WordPress community spotlight: interview met Yvette Sonneveld

In the Spotlight
Maik Gruppen, 23 augustus 2018

Yvette is oprichter en eigenaar van Inbound Marketing Bliss, met haar bedrijf helpt ze ondernemers met het verbeteren van hun marketing strategie. Naast het runnen van haar eigen bedrijf is ze ook zeer betrokken bij de WordPress-community. Robert-Jan gaat met haar in gesprek over mensen laten glimlachen, vrijwilligen voor WordPress, en een balans vinden tussen werk en privé.

  1. – Wat motiveert je om elke dag uit bed te komen?

Ik ben een aantal jaar geleden op een marketing conferentie in Atlanta geweest. Daar was een vrouw die om diverse redenen haar eigen bedrijf was begonnen, en net als vele andere ondernemers door veel ups en downs gegaan was. Zij liep op een gegeven moment tegen de vraag aan; wat wil ik nou echt? En zij verwoorde het als: Ik wil mensen helpen met producten en omzet, maar bovenal wil ik meehelpen om het web en de wereld een betere en blijere wereld te maken. Ook het podium dat je op bepaalde momenten hebt, om dat te gebruiken om een stukje positieve energie te brengen.

  1. – Waar uit zich dat dan in?

Op dit moment merk ik dat ik nog steeds te weinig rust heb om te gaan zitten om te publiceren, maar ik merk het vooral nu doordat ik de kans heb gekregen om te spreken en workshops te doen. Maar zeker ook als ik mensen ontmoet als vrijwilliger of tijdens het netwerken, dat ik ze vertel wat ik doe, maar dat ik het ook heel belangrijk vind om mensen met een positief gevoel achter te laten. Dit is door kleine dingen zoals het vragen aan mensen hoe ze in hun vakgebied terecht zijn gekomen. Dat is iets wat ik afgezien van mijn vakgebied, sowieso heel leuk vind, om mensen aan het glimlachen te krijgen.

Als we mensen positieve energie geven, dan zullen we allemaal  blijer zijn, én een stukje harder lopen.

Als je eenmaal in die gewoonte zit, kost het ook heel weinig moeite en is het heel leuk om te doen. En dat probeer ik dus ook in mijn stukje marketing te brengen. We kunnen heel veel energie steken in klagen en dingen die niet goed zijn. Maar als we mensen positieve energie geven, dan zullen we allemaal blijer zijn, én een stukje harder lopen.

  1. – Toen je in 2015 begon met de WordPress community, waar dacht je toen dat het tot zou leiden?

In 2015 stond ik op een punt in mijn leven dat ik al 100 keer tegen mijn eigen onzekerheid aangelopen was. En ik had dingen geprobeerd en ik kwam daar maar niet uit. Toen dacht ik, wat nou als ik mijzelf een soort van challenges geef, waardoor ik uit mijn comfortzone stap en dus over die onzekerheid heen kom. Een van die challenges was naar een technologieconferentie gaan, en mijzelf presenteren als professional. Ik positioneerde mijzelf altijd als iemand die hulp bood aan mensen, maar niet als een professional. Daar wilde ik graag overheen, en dat moest buiten mijn eigen cirkel.

Toen ben ik naar WordCamp Miami gegaan. Precies een dag daarna kwam er een mailtje binnen dat zij op zoek waren naar vrijwilligers, dit was interessant omdat ik hierdoor makkelijker in contact zou kunnen komen met andere mensen. Dat heb ik gedaan en ik vond het zo onwijs leuk dat ik het een half jaar daarna nog een keer heb gedaan, en naar WordCamp Boston ben gegaan.

Na ongeveer een jaar ben ik de WordPress community weer uitgegaan, doordat er andere dingen op mijn pad kwamen. Toen ik in 2017 terug kwam in Nederland, moest ik hier weer een plekje gaan vinden. Toen ben ik weer begonnen met WordPress, want ik weet hoe deze community is. De eerste WordCamp was toen Parijs, en daar heb ik mijn eerste contributor day gedaan. Daar is de hele rollercoaster begonnen.

Om samen te vatten, ik hoopte dat het naar meer vertrouwen zou leiden.

  1. – Een eigen bedrijf is veel druk, zijn er wel eens een momenten dat je wil opgeven?

Om heel eerlijk te zijn, een paar maanden geleden nog. Ondanks mijn voornemen was ik namelijk toch weer voor klanten gaan werken die niet mijn ideale klanten waren. Hierdoor had ik heel veel stress en werd ik heel slecht betaald. Het waren geen ideale klanten omdat het hele grote klanten waren. Ik werk graag met de ondernemer zelf, die zelf de passie heeft. Maar bij een groot bedrijf met meerdere mensen waar diverse mensen met corporate marketing ervaring tussen zitten, moet je mij niet laten werken. Zij rekenen mij op punten en komma’s af, en dat is niet mijn talent.

  1. – Maar je bent doorgegaan

Ik ben ‘basically unemployable’. Ik ben allergisch voor mensen die mij micro-managen. Ik werk veel beter met mensen die op één lijn met mij sparren en dingen gedaan krijgen.

Ik ben allergisch voor mensen die mij micro-managen.

  1. – Wat zou je volgend jaar willen doen?

Ik wil me meer gaan richten op trainen en coachen. Gericht op de WordPress community zou ik graag meer workshops willen geven. Het is geweldig om een workshop te geven, het is erg belonend.

  1. – En wat wil je dan over 12 maanden bereikt hebben?

Een menukaart hebben van workshops die ik al vaker gegeven heb, die ik dan makkelijk kan inzetten.

  1. – Ben je al bezig geweest met Gutenberg?

Ik heb er een heel klein beetje mee gespeeld, maar te weinig om er echt een specifieke mening over te hebben. Ik wil graag kijken in hoeverre je er landingspagina’s mee kan maken. Pas dan heb ik er echt een mening over.

  1. – Je hebt een eigen bedrijf, een gezin, je doet veel voor WordCamps, hoe vind je de balans in je leven om dit allemaal te kunnen doen?

Die balans vinden is lastig, dat kan niet als je 40 uur per week in de business zit. Het gaat met spurts, soms krijgen de kinderen te weinig aandacht, soms krijgt het bedrijf te weinig aandacht en soms krijgt het vrijwilligen te weinig aandacht. Dat blijft lastig.

Maar je kunt veel doen om het jezelf te helpen – goed voor jezelf zorgen, gezond eten, voldoende drinken, genoeg slaap, en tijd in de buitenlucht doorbrengen. Ik heb in de loop der tijd geleerd dat deze dingen helpen de balans te bewaren.

Maik Gruppen - Maik is super gepassioneerd over WordPress, development en ondernemen. Wat hij leert deelt hij graag met de community.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!