Hoe ga je als webshop om met een traffic piek?

Webhosting
Puck, 26 augustus 2021

De herfst staat bijna voor de deur en dat betekent dat de meeste webshops zich alweer aan het klaarmaken zijn voor de komende piekperiodes. Denk daarbij aan End-Of-Summer sales maar ook Black Friday, Sinterklaas, en Kerstmis. In de aankomende blogs gaan we je helpen in het voorbereiden op deze piekperiodes, beginnend met deze blog. We leggen je uit wat een traffic piek is, hoe ze ontstaan en hoe je problemen door traffic pieken kunt voorkomen.

Wat is een traffic piek?

Iedere webshop bedenkt wel eens acties, campagnes of reclames om zo meer bezoekers naar een site te lokken. Dit doe je om beter te kunnen concurreren, beter zichtbaar te zijnen om een grotere naamsbekendheid te krijgen. Al deze acties en campagnes, zorgen er in een ideale situatie voor dat er meer bezoekers naar jouw site komen. 

Bij een goed geplande en subtiele campagne is het aannemelijk dat het aantal bezoekers verspreid binnenkomt in de periode dat de campagne loopt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Het kan ook zijn dat er dusdanig veel mensen jouw actie, campagne of reclame zien, enthousiast raken en massaal jouw site bezoeken. Dit noemen we nou een traffic piek: Het moment waarop er in één keer een aanzienlijk groot aantal mensen jouw site bezoeken.

Dit klinkt natuurlijk als iets heel positiefs, en dat is het ook; mits je er goed op voorbereid bent.

Gevolgen van een onvoorziene traffic piek

Had je niet helemaal verwacht dat er zo’n groot aantal bezoekers massaal jouw site op zouden komen? Of heb je jouw site en hosting er niet op aangepast? Dan kan dat vervelende gevolgen hebben .

  • Je shop wordt traag en/of lijkt vast te lopen

Als jouw webshop en hosting er niet op ingesteld zijn om zoveel bezoekers in één keer aan te kunnen, wordt de shop mogelijk enorm traag. Daar komt bovenop dat jouw site zo traag kan worden dat hij vast lijkt te lopen. Dit gebeurt als iemand langer dan 5 seconden moet wachten tot een pagina is geladen. Gemiddeld wil een bezoeker niet langer wachten dan 3 seconden voordat een pagina geladen is.

  • Je loopt klanten mis

Als de potentiële klant jouw site verlaat is de kans zeer aanwezig dat deze op zoek gaat naar een andere site; een concurrent. Zeker als er veel concurrentie heerst in je markt. Dit zou erg zonde zijn aangezien d. 

  • De webshop of server crasht

Is de traffic piek dusdanig veel groter dan je had kunnen voorspellen? In het ergste geval bestaat er een kans dat jouw site of de server crasht. Dit komt omdat de shop en/of de server dan zoveel requests ontvangt  dat deze tegen zijn limiet aan loopt en down gaat. Dit betekend dat er niemand meer terecht kan op jouw shop en dat betekent dus ook dat mensen die wellicht bezig waren met het afronden van een aankoop, hun transactie niet kunnen afronden . Daarnaast is het verhelpen van deze problemen vaak een stuk arbeidsintensiever dan het voorkomen ervan.

Hoe bereid je jouw webshop voor op piekperiodes?

Om dit soort problemen te voorkomen kun je een aantal dingen doen. Als eerste is het enorm belangrijk om bij iedere lancering, actie, campagne, reclame een inschatting te maken van de verwachtte traffic . Geef deze schatting ook door aan zowel het development team als aan je hostingpartij alvorens de actie live gaat. De meeste hostingpartijen – waaronder Savvii – zullen je voorafgaand aan drukke periodes vragen of je wilt opschalen. Op deze manier zijn zowel jouw webshop als server voorbereid op een piek en krijgt jouw site niet onverwachts te maken met down-time. Om een juiste inschatting te maken kun je het beste kijken naar piekperiodes van vorig jaar óf een testcampagne opzetten.

Bij Savvii kunnen we een Loadtest voor je uitvoeren. We sturen virtuele bezoekers naar de door jou aangewezen testpagina om te zien wat het gevolg is van deze traffic piek. Je kunt kiezen voor 500 of 1000 virtuele bezoekers. Bekijk onze Additional Services om jouw Loadtest aan te vragen.

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!