WordCamp Nederland Contributor Day 2016 [Verslag]

Savvii op pad
Maik Gruppen, 14 oktober 2016

Op dit moment vindt WordCamp Nederland 2016 plaats, in Utrecht. Vrijdag 14 oktober was de zogenaamde WordCamp Nederland Contributor Day. Op deze dag zijn enthousiaste vrijwilligers bijeengekomen om een bijdrage te leveren aan WordPress. Savvii was aanwezig op deze dag – dit is een verslag van onze ervaringen.

WordCamp Nederland Contributor Day - 1

Diversiteit op WordCamp Nederland Contributor Day

Wat direct in het oog sprong was de diversiteit aan zowel vrijwilligers als onderwerpen. Bijdragen aan een Open Source project wordt gemakkelijk onbewust geïnterpreteerd als iets dat alleen weggelegd is voor lieden als programmeurs, grafisch ontwerpers en andere computerkundige figuren. In het geval van WordPress is dat echter helemaal niet het geval. Een variëteit aan mensen, ongeacht afkomst, nationaliteit, geslacht of leeftijd, kwam bij elkaar om samen te werken aan allerlei aspecten van WordPress, zoals thema’s, vertalingen, de community, het design en ook de code. De sfeer die ontstond door de samenkomst van zo veel enthousiasme en liefde voor het project alleen al, zorgde er automatisch voor dat het een mooie dag werd.

De eerste loodjes

Om 9 uur begon het evenement, in een goed verzorgde en voorbereide ruimte in de Jaarbeurs te Utrecht. Met een heerlijke kop vers gezette koffie schoven we aan bij een van de eilandjes. Op ieder eiland stond een bordje met het thema waarmee die groep zich bezig zou gaan houden die dag. Maik streek neer bij de Polyglots groep om aan vertalingen te gaan werken, terwijl Choong richting de Core tafel liep om met andere programmeurs aan de WordPress code te gaan bijdragen.

Contributors op WordCamp Nederland Contributor Day

Na een korte introductie waarin onder andere de onontbeerlijke WiFi gegevens werden bekendgemaakt, volgde voor de programmeurs een iets langere uitleg over de workflow omtrent het insturen van code-aanpassingen. Hierna kon iedereen direct aan de slag terwijl er voldoende mensen rondliepen om extra ondersteuning te bieden aan degenen die bijvoorbeeld problemen met hun laptop hadden.

De tijd vloog voorbij – ondanks dat er hard gewerkt werd, is uiteraard ook een deel van de tijd besteed aan het leren kennen van nieuwe mensen en het uitwisselen van ervaringen. Na een productieve ochtend volgde een welverdiende lunch sessie. Onder het genot van een lekkere hap werd even gepauzeerd voor wat broodnodige rust.

WordCamp Netherlands Contributor Day - 3

Bijdragen aan de code

Het bijdragen aan de WordPress code verliep op een technisch relatief ouderwetse manier. Het idee was om een ticket uit te zoeken in een lijst van issues. De aanpassing maakte men lokaal op een Subversion check-out van de broncode. Was de aanpassing gereed, dan werd middels een ‘svn diff’ een patchfile gegenereerd. Deze patchfile konden we vervolgens attachen aan het ticket en met een opmerking aangeven dat deze gereed was. Op die manier zijn 2 van onze bijdragen (unit tests) dezelfde dag nog in de core gemerged door een Core Committer. Een derde bijdrage, waarin de commentaar in de code verbeterd is, staat nog open.

Toen de dag ten einde liep, waren er door de vrijwilligers vele verschillende aspecten van WordPress nog verder verbeterd. Wij vonden het ontzettend gezellig en nuttig en zijn zeker voornemens om de volgende keer weer van de partij te zijn!

Wordt ook Contributor

Mocht je zelf ook interesse hebben om bijdragen te leveren aan WordPress, dan is dat uiteraard heel welkom! Zoals eerder gezegd is er hulp nodig op allerlei gebieden, dus er zit ongetwijfeld iets tussen waar jij ook je expertise kunt laten gelden. Het project is altijd volop in beweging en alle extra handen zijn welkom. We eindigen deze blog met een aantal links die zeker van pas komen als je ook wilt beginnen met contributen:

Tenslotte willen we graag alle organisatoren en deelnemers bedanken voor een geweldige WordCamp Nederland Contributor Day. Tot de volgende keer!

WordCamp Netherlands 2016 - Contributor Day - 4

Maik Gruppen - Maik is super gepassioneerd over WordPress, development en ondernemen. Wat hij leert deelt hij graag met de community.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!