* Deze blog is afkomstig van onze partner IPS. Lees hier meer over de veranderingen van IPS.
De strijd voor aandacht
Laadt je website in langer dan 4 seconden? Dan betekent dit dat je website niet laadt binnen de meest optimale tijd. Wanneer je webspeed niet voldoet aan de behoefte van de digitale consument anno 2020 raak je hem al snel kwijt. Niemand heeft zin noch de tijd om te wachten op het laden van een website. Wanneer dit langer duurt dan de bezoeker zou willen, is de aandacht hoogstwaarschijnlijk al verplaatst naar een andere website of applicatie. In het ergste geval verschuift de aandacht naar de concurrentie.
Onze aandacht is verdeelder dan ooit. Het behouden van online aandacht is dus een ware kunst. De meest optimale laadtijd van je website is daarom van cruciaal belang. Niet alleen voor het behoud van je bezoekers en het verlagen van je bouncepercentage, ook voor je Google SEO-ranking. Google’s algoritme test websites op gebruikerservaring. Hierbij behoort dus ook de laadsnelheid van de website. Veel websites kiezen ervoor om te focussen op domein autoriteit voor een hogere SEO-ranking. Hierbij wordt de fout gemaakt om website snelheid niet direct te betrekken in de SEO strategie.
Waarom investeren in de meest optimale laadtijd?
Oke, even alles op een rijtje, waarvoor is je page speed nou zo belangrijk? Een optimale laadtijd van jouw website (0-0,25 sec.) resulteert in:
- Hogere Google SEO-ranking
- Lager bounce percentage
- Soepele user experience
- Bezoekers die eerder geneigd zijn om terug te keren
- Boost in conversiepercentage
Een verbetering van 0,1s in de laadtijd van je website zorgt voor een conversie boost van maar liefst 8%. Flink wat voordelen, wat zeker het investeren van de nodige tijd rechtvaardigt.
Ontdek de laadtijd van jouw website
Er zijn diverse tools waarmee je de pagespeed van jouw website kan testen. Google beschikt over de meest betrouwbare tools om hierachter te komen.
Test My Site
Test My Site geeft binnen enkele seconden een rapport over de pagespeed van jouw mobiele web page. Het te downloaden rapport geeft inzicht in alle verbeterpunten en gekoppelde aanbevelingen om jouw laadtijd te verbeteren. Dit rapport is goed te gebruiken voor zowel developers als marketeers.
PageSpeed Insights
Gebruik PageSpeed Insights voor een beknopt inzicht in de snelheid van jouw desktop en mobiele web page. Hier vind je informatie over de veldgegevens, labgegevens, diagnostische gegevens en hierbij de aanbevelingen. Deze gegevens zijn goed te gebruiken voor developers om de snelheid te kunnen verbeteren.
Pingdom Website Speed Test
Voor een totaal idee van je laadtijd kun je ook gebruik maken van een onafhankelijkere partij zoals Pingdom Website Speed Test. Te gebruiken voor zowel de ervaren als meer onervaren developer.
Is het voor jouw website cruciaal dat je gebruik maakt van third-party trackers zoals Google Tag Manager? Laat de test een lager resultaat hierdoor zien? Laat deze dan buiten beschouwing in de uitkomst van jouw testresultaten en focus op de andere verbeterpunten!
Tip: Plaats je third-party trackers niet in het script van jouw website, maar laadt ze in via een management tool zoals GTM. Zo vertraagt de tracker jouw website een stuk minder.
Hoe bereik je de meest optimale laadtijd?
Nu je weet wat de laadtijd is van jouw website, waar de problemen liggen en waarom je hier om zou moeten geven is het tijd om aan de slag te gaan. Wat kun je zoal doen om je website laadtijd te verbeteren? Naast dat je je gepersonaliseerde verbeterpunten kunt vinden in je speed test rapportages, zetten wij hier de drie meest voorkomende verbeterpunten onder elkaar.
Kies voor de juiste hosting
Wanneer jouw website (incidenteel) veel bezoekers trekt en je gebruikt maakt van shared hosting kan het zijn dat jouw laadtijd hierdoor achteruit gaat. Dit komt omdat je als het ware de capaciteit deelt met andere gebruikers van de server. Bij cloud server hosting heb je hier geen last van, aangezien je exclusief gebruik maakt van de server. Bij de juiste cloud provider krijg je ook bericht wanneer je server vol raakt en je prestaties aantast.
Optimaliseer je afbeeldingen
Wanneer je veel gebruik maakt van afbeeldingen op je website kan dit grote gevolgen hebben voor je website laadtijd, mits je deze niet hebt geoptimaliseerd. Zorg er dus voor dat al je afbeeldingen zijn gecomprimeerd om je laadtijd te verbeteren. De ‘’probleem afbeeldingen’’ kun je achterhalen met 1 van de tools of door te kijken bij ‘’pagina-snelheid’’ in Google Analytics.
Maak gebruik van een CDN
Wanneer een website laadt, wordt de content als het ware ‘’opgehaald’’ bij het datacenter. Om deze afstand zo kort en tevens zo snel mogelijk te maken, kun je gebruik maken van een Content Delivery Network (CDN). Dit is vooral aan te raden bij internationaal opererende websites. Dit resulteert in een laag aantal verzoeken per pagina oproep.
Ga direct aan de slag met jouw website laadtijd voor een veterbering in SEO-ranking!
Reacties zijn voor dit bericht uitgeschakeld