HTTP/2: wat is het en hoe werkt het?

Cpanel
sjoerd, 1 mei 2017

* Deze blog is afkomstig van onze partner Skyberate. Lees hier meer over de veranderingen van Skyberate.

HTTP/2: wat is het en hoe werkt het?

HTTP/2 is een grote revisie van het HTTP network protocol dat gebruikt wordt door het World Wide Web. De basis van het nieuwe protocol, welke is ontwikkeld door Google, in december 2014 voor het eerst is voorgesteld aan de Internet Engineering Steering Group en op 17 februari 2015 is goedgekeurd. Het merendeel van de browsers heeft hier meteen op geacteerd en ervoor gezorgd dat het HTTP/2 protocol tegen het einde van 2015 compatibel was met hun browsers.

Introductie

Als ik je zou vertellen dat je website sneller laad, je server minder resources verbruikt en je vindbaarheid binnen zoekmachines drastisch verbetert door simpelweg per direct gebruik te maken van een nieuwe webtechnologie, zou je me dan geloven? Een groot deel van de top 10 miljoen websites ter wereld is sinds april jl. reeds overgestapt op het nieuwe HTTP/2 protocol en met Skyberate is de tijd gekomen dat jij met je website en / of webshop ook overstapt op deze nieuwe technologie en de toekomst van het internet binnenstapt.

De opvolger van HTTP/1.1 welke uitgerold is in 1999 was aan vervanging toe aangezien het gebruik van resources op het web drastisch is veranderd en mensen en bedrijven meer en grotere hoeveelheden data uitwisselen. HTTP/2 brengt lang verwachte vorderingen in efficiency, beveiliging en rauwe snelheid. Je kunt het vergelijken met een verbreding van een snelweg, er is opeens veel meer verkeer mogelijk dan voorheen waardoor de maximumsnelheid verhoogt kan worden zonder dat er ongelukken gebeuren!

Werking

De volgorde van het inladen van bestanden is bij (het oude) HTTP/1.1 erg belangrijk. Wanneer bijvoorbeeld een CSS bestand pas wordt ingeladen aan het einde van een proces dan kan dit resulteren in een website zonder vormgeving. Anderzijds kan het te laat inladen van een JavaScript ervoor zorgen dat functies op de websites niet werken.

Bij HTTP/2 is deze prioritering overbodig, alle verzoeken gaan over één verbinding, dit wordt multiplexing genoemd. Moderne browsers hebben nu zelf de mogelijkheid te prioriteren per bestandstype omdat de informatie ten alle tijden beschikbaar is, de verbinding is altijd aanwezig als de sessie open staat. Hierdoor is de volgorde waarop verzoeken binnenkomen niet meer relevant.

L en HTTP/2

SSL wordt steeds belangrijker, aangezien er steeds vaker sprake is van een onveilige digitale omgeving. Encryptie van data tussen zender & ontvanger is om deze reden steeds meer van belang aangezien het SSL protocol ervoor zorgt dat het verkeer tussen webserver en webrowser wordt versleuteld. Om deze reden wordt SSL onder andere als noodzakelijk gezien bij het gebruik van HTTP/2.

Verbeteringen binnen HTTP/2

Snelheid, nog meer snelheid en betere veiligheid; wat allemaal resulteert in een nog betere gebruikerservaring. Kortom; alles waar Skyberate voor staat! We lopen tegen de limieten aan van HTTP/1.1; het is met al onze data simpelweg te traag aan het worden. Om deze reden is het protocol HTTP/2 geïntroduceerd om de limieten van het oude protocol uit de wereld te helpen.

Enkele Connectie. 

Slechts één connectie wordt gebruikt om een website te laden. Deze connectie blijft open staan zolang de website open staat, dit verminderd het aantal connecties dat gelegd moet worden.

Multiplexing.

Er zijn meerdere verzoeken per sessie mogelijk. Dit is te vergelijken met klanten met uitdagende vragen, klanten achterin de rij moesten met het gebruik van HTTP/1.1 wachten totdat de vraag van de klant voor hun was beantwoord, met HTTP/2 kunnen alle vragen in één keer worden beantwoord.

Server Push.

Additionele resources kunnen naar de cliënt verzonden worden voor toekomstig gebruik

Prioritering.

De server levert resources efficiënter op basis van prioritering

Binaire code.

Vertaling van text naar binaire code is niet (meer) nodig, de informatie wordt in binaire code verstuurd en ontvangen en hoeft niet meer vertaald te worden.

Koptekstkopie.

HTTP/2 gebruikt HPACK compressie welke overhead reduceert.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!