Magento is al een tijdje overgenomen door Adobe. Met deze overname is Magento Commerce in het leven geblazen, nu ook wel bekend als Adobe Commerce. Het merendeel van de webshops maakt echter gebruik van de Open Source versie van het programma. Wat zijn de verschillen tussen Adobe Commerce en Magento Open Source, en welke versie past het beste bij jouw bedrijf?
Wat is Magento Open Source?
Magento Open Source kan ook gezien worden als de eerste variant van Magento. Het is een gratis CMS dat is toegespitst op de e-commerce. Met een enorme community die allen bijdragen aan het ontwikkelen en groeien van het platform.
Wat is Adobe Commerce?
Adobe Commerce – voorheen ook wel bekend als Magento Commerce of Magento Enterprise – is de betaalde variant van Magento die is geïntroduceerd door Adobe. Dit betaalde pakket beloofd support vanuit Adobe zelf en positioneert zich op de markt als een gebruiksvriendelijkere versie van Magento Open Source speciaal voor Enterprises. Daarnaast wordt Adobe Commerce gezien als een “all-risk verzekerde” versie van Magento.
Wat is er hetzelfde?
In de basis zijn beiden programma’s hetzelfde. Een shop opereert hetzelfde op het ene platform als op het andere. Op een paar standaard geïntegreerde opties na zijn de functionaliteiten van beiden programma’s hetzelfde. De meeste opties die standaard in Adobe Commerce verwerkt zijn, zijn daarentegen ook als extensies toe te voegen aan Magento Open Source. Dit kost weliswaar meer moeite, maar de mogelijkheden zijn er zeker. Ook qua performance zijn de programma’s in grote lijnen hetzelfde. Een shop die draait op de Open Source variant zal dan ook niet minder goed werken dan de commerce variant.
De verschillen
Maar wat zijn de verschillen dan precies? En waarom zou je voor een betaalde versie van een programma kiezen als de gratis versie het net zo goed lijkt te doen?
Als het aan Adobe ligt, zijn er veel verschillen tussen de twee. Zo is er binnen de betaalde versie meer standaard inbegrepen en ook meer mogelijk. Aan de andere kant zijn veel van deze opties ook mogelijk voor de Open Source versie. Dit kan door het downloaden van extensies van derden.
Support
Binnen Adobe Commerce zit een garantie van support vanuit het team van Adobe. Op deze manier kun je altijd terecht voor advies of hulp. Plus, je bent verzekerd van een juist antwoord. Het enige nadeel aan dit supportteam is dat antwoord over het algemeen vaak minder snel gegeven kan worden. Vanwege de omvang van het supportteam is het daarom niet vanzelfsprekend dat er gelijk een antwoord klaar is voor je vraag.
Bij Magento Open Source is dit een ander verhaal. Je krijgt als gebruiker van het programma geen support vanuit Magento of Adobe zelf en bent afhankelijk van de Magento community. Dit heeft wel als grote voordeel dat antwoorden vaak sneller gegeven kunnen worden. De community is erg groot en de kans dat iemand anders al eens eerder tegen hetzelfde probleem aangelopen is, is erg groot. Antwoord op een nieuwe vraag wordt ook vaak erg snel gegeven.
Standaard geïntegreerde opties
Zoals eerder beschreven zijn de meeste opties die niet standaard aanwezig zijn in Magento Open Source, vrijwel allemaal te verkrijgen via extensies. Dit is echter niet het geval voor alle opties.
Bij Adobe Commerce is het mogelijk om gebruik te maken van tools om het opzetten van een website te visualiseren en te vereenvoudigen. Denk hierbij aan een pagebuilder en een Visual Merchandiser. Hier wordt gebruik gemaakt van een drag-and-drop systeem om zo de site visueel in kaart te brengen. Hier bestaan geen extensies of plug-ins voor voor Magento Open Source.
Ook is het in Magento Open Source niet zomaar mogelijk om B2B functionaliteiten toe te voegen en zijn import en export tools gelimiteerd. In Adobe Commerce is een flinke verbetering te zien voor B2B bedrijven. Ook de import en export tools zijn verbeterd.
Een laatste paar tools die niet te vervangen zijn met extensies in de Open Source versie zijn twee tools voor marketeers. Content management was voorheen niet ideaal voor Magento, in Adobe Commerce is hier al een flinke verbetering in te zien. Zo is het mogelijk om een pagina-indeling of hiërarchie toe te voegen voor stukken content zoals blogs. Ook is het in Adobe Commerce mogelijk om Google Tag Manager binnen de Magento omgeving te beheren.
Prijs
Het grootste verschil tussen Magento Open Source en Adobe Commerce is de prijs. De Open Source versie is uiteraard gratis – met uitzondering van betaalde extensies en hosting. Bij het afsluiten van Adobe Commerce of de aanvullende Adobe Commerce Cloud, lopen de kosten flink snel op tot in de duizendtallen. Adobe Commerce Cloud biedt tegen een hoger prijskaartje ook hosting en andere performance tools aan.
Een compleet kostenplaatje is volledig afhankelijk van uw bedrijf en de grote ervan, daarnaast zijn de prijzen niet voor het publiek zichtbaar. Over het algemeen valt wel te stellen dat het opzetten van een shop in Adobe Commerce Cloud extreem prijzig is. Voor een site op Enterprise niveau kunnen de kosten voor het bouwen van een shop alleen al snel oplopen tot de honderdduizendtallen.
Garantie
Zodra een bedrijf ervoor kiest om een shop op te zetten met Adobe Commerce, kan dit fungeren als garantie voor het bedrijf. U betaalt hier namelijk niet alleen voor de functionaliteiten maar ook voor de garantie van een veilige site. Dit betekent niet dat de Open Source variant minder veilig is, maar het is wel de verantwoordelijkheid van een bedrijf zelf, hoe veilig uw site is. Een Closed Source versie van platforms wordt over het algemeen strenger gemonitord en bewaakt. Vooral bedrijven met een grote nationale verantwoordelijkheid (denk aan internationale bedrijven, banken, overheidsinstellingen etc.) kunnen daarom belang hebben bij het kiezen van Adobe Commerce voor een extra stukje zekerheid.
Conclusie
In conclusie is Adobe Commerce beter geschikt voor grote bedrijven op Enterprise niveau of met een nationale verantwoordelijkheid. Magento Open Source is geschikt voor zowel kleine als grote bedrijven. In wezen doen beiden programma’s hetzelfde en is bijna hetzelfde mogelijk. Het enige verschil is dat Adobe Commerce een betere functionaliteit heeft voor B2B bedrijven en meer zekerheid geeft voor enterprise-level bedrijven. Daar betaalt u dan ook voor.
Reactie achterlaten