WordPress Meetup Utrecht – #WPM030

Savvii op pad
savvii_admin, 4 december 2015

WPM030 was weer een knal WordPress Meetup! Sivard Donkers, Ferdi Sletering en ikzelf deden de talks en er was een man of 60 aanwezig. De onderwerpen waren: Afbeeldingoptimalisaties, het bouwen van een starterstheme en Building Bridges Between Businesses.

600_444716928

Na een welkomswoord van Manuela van Weblish en een introductie beet Sivard het spits af en nam het publiek mee in de wereld van het optimaliseren van afbeeldingen. Veel developers doen hier eigenlijk nog helemaal niets mee en daarom gaf hij een aantal belangrijke tips en tools voor hoe je dit proces het beste kunt aanpakken.

Bij het optimaliseren van afbeeldingen moet je rekening houden met 3 facetten:

 1. De afbeelding moet het juiste afbeeldingsformaat hebben.
 2. De bestandsgrootte moet correct zijn
 3. En net zo belangrijk is dat er geen kwaliteitsverlies is

Wanneer je afbeeldingen optimaliseert krijg je een snellere website en wordt je UX verbeterd. Bovendien worden afbeeldingen op social media kanalen beter.

Paar handige tools om te gebruiken:

 • Pindom
 • Imsanity
 • Simple Image Sizes
 • RICG Responsive Images
 • Short Pixel (onze klanten krijgen hier korting op)
 • Kraken Image Optimizer
 • EWWW Image Optimizer
 • Google Pagespeed Insights (geoptimaliseerde afbeeldingen)

Ferdi volgde met een talk over het bouwen van een Starters Theme. Waarom? Nou, dat zorgt ervoor dat je sneller en beter websites kunt bouwen. Het starters Theme verbeter je aan de hand van ervaringen van voorgaande projecten.

Ferdi nam het publiek mee in de wereld van website ontwikkeling bij YARD. Zij hanteren een aantal basisregels voor iedere website (waaronder het Starters Theme) om de kwaliteit van iedere site te garanderen.

YARD maakt gebruik van o.a. tools als: Grunt, Uglify en GIT. Tools die echt voor de diehard developers onder ons het leven een stuk makkelijker maken. Hij gaf aan dat versie beheer zeer belangrijk is en dat iedereen dat zou moeten doen. Hierbij werd aangegeven dat Git-FTP een mooie tussenstap is voor de wat minder gevorderden onder ons.

Tot slot mocht ik zelf de mensen inspireren om hun business verder uit te bouwen. Aan de hand van vier stappen kun je al eigenlijk vrij eenvoudig je rendement per opdracht verhogen. Building –  Bridges – Between –  Businesses.

Building houdt in dat je begint met de vraag: Welke behoeftes heeft mijn klant waarmee ik aan tafel zit? Is dat enkel een website? Of gaat dat verder en willen ze ook dat je seo technisch logische teksten aanbiedt of een complete Social Media strategie?

Bridges betekent dat je een netwerk om je heen moet verzamelen waarmee je ervoor zorgt dat je de producten en diensten die inspelen op de behoeftes van je klant (stap 1) kunt gaan aanbieden. De achterliggende gedachte is dat je dus focus houdt op je eigen specialisme en dat je zorgt dat je diensten/producten uit je netwerk kunt halen.

Between is eigenlijk niks minder dat het zorgen dat al dit werk wat je doet voor een klant, dat het ook nog iets oplevert. Per slot van rekening is dat ook waarvoor we met z’n allen werken. Zorg voor gezonde marges of zorg ervoor dat jouw bedrijf er in ieder geval “iets” aan overhoudt.

Businesses is eigenlijk het resultaat van de eerste drie stappen. Het gaat erom dat je gaat focussen op het maximaal rendement halen uit iedere opdracht die je oppakt. Niet alleen, maar samen met een dynamisch netwerk om je heen.

Achteraf was er weer een hele toffe netwerkborrel. Een hapje en een drankje deden wonderen en er werden veel visitekaartjes uitgewisseld. Er werd zelfs een pak normale kaarten bij gepakt waarmee ik een paar goocheltrucs om de oren kreeg van Wouter Schaap van Britelayer.

Tot de volgende meetup in Utrecht en een fijn weekend allemaal!

Rogier

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!