Update naar PHP 5.6

Savvii Updates
Gijs Hovens, 7 oktober 2015

Bij Savvii maken we graag gebruik van de laatste technieken. In dit geval van de laatste stabiele versie van PHP. Naast de nieuwe functionaliteiten die beschikbaar komen in de laatste versie wordt deze ook actief onderhouden. Dit komt natuurlijk de veiligheid ten goede.

Als je al klant bent bij ons dan weet je misschien dat veel servers op dit moment nog op PHP 5.4 draaien. Versie 5.4 wordt inmiddels niet meer officieel ondersteund en dus is het tijd voor een upgrade.

PHP logo php 5.6

Mogelijke versies

Wij hebben gekeken naar hoe de upgrade van 5.4 naar 5.5 zou zijn en wat een upgrade naar 5.6 teweeg zou brengen. Belangrijk is natuurlijk of er iets fout kan gaan in de bestaande configuraties en of WordPress netjes draait op deze versies. Het feit is dat er altijd dingen kunnen zijn die misschien problemen gaan geven als wij onze servers zomaar zouden migreren.

Ook hebben we gekeken naar welke officiele support we van het php core team kunnen verwachten in de toekomst. Zo is de actieve ontwikkeling aan php 5.5 inmiddels gestopt, en worden er enkel nog beveiligings problemen gepatched voor de komende 10 maanden, daarna stopt dat ook.

De meest recente stabiele versie is php 5.6, die nu ook halverwege zijn actieve development lifecycle is. Er worden nog steeds nieuwe dingen aan toegevoegd en beveiligingsproblemen zullen ook voor het komende jaar en 10 maanden nog gepatched worden.

Wat komt er dan na 5.6? Wij kunnen je alvast vertellen dat 5.6 de laatst php 5.x versie zal zijn. Het is een complex verhaal, maar de volgende versie is php 7. Versie 6 wordt dus overgeslagen. De toekomstige php 7 versie zal later dit jaar officieel vrij gegeven worden. Toch denken wij dat de overgang van 5.6 naar 7 nog meer tijd nodig zal hebben, zeker in WordPress land.

Onze keuze

Dit alles betekent dat wij er voor gekozen hebben om migraties direct naar php 5.6 te gaan doen. Wat betekent dit voor jou als klant? Jouw site blijft draaien op php 5.4 voor de komende tijd als jij er zelf niets aan doet.

Wij gaan in de nabije toekomst wel stappen zetten om alle servers te upgraden naar php 5.6, wij zullen je in dit geval persoonlijk hiervan op de hoogte stellen. Wij zullen dan ook absoluut met jou mee werken om problemen met jouw site als gevolg van de migratie naar 5.6 op te lossen.

Als je een VPS bij ons hebt dan kunnen wij je hele VPS nu al upgraden van php 5.4 naar 5.6. Wat wel belangrijk is is dat je vooraf, op ontwikkel omgevingen, al hebt getest en geverifieerd dat je sites werken op php 5.6.

Ik wil gebruik maken php 5.6 bij Savvii, wat nu?

Heb je een VPS pakket? Laat het ons dan weten. Als je een ticket stuurt naar ons dan plannen we de upgrade voor je in. Nieuwe VPS’en worden vanaf nu al met php 5.6 uitgerust.

Klanten met een shared pakket gaan we in de nabije toekomst ook updaten. Wil je om belangrijke redenen sneller upgraden neem dan ook contact met ons op om de opties door te spreken.

Wat kan ik zelf doen om mijn site te testen?

Maak gebruik van ontwikkel omgevingen die php 5.6 al gebruiken. Als je vagrants gebruikt kun je vrij eenvoudig alle php 5.4/5.5 packages verwijderen en de nieuwe 5.6 packages installeren.

Het is ook mogelijk om met phpcs (PHP Code Sniffer) een analyse te maken van je code. Er is veel moeite gestoken door mensen om een forward en backward compatibility check te maken. Echter is het niet mogelijk om deze test 100% waterdicht te maken. Er zullen altijd delen zijn waar niet op gecheckt kan worden, en er zullen ook false-positives in zitten. Het is een startpunt, maar geen excuus om daarnaast niet ook goed te testen.

Code standard: https://github.com/wimg/PHPCompatibility

  • Kan niet controleren op alle potentiële problemen
  • Zal mogelijk ook false-positives laten zien

De false-positives komen doordat bijvoorbeeld in de core van WordPress of plugins bepaalde functies worden gebruikt, maar enkel voor backwards compatibility. In nieuwe versies van php worden dan wel de nieuwe methodes of variabelen gebruikt.

Nog vragen?

Laat het ons weten! Wij beantwoorden graag je vragen of zorgen die je hebt.

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Er zijn 4 reacties

Menno Bouma

16 februari 2016

Hoi Victor,

Wanneer verwachten jullie de VPS pakketten te upgraden naar PHP 7?

Groet, Menno

Reageer op Menno Bouma

16 februari 2016

Hoi Menno,

PHP 7 is een hoge prioriteit voor ons, en daar zijn we al hard mee bezig geweest.

Wij wilde het mogelijk maken om PHP7 per site aan te kunnen zetten, in plaats van voor de hele VPS, terwijl andere sites op de zelfde VPS nog op 5.6 draaien.

In test opstellingen werkt dit bij ons, en wij hopen deze functionaliteit in de komende maand in gebruik te gaan nemen. Vanaf dat moment kunnen wij voor selectieve sites PHP7 aanzetten, en in de toekomst andere versies beschikbaar maken op die manier.

Wij zullen een blog bericht puliceren met alle details wanneer wij er klaar voor zijn!

17 februari 2016

Hey Menno,

Hoewel ik gisteren zei 'in de komende maand' heeft een van ons tijd gemaakt om dit iets te versnellen... Deze site (savvii.nl, savvii.de en savvii.eu) draaien intussen al op PHP 7...

Als je wilt kunnen we je vandaag nog upgraden, wij nemen ook nog even contact met je op via ons support systeem! ;)

Het blog bericht komt nog binnen een week.

22 februari 2016

Voor de mensen die meelezen, wij zijn tegen wat issues gestuit in de beta die we met enkele klanten zijn gestart.

Daaruit zijn enkele issues gekomen die voor ons belangrijk genoeg zijn om de release nog even uit te stellen, maar we zijn hier aan aan het werken.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!