief of negatief deze beoordelingen zijn, geeft je een redelijke indruk van de kwaliteit van het thema. Hoe meer goede beoordelingen hoe beter. Naast het aantal sterren is het ook verstandig om te lezen wat andere gebruikers over het thema zeggen.

Browser ondersteuning

Werkt het thema in alle gebruikelijke browsers? De meest gebruikte browsers wereldwijd zijn terug te vinden op StatCounter Global Stats. Op dit moment zijn dat Chrome, Safari, UC Browser, Firefox, Internet Explorer en Opera.

Support

Wanneer je met je thema tegen problemen aanloopt, is het fijn als je antwoorden kunt vinden op je vragen of iemand om hulp kunt vragen. Is er een FAQ beschikbaar over het thema of wordt er door de ontwikkelaars snel gereageerd op supportvragen? Dit kun je zelf natuurlijk ook testen door contact met hen op te nemen.

Toegankelijkheid

Je wilt dat je website voor zoveel mogelijk mensen bruikbaar en toegankelijk is. Ook voor mensen met een beperking. De toegankelijkheid van een website kun je eenvoudig testen met AxE – the Accessibility Engine.

W3C-valide

W3C staat voor World Wide Web Consortium. Dit is een organisatie die een aantal belangrijke internetstandaarden vastlegt. Ze ontwerpen de richtlijnen voor het gebruik van HTML, XHTML, XML CSS en web content Accessibility. Je website zou aan deze richtlijnen moeten voldoen. Je kunt eenvoudig checken of je thema eraan voldoet met de W3C validator.

WordPress.org voorwaarden

Thema’s die op de WordPress.org thema repository terug te vinden zijn, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het theme review team van WordPress checkt aan de hand van de plugin Theme Check of aan de voorwaarden wordt voldaan. Deze plugin wordt ook veelvuldig gebruikt door thema bouwers. Je kunt zelf de plugin ook goed gebruiken bij het kiezen van een thema.

Naast deze kwaliteitschecks zijn er nog veel meer zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een thema. Download onze whitepaper en kom erachter hoe jij het beste thema kiest voor jouw website.

Download gratis whitepaper 'WordPress thema kiezen'

Benoit Gütz - Benoit houdt ervan om aannames uit de weg te ruimen. Hij is erg data-driven. Als online marketeer bij Savvii analyseert hij de impact van marketingcampagnes. In zijn vrije tijd is hij veel aan het moutainbiken en aan het hardlopen, waarna ook deze activiteiten geanalyseerd worden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!