In de WordPress community wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een WordPress multisite. Maar wat is nou een multisite en hoe zet je dit in? Sinds WordPress 3.0 is het mogelijk om een netwerk van WordPress-websites te starten. Een WordPress Multisite (WPMU) biedt de mogelijkheid om meerdere WordPress sites te beheren vanaf één installatie. Een van de meest bekende WordPress multisite netwerken is bijvoorbeeld WordPress.com.
Wat is WordPress multisite?
Een WordPress multisite is een verzameling van WordPress websites die dezelfde WordPress installatie delen. De losse websites binnen dat netwerk zijn eigenlijk “virtuele” websites. Dat wil zeggen dat deze websites geen eigen directory en database hebben op je server, maar ze werken wel met een individuele folder voor bestanden die geüpload worden. Ook heeft iedere site eigen tabellen in één centrale database. Het is ook mogelijk dat de sites binnen je netwerk bepaalde WordPress plugins en WordPress Themes delen.
Savvii ondersteunt WordPress multisite gratis op alle pakketten.
Voor wie is een WordPress multisite geschikt?
Wanneer je meerdere sites onder je beheer hebt, is het soms makkelijk dat je alles kan beheren vanuit één WP-Admin. Dit is namelijk een groot voordeel en tegelijkertijd ook het grote nadeel van multisite. Alles staat in verbinding met elkaar en maakt gebruik van dezelfde database. Houd rekening met de hoeveelheid aanvragen die gedaan worden op deze ene database. Ook houdt dit in dat alle updates voor alle sites tegelijk worden uitgevoerd, zoals core updates, theme updates en plugin updates. Het is dus van belang om plugin en themes zo veel mogelijk te standaardiseren in je WordPress multisite. Je wil natuurlijk niet dat een afwijkende plugin je hele installatie met bijvoorbeeld 100 sites down laat gaan door een plugin update.
Samengevat is een WordPress multisite geschikt voor jou als je:
- Websites wilt beheren vanuit één WP-Admin
- Voor elke subsite dezelfde thema’s en plugins gebruikt
- Onbeperkt websites wilt uitrollen onder één admin
Voor wie is een WordPress multisite niet geschikt?
- Als je sites hebt die erg verschillend zijn qua opbouw (gebruikte plugins en themes)
- Wanneer je veel custom thema’s en/of plugins gebruikt
- Wanneer je met losse databases wilt gaan werken
- Wanneer je klanten allemaal losse hosting willen regelen of hun website volledig in eigen beheer willen hebben
- Als iedere site een los IP adres nodig heeft
Hoe werkt een WordPress multisite?
Je maakt in een WordPress multisite meerdere sites aan in het beheerpanel. De eerste site die je aanmaakt is je hoofdsite. Vanuit hier kun je dan je algemene instellingen doen. Denk hierbij aan welke thema’s en plugins in welke site wel en niet beschikbaar moeten zijn. De account die deze instellingen mag bepalen noemen we de ‘super admin’ account.
Onder de hoofdsite hangen diverse subsites waar je per site een eigen beheerder kunt aanmaken. De beheerder kan vervolgens gewoon in de WordPress site aan de slag, net als op elke andere normale WordPress site.
Je hebt drie soorten WordPress multisite omgevingen: met path mapping, met subdomain mapping en met domain mapping.
Path mapping
Met pathmapping ga je met de paden van WordPress werken. Je maakt dus meerdere directories aan met elk hun eigen subsite. Vaak wordt dit gebruikt voor meertalige sites. Zo krijg je dan bijvoorbeeld: www.savviivoorbeeld.nl/de/. Omdat je vanuit één hoofddomein werkt is dit voor SEO doeleinden ook zeer interessant, want alle linkkracht wordt verdeeld over het hele domein.
Een voorbeeld van hoe dit er uit ziet is: voorbeeld.nl/de/ en voorbeeld.nl/en/. Wat ook mogelijk is: voorbeeld.nl/site1/ of voorbeeld.nl/site2/.
Subdomain mapping
Ook is het mogelijk om te werken met subdomains. Dit is niet iets wat veel voorkomt maar het kan natuurlijk een mogelijkheid zijn voor jou. Sub domains zijn interessant voor je op het moment dat je verschillende talen wilt gebruiken of bijvoorbeeld verschillende producten aanbied onder het zelfde merk. Met subdomeinen ziet het er bijvoorbeeld als volgt uit:
site1.voorbeeld.nl en site2.voorbeeld.nl.
Domain mapping
Domain mapping is uitermate geschikt voor groepen websites, waarbij het onlogisch is om deze op hetzelfde domein te plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de diverse scholen binnen een scholengemeenschap. Deze vallen dan wel onder dezelfde organisatie, maar de doelgroep zal dat verder niet uitmaken. Zij verwachten een website van een school, niet een overkoepelende organisatie. Ook is domain mapping interessant voor bijvoorbeeld webdevelopers die veel dezelfde soort sites maken voor klanten en deze graag onder één hoofdaccount willen beheren. Doordat de sites bijna allemaal de zelfde plugins en thema’s gebruiken, kun je deze sites makkelijker in één keer beheren en updaten.
Sinds WordPress versie 4.5 is domain-mapping standaard ingebouwd, hierdoor hoef je geen gebruik meer te maken van een plug-in.
Tips & Tools
Omdat multisite een apart beestje is, is het belangrijk om te kijken of je huidige host WordPress multisites ondersteunt. Het is onder andere belangrijk dat de server kan werken met de complexere .htacces (of nginx.conf of web.config) regels die multisite vereist.
Wil je naar aanleiding van dit artikel werken met een multisite oplossing? Lees dan zeker nog even onze handleiding, FAQ en de tips van WordPress.org.
Er zijn 2 reacties
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
Ik wil eigenlijk de content van meerdere Wordpress sites beheren in één admin. En het liefst ook de mogelijkheid hebben om een artikel op meerdere sites of juist op één site te publiceren. Of bijvoorbeeld blokken uit Wordpress 5.0 op verschillende sites te herbruiken. Ik heb echter het idee dat Multisite vooral gericht is om plugin's centraal up te daten. Is er ook een oplossing voor wat ik zoek? Dus een soort Multisite Post management .
Reageer op Hildebrand (Treinreiziger.nl)
Gijs Hovens
Hi Hildebrand,
Voor die case is multisite niet gemaakt. Ik denk dat je een heel eind op weg komt met de instructie in deze blogpost: https://premium.wpmudev.org/blog/how-to-publish-to-multiple-wordpress-sites-from-a-single-install/
De 'spokes' in dat artikel kunnen wel subsites van een multisite install zijn. Succes!