Recap WordCamp Antwerp

Savvii op pad
Benoit Gütz, 10 juni 2016

Afgelopen weekend stond de eerste WordCamp in België op het programma: WordCamp Antwerp. De eerste? Jazeker, en niet zomaar eentje! België kende al een aantal meetups, maar een meerdaags evenement op WordPress gebied had er nog nooit plaatsgevonden. Lead-organisatoren Veerle Verbert en Dave Loodts hebben er flink werk van gemaakt en hebben (samen met hun co-organisers en vrijwilligers) een goede eerste editie van WordCamp Antwerp weten neer te zetten. Met zo’n 200 bezoekers uit 14 verschillende landen kan deze kick-off wat ons betreft zeker een succes genoemd worden!

We zijn natuurlijk benieuwd naar hoe Veerle & Dave het zelf beleefd hebben.

Q: Hoe iswordcamp antwerp het idee ontstaan om WordCamp Antwerpen te gaan organiseren?

Dave: ‘Buiten het feit dat Remkus (de Vries, red.) en Zé (Fontainhas, red.) ons al jaren aan het porren waren voor een Belgische editie, was het een normale stap na een aantal meetups in Antwerpen te hebben georganiseerd.

We hebben dus eerst gewerkt aan een basis van mensen; om dan de stap te zetten naar een weekend-congres.  Bovendien hoopten we met deze WordCamp ook nieuwe gezichten te zien, buiten de bezoekers die al naar de Antwerpen meetups kwamen. Dat is allemaal mooi gelukt! We zien nieuwe meetups opstarten, bestaande meetups herstarten en mensen die de vertaling zijn ingedoken voor fr-be en nl-be.

Q: Waarom was het een WordCamp Antwerpen en geen WordCamp Belgium?

Veerle: ‘In Sevilla waren Dave en ik nog eens bezig over ‘een WordCamp Belgium’, maar het België-gegeven maakte de drempel altijd nét iets te hoog: kennen we überhaupt iemand in Wallonië? Kun je het dan wel ‘Belgium’ noemen? Hoe zit het met de talen? Waar dan? Wij kennen Brussel niet goed genoeg om er onze eerste WordCamp te organiseren, en het is best een dure stad. Antwerpen is dan weer geen evidente keuze als het voor heel België moet zijn.

Ik herinner me hoe we naar elkaar keken van ‘Foert, we doen gewoon WordCamp Antwerp’. Met net iets minder drempels leek ons dat al zot genoeg, en lekker in onze eigen stad.

Van zowat iedereen hebben we groen licht gekregen. WordCamp Antwerp zou onze testdrive zijn; het veld verkennen en ervaring opdoen voor we ons aan die echte WordCamp Belgium wagen.’

Q: Mogen we dus concluderen dat er een WordCamp Belgium gaat komen?

Dave: ‘Er is altijd gezegd dat WordCamp Antwerp een generale repetitie was voor een eventuele WordCamp België. Maar ook dat is pril; we zien wel. We hebben alleszins er alles aan gedaan om het zo inclusief mogelijk te organiseren; waaronder de presentaties in het Engels. We hebben ook onze website in meerdere talen beschikbaar gemaakt.’

Veerle: ‘We gaan in elk geval straks een frietje steken met het organizing team van Antwerp, wie weet welke snode plannen daar gesmeed worden…’

Q: Waar hebben jullie het meest van genoten?

Dave:’Mensen bij elkaar brengen. Dat is voor mij echt wel het leukste. En dan bedoel ik niet enkel de bezoekers, maar ook de vrijwilligers die tijdens het weekend zeer pro-actief waren. Je voelt echt aan dat veel mensen blij zijn om iets terug te geven aan WordPress, aan de community.’

Veerle: ‘Toen we tijdens de after drink compleet moe onderuitgezakt op het terras van de Pardaf naar al het gekwetter keken, wisten we dat het een goeie was. Zoveel volk bij elkaar en zo’n goeie sfeer. Dat was mooi om mee te maken.

Ik wist al wat een sterke en open community de WordPress community is. Maar toch ben ik nog onderuit geblazen! Zodra het plan voor de WordCamp formeel werd, kregen we meteen gigantisch veel steun uit compleet verschillende hoeken: de foundation (voor ervaring & budgettaire gemoedsrust), community sponsors die er als de kippen bij waren, massa’s morele steun die ons door onzekere momenten haalde en dan uiteraard de vele speaker applications en het legertje volunteers dat zich snel vormde.

Dikke merci aan de community als geheel van geweldig fijne, open en energieke mensen! Merci allemaal, & als je in Antwerpen passeert, laat het me weten en ik trakteer een pint. Of een pakske frieten.’

Na die laatste opmerking is het evident dat we als Savvii nog een keer langskomen in Antwerpen.

De Frietzak goodiebagWordCamp Antwerp bezat veel zaken die je op een WordCamp zou verwachten. Er waren interessante talks over uiteenlopende onderwerpen, enthousiaste bezoekers en de nodige sponsoren. Maar in Antwerpen hebben ze er ook een eigen draai aan gegeven: De bezoekers kregen naast contributing mogelijken ook workshops en nog meer talks voorgeschoteld op de zondag. Ook werden de bezoekers op zaterdag verrast met heerlijke massages door onze Savvii stoelmasseur Michael Meijer en WCNL stoelmasseur Ronald Havermans. Een goodiebag kennen we wel, maar in Antwerpen was deze in de vorm van een frietzak. Vlaamser kan niet.

Alle slides van WordCamp Antwerpen
Alle foto’s en recaps van WordCamp Antwerpen

Benoit Gütz - Benoit houdt ervan om aannames uit de weg te ruimen. Hij is erg data-driven. Als online marketeer bij Savvii analyseert hij de impact van marketingcampagnes. In zijn vrije tijd is hij veel aan het moutainbiken en aan het hardlopen, waarna ook deze activiteiten geanalyseerd worden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!