Google Workspace vs. Microsoft 365

Webhosting
Robin, 26 maart 2021

Bij Savvii hebben we ervoor gekozen om geen e-mail hosting aan te bieden. Dat is een hele bewuste keuze geweest. Op die manier is het voor ons namelijk mogelijk om onze servers specifiek op WordPress in te richten en daar de beste resultaten mee te behalen. Vrijwel al onze klanten kiezen ervoor hun e-mail te regelen via Google Workspace of Microsoft. In dit artikel vertel ik je wat meer over deze diensten.

Voor we beginnen moet ik je even uit de droom helpen. Ik ga je in dit artikel niet vertellen welke van de twee diensten beter is. Waarom niet? Simpelweg omdat de een niet beter is dan de ander. Welke dienst het best bij jou en je onderneming past is afhankelijk van de specifieke behoeften van jou en je onderneming.

Dit artikel is geschreven om je een overzicht te geven van beide diensten. Op die manier kun je kijken waar de dienst precies uit bestaat. Beide diensten geven je naast e-mail namelijk ook toegang tot enkele apps en vooral die apps maken onderscheid tussen beide diensten.

Wat zijn Google Workspace en Microsoft 365?

Waar je beide diensten eerst simpelweg kon zien als e-mail oplossingen dekt dat tegenwoordig de lading niet meer. Zo spreekt Google Workspace (voorheen G-Suite) van een verzameling tools, software en producten voor cloud computing en heeft Microsoft 365 (voorheen Office 365) van een reeks abonnementsdiensten.

In dit artikel probeer ik je te vertellen over alle functies die beide diensten bieden, maar richt ik me vooral op de oplossing die zij bieden voor e-mail en de verschillen tussen de diensten.

Om de functies niet helemaal naar de achtergrond te laten verdwijnen begin ik met een simpele opsomming van de tools per dienst.

Wat kost Google Workspace?

Er zijn meerdere abonnementen verkrijgbaar van Google Workspace:

 • Business Starter € 5,20 per gebruiker per maand.
 • Business Standard € 10,40 per gebruiker per maand.
 • Business Plus € 15,60 per gebruiker per maand.

Wil je Google Workspace afsluiten voor meer dan 300 gebruikers? Dan dien je even contact op te nemen met de afdeling sales van Google Workspace voor een prijs op maat.

Let op. De prijzen die Google Workspace hier toont (€ 4,68 en €9,36) zijn voor de eerste 12 maanden.

In principe heeft ieder abonnement toegang tot dezelfde apps. Er zit enkel verschil in de hoeveelheid deelnemers van videovergaderingen (en het feit dat je vanaf Business Standard deze videovergaderingen ook kan opnemen) en de opslagcapaciteit.

Qua beveiliging beschik je vanaf Business Plus over uitgebreidere beveiligings- en beheerfuncties, waaronder Vault en geavanceerd eindpuntbeheer.

Wat kost Microsoft 365?

Microsoft heeft ook meerdere oplossingen beschikbaar. In tegenstelling tot Google is het bij Microsoft wel zo dat er daarbij ook verschil zit in de apps die je tot je beschikking krijgt. Microsoft heeft een oplossing voor:

 • Thuisgebruik
 • Bedrijven
 • Ondernemingen
 • Onderwijs

Binnen deze oplossingen hebben ze ook nog verschillende pakketten. Zo heb je binnen de oplossing thuisgebruik bijvoorbeeld nog de opties Microsoft 365 Family en Microsoft 365 Personal.

Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden richt ik me voor dit artikel enkel op de prijzen van Microsoft’s oplossingen voor bedrijven:

 • Microsoft 365 Business Basic € 4,20 per gebruiker per maand.
 • Microsoft 365 apps € 8,80 per maand per gebruiker.*
 • Microsoft 365 Business Standard € 10,50 per gebruiker per maand.
 • Microsoft 365 Business Premium € 16,50
  *Is voor dit artikel eigenlijk niet interessant aangezien er geen e-mail oplossing bij zit.

Zoals je misschien zelf al had gezien, is Microsoft 365 Business Basic met € 4,20 dus de goedkoopste oplossing.

Bij Microsoft is het dus wel zo dat het pakket bepaald tot welke apps je toegang hebt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat je met het Microsoft 365 Business Basic pakket niet de mogelijkheid hebt om de apps (Word, Excel, PowerPoint etc.) te downloaden. Je kan met dit pakket enkel gebruik maken van de webversies.

In dit overzicht van Microsoft 365 Business-pakketten vind je meer informatie over wat er inbegrepen is per pakket.

De tools van Google Workspace

Wanneer je een abonnement afsluit bij Google Workspace krijg je daarvoor de volgende tools:

 • Gmail
  De e-mailoplossing van Google.
 • Meet
  Videovergadering van Google.
 • Chat
  Google Chat voor bedrijven. Zowel één op één, als groepsgesprekken.
 • Calendar
  Online agenda, speciaal ontworpen voor teams.
 • Drive
  Bestanden opslaan, open en delen op één veilige plaats.
 • Docs
  Tekstverwerker voor teams.
 • Sheets
  Slimme, beveiligde spreadsheets voor organisaties.
 • Slides
  Presentaties waar je tegelijkertijd aan kunt werken.
 • Forms
  Eenvoudig enquetes en formulieren maken en delen.
 • Sites
  Moeiteloos effectieve teamsites maken.
 • Currents
  Maak een interne community met je team.
 • Keep
  Google’s notitie en to-do tool.
 • Apps Script
  Met behulp van Apps Script kunnen zakelijke gebruikers aangepaste oplossingen ontwikkelen die worden toegevoegd aan Google Workspace.
 • Cloud Search
  Doorzoek gemakkelijk en snel de gehele Workspace.

Hoe zit het met e-mail bij Google?

De kans is groot dat je wel eens van Gmail gehoord hebt. Gmail is de e-mail oplossing van Google. Misschien heb je zelfs al een privé @gmail.com adres.

Door de DNS-instellingen van je domeinnaam aan te passen is het met Google Workspace mogelijk om gewoon met je eigen e-mailadres te (blijven) e-mailen.

Zo hoef je dus straks niet voorbeeld@gmail.com te gebruiken maar kun je gewoon gaan voor voorbeeld@jouwdomeinnaam.nl.

De tools van Microsoft 365

Voor dit artikel richt ik me op de oplossing voor bedrijven en dan specifiek op het pakket Microsoft Business Basic.

Microsoft Business Basic bevat de volgende tools:

Hoe zit het met e-mail bij Microsoft 365?

Wat betreft de e-mail oplossing doen Microsoft en Google niet echt voor elkaar onder. Net als bij Google kun je bij Microsoft 365 gewoon gebruik blijven maken van je eigen e-mailadres. Het enige dat daarvoor hoeft te gebeuren is het aanpassen van de DNS-instellingen van je domeinnaam.

Ook hier geldt dus dat je dan geen @outlook.com e-mailadres hoeft te gebruiken maar bijvoorbeeld gewoon voorbeeld@jouwdomeinnaam.nl kan (blijven) gebruiken.

Belangrijk is wel dat in het Microsoft 365 Business Basic pakket dat we hebben besproken geen Outlook (de bekende e-mailclient van Microsoft) zit inbegrepen.

Welke oplossing moet ik kiezen?

Aan het begin van het artikel heb ik je al vertelt dat ik die keuze niet voor je kan maken. De reden daarvoor is simpel, ik heb hoogstwaarschijnlijk niet dezelfde behoeftes als jij.

Misschien kies je voor Google Workspace omdat jij Drive van Google fijner vind werken dan One Drive van Microsoft. Of misschien ga je simpelweg voor de goedkoopste oplossing en kies je voor Microsoft 365 Business Basic voor € 4,20 per maand.

Mocht je zo iemand zijn die iets eerst wil proberen voor je het aanschaft, dan heb ik goed nieuws voor je. Zowel Google als Microsoft bieden een gratis proefperiode aan voor hun diensten.

Microsoft biedt een proefperiode van een maand en Google een proefperiode van 14 dagen. In beide gevallen is het zo dat je gewoon de bestelling plaatst en het een kwestie is van op tijd opzeggen indien de dienst niet bevalt.

Geen zin om het zelf uit te vogelen? Ons zusterbedrijf IPS helpt je graag.

Maak jij al gebruik van Workspace of 365?

Maak jij al gebruik van een van de besproken diensten? Dan ben ik enorm benieuwd naar jouw ervaringen. Voor welk pakket ben jij gegaan en maak jij daar volledig gebruik van?

Laat het weten in de reacties zodat andere Savvii’ers weer een stapje dichterbij hun keuze kunnen komen.

Robin Peek - Deze internet marketeer heeft jaren als ondernemer alles met betrekking tot internet marketing in zich opgenomen. Van zoekmachine optimalisatie tot e-mailmarketing en van copywriting tot neuromarketing. Robin is graag bezig met het bedenken van strategieën en het verkennen van nieuwe mogelijkheden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!