State of the WordPress Industry 2019

Webhosting
Robert-Jan Budding, 5 februari 2019

De WordPress-industrie is groot. Sinds het uitbrengen van de allereerste versie van WordPress in 2003 is WordPress uitgegroeid tot een miljardenindustrie.

Volgens Joost de Valk (Yoast) en Matt Mullenweg is de totale economische marktgrootte van WordPress meer dan € 10 miljard. Professionals uit de industrie werken als websiteontwikkelaars, bij marketing- en contentbureaus, themaontwikkelaars, bieden WordPress-ondersteuning of werken bij hostingbedrijven zoals wijzelf.

In januari 2019 hebben we een onderzoek uitgevoerd in de WordPress-industrie. We wilden weten hoe de professionals die het mede mogelijk maken WordPress tot grote hoogtes te laten stijgen, eruitzien. We wilden weten waar ze vandaan komen, hoe ze aan hun klanten komen en welke bedragen ze vragen voor hun diensten.

Dit alles hebben we vastgelegd in de State of the WordPress Industry, waarvan je hieronder de resultaten downloadt. Het doel van dit onderzoek is iedereen die in de WordPress-industrie werkt een inkijkje te geven in hoe anderen reilen en zeilen en hoe de markt zelf de toekomst ziet van WordPress.

Download State of the WordPress Industry 2019

WordPress-industrie

Er zijn 274 ingevulde enquetes ontvangen. De respondenten komen uit de hele wereld, van Uganda tot Mexico en Nepal. De meeste reacties hebben we ontvangen uit Nederland en de Verenigde Staten, beide landen waar WordPress veel gebruikt wordt. De meeste professionals werken in websiteontwikkeling- en ontwerp, de agencies dus. Ook de hostingindustrie is goed vertegenwoordigd.

Verder zien we dat het gros van de professionals werkt voor of eigenaar is van een bedrijf dat niet groter is dan 10 personen, met een omzet van onder de $ 500.000 op jaarbasis.

Prijsontwikkeling

We wilden graag weten welke prijzen er gevraagd worden en hoe de professionals de ontwikkeling hiervan zien. We zien daarin dat een gelijke verdeling tussen stijgende en gelijkblijvende prijzen. Er is ook een groep van ruim 5% die zegt dat prijzen zijn gedaald sinds vorig jaar, waarbij de grootste groep daarvan uit Afrika komt.

State of the WordPress industrie

In de resultaten vind je daarnaast ook de gemiddelde prijzen die websiteontwikkelaars en bureau’s vragen voor hun diensten.

Download State of the WordPress Industry 2019

Toekomst van WordPress

Natuurlijk wilden we ook weten hoe de industrie naar de ontwikkeling van WordPress kijkt. Om te beginnen hebben we gevraagd hoe de professionals de toekomst van het WordPress ecosysteem zien. Dat bleek zeer bemoedigend te zijn. Bijna 80% van de respondenten is positief over de toekomst van WordPress.

78% van de WordPress-professionals is positief over de toekomst van WordPress

Maar Gutenberg is niet de enige zorg. In het onderzoek lees je welke uitdagingen de WordPress-professionals nog meer zien voor de toekomst van WordPress.

Stop met concurreren met ondermaatse website builders. Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik niet een half-afgewerkte Squarespace site heb gekregen omdat de klant simpelweg geen tijd heeft.

We hebben niet alleen gevraagd naar de zorgen over WordPress. We wilden ook graag weten welke vaardigheden professionals zichzelf moeten aanleren om in de WordPress-industrie werkzaam te kunnen zijn.

PHP staat daarbij, niet geheel onlogisch, op een 2e plek met 18% van de ondervraagden. Wil je in de toekomst ook succesvol zijn in de WordPress-industrie, dan is een andere vaardigheid volgens de professionals nog belangrijker…

Werken in de WordPress-industrie

Als laatste hebben we gevraagd hoe actief de professionals zijn in de WordPress community en wat ze het meest gelukkig maakt met het werken in de WordPress-industrie. De minst belangrijke factor is hierbij opvallend. Het minst belangrijk wordt diversiteit genoemd, iets waar de community in het algemeen wel waarde aan hecht. Het belangrijkst wordt op afstand werken genoemd. De industrie lijkt dus erg geschikt te zijn voor digitale nomaden.

working in the industry

Resultaten

We hebben de resultaten voor je samengevoegd in een mooi overzicht. Die is voor iedereen beschikbaar. Wanneer je deze opvraagt krijg je daarbij ook de CSV met ruwe onderzoeksdata. Hiermee kun je zelf helemaal los met Excel, SPSS en je eigen content maken.

Het is ook mogelijk alleen de ruwe data te downloaden als XLSX of SAV (SPSS) bestand.

We vinden het supertof als je hier zelf mee aan de slag gaat! We waarderen het zeer als je gebruik maakt van een bronverwijzing door middel van een linkje in dat geval 😉

Download State of the WordPress Industry 2019

Robert-Jan Budding - Robert-Jan is senior international marketer bij Savvii. Zijn interesses richten zich op technologie en digitale strategieën. Daardoor houd hij ervan bedrijven te laten groeien door gebruik te maken van de laatste technieken en schrijft daarover.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!