WordPress Meetup Nijmegen Juni 2015 [Recap]

Savvii op pad
Gijs Hovens, 30 juni 2015

Op woensdag 10 Juni 2015 was er weer een WordPress Meetup in Nijmegen. Met meer dan tachtig bezoekers die ook lang bleven plakken om te netwerken was het weer een groot succes.

Waarom was het dit keer weer een groot succes? Vanwege de kwaliteit van de talks. Hieronder probeer ik een korte samenvatting te geven van de verschillende presentaties.

Keynote
De Keynote werd verzorgt door Bram Duvigneau. Hij is zoals hij het zelf zegt blind. Dit is behoorlijk lastig wanneer de meerderheid van de mensen visueel is ingesteld. Met een sterke en humorvolle talk probeerde hij iedereen te overtuigen van zijn standpunt: Hou rekening met mensen die het internet anders moeten beleven. Niet alleen blinden of slechtzienden gebruiken het internet maar er zijn veel meer factoren waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan kleurenblindheid, dyslexie of totale verlamming tot aan het hoofd. Naast het feit dat je zo meer bezoekers goed kunt helpen is het altijd handig om je site “toegankelijk” te maken zodat de site ook zonder muis gebruikt kan worden.

Tot slot liet Bram ons het internet met een voicereader beleven. Met een snelle onverstaanbare stem die later aangepast werd in normale mensen taal. Ook liet hij zien hoe een “toegankelijke” site eruit moet zien en waar je rekening mee moet houden. Voor meer informatie kun je terecht op de accessibility pagina van WordPress.

 

Business Track
De Business Track was deze meetup nieuw maar wel meteen druk bezocht.

Peter Geurts van BigSpark, bekend van iPhoned.nl en AndroidPlanet.nl, deelde met een goed in elkaar gezette presentatie zijn tien ‘lessons learned’ in het opzetten van succesvolle website.

Peter begon met een belangrijk punt: een solide basis is het halve werk. Laat iedereen doen waar die goed in is en ga vooral niet zelf het wiel uitvinden. Wanneer je werkt met WordPress is een Managed WordPress Hoster een zeer grote meerwaarde op het gebied van snelheid, veiligheid, stabiliteit en informatie verstrekking.

Wanneer je succesvol wilt zijn in de e-commerce moet je volgens Peter focus houden. Hij doelt hiermee op een duidelijke sitestructuur en content beheer. Ook gaf hij veel SEO tips en liet hij zien hoe je door slimmigheden de media kunt verleiden om over jou te schrijven. Wanneer de media over je schrijven of je vermelden claim je autoriteit en versterk je je posities bij Google en adverteerders.

Ook sprak hij over tegenslagen en doorzettingsvermogen. Het blijven optimaliseren van je website en het vieren van overwinningen hoe klein ze ook zijn zijn erg belangrijk. Bij BigSpark lijkt het daarom altijd feest te zijn.

Het juiste gereedschap is het halve werk. Peter had een mooi lijstje gemaakt. Hij was zeer te spreken over Screaming Frog Seo Spider, Visual Website Optimizer en Hotjar (meer tools in de slides via onderstaande link).

Tot slot vertelde hij over het onderhoud van een succesvolle site. Blijf je content vernieuwen en pas veel bekeken contact aan wanneer dit nodig is. Durf te veranderen, ontwikkel en blijf vooral nieuwsgierig!!

Kijk voor de slides op onderstaande link: http://bigspark.com/geleerde-lessen-bigspark/

Tech Track
Tech talk samenvatting door Victor van den Bosch, DevOps bij Savvii

Natuurlijk hadden we ook een Tech Track. Deze werd verzorgt door Jeroen van Dijk.

Hij heeft jarenlange ervaring met het maken van APIs bij zijn werkgever Enrise.  In zijn vrije tijd heeft hij een idee uitgewerkt voor een applicatie waarmee je aanbiedingen kan vinden van kleine ondernemingen in de buurt. De ondernemers kunnen zelf de aanbiedingen plaatsten en worden dan getoond in de (native) app aan alle mensen die hem hebben geïnstalleerd.

Tijdens het onderzoek naar hoe hij dit technisch het beste kon oplossen kwam hij uit op de REST api van WordPress. De API is gerealiseerd middels een plugin die door Automattic (het bedrijf van de oprichters van WordPress) in ontwikkeling is. De plugin zorgt er voor dat alle sterke kanten van WordPress benut worden voor het onderhouden en toevoegen van de content. Al deze content, inclusief custom post types die zijn aangemaakt, worden vervolgens via een json API beschikbaar gemaakt voor gebruik in andere applicaties.

Jeroen legde ons uit hoe de API in WordPress werkt, met zeer goede code voorbeelden, en hoe de API is geëvolueerd tot de staat waar hij tijdens de presentatie in verkeerde. Het implementeren van de API is vrij simpel, en Jeroen heeft ons uitgelegd hoe je zowel alle standaard objecten als de custom post types kunt ophalen. Het ziet er zeer veel belovend uit.

De voorkant van zijn applicatie, de mobiele app, was gebouwd met Backbone.js in Titanium. Deze keuze stelde Jeroen in staat om snel een cross-platform (iOS, Android) app te bouwen, zonder specifiek voor elk Operating System aparte code te hoeven schrijven. Ook hier werden enorm goede code voorbeelden gegeven hoe je dit precies voor elkaar kon krijgen. Backbone.js is javascript, dus de lat voor web ontwikkelaars ligt vrij laag om er mee te beginnen, zeker als je al eens iets voor bijvoorbeeld NodeJS hebt gemaakt.

Wij geloven bij Savvii dat de API van WordPress echt een enorme grote potentie heeft voor grote blogs en webshops. Dit werd later ook weer bevestigt op WordCamp Europe waar wij als Savvii ook bij waren. Via de API is het mogelijk om de inhoud van jouw website ook te ontsluiten via andere kanalen dan alleen het web. Het mooie van het geheel is dat de API RESTfull te gebruiken is, en alle verzoeken naar de API daardoor enorm goed te cachen zijn, wat voor optimale performance zorgt.

Het resultaat van Jeroen zijn onderzoek was te zien in de Appstore van Apple en Google Play onder de naam ‘Koophetlokaal’

De slides voor de Tech Track talk staan nu op https://joind.in/14636

Thanks!
Wij van Savvii willen iedereen bedanken voor deze gezellige en zeer informatieve avond. Dus sprekers en bezoekers nogmaals bedankt en tot de volgende keer. Was je er niet bij? Meld je dan aan voor onze Meetup groep en RSVP voor onze volgende WordPress Meetup in Nijmegen.

Join the community, iedereen is welkom!

Gijs Hovens - Gijs is marketing manager bij Savvii. Hij heeft al bijna 10 jaar lang diverse WordPress websites en houdt zich bezig met o.a. SEO, SEA, onze producten en het organiseren van de WordPress Meetup Nijmegen.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!