Zoekwoorden onderzoek in 6 stappen 

Flavours
Puck, 28 september 2022

Zoekwoorden onderzoek is van groot belang. Zo is het belangrijk voor het optimaliseren van de gebruikerservaring van jouw webshop. En het is uiteraard onmisbaar voor het vindbaar maken van jouw website en bij het voeren van een goede campagne en strategie. Maar wat is de beste manier om zoekwoorden onderzoek te doen en hoe ga je te werk? Dit leggen we je uit.  

Waarom zoekwoorden onderzoek doen? 

We beginnen even bij de basis. Waarom is het belangrijk om zoekwoorden onderzoek te doen? Bijna iedere marketeer weet dat het belangrijk is om te weten wat een klant zoekt en waar. Wat daarbij jammer is, is dat veel bedrijven zoekwoorden onderzoek enkel inzetten voor SEA en SEO (search Engine Advertising en Search Engine Optimization). Dit is een gemiste kans, zoekwoorden onderzoek is namelijk niet alleen voor marketingdoeleinden belangrijk.  

De gehele werkwijze en filosofie van een bedrijf kan baat hebben bij een goed zoekwoorden onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan de positionering van jouw website, de pagina-indeling en zelfs de bedrijfsstrategie. Als je weet wat jouw klant zoekt en verlangt van een bedrijf, dan kun je hierop inspelen. Zie het als een marktonderzoek toegespitst op zoekwoorden, zoektermen en zoekgedrag.  

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek? 

Bij ieder zoekwoorden onderzoek doorloop je een aantal stappen. Afhankelijk van het doel waarvoor je zoekwoorden onderzoek doet, worden deze stappen ingevuld. Doe je bijvoorbeeld zoekwoorden onderzoek voor online marketingcampagnes, dan zul je aanvullende informatie willen van jouw klant. Bijvoorbeeld specifieke behoeftes uitgedrukt in product termen. Terwijl je voor het aanscherpen van jouw bedrijfsstrategie niet zo zeer de diepte in hoeft.  

Stap 1: Stel doelen op 

Bepaal eerst het doel van het zoekwoorden onderzoek. Ben je opzoek naar nieuwe zoekwoorden voor marketingcampagnes? Wil je weten welke artikelen wellicht interessant zijn om over te schrijven binnen jouw branche? Of wil je het grootschaliger aanpakken en ben je opzoek naar de sterke behoeftes van potentiële klanten om jouw strategie en/of website aan te scherpen? 

Het proces begint bij dit in kaart brengen van jouw doelen en duidelijk voor ogen te hebben wat de achterliggende gedachte is. Het kan namelijk ook zijn dat de oplossing van de vraagstelling niet op te lossen is door een zoekwoorden onderzoek. Ga goed na wat de oorzaak van het doel of probleem is. Wellicht is de oplossing intern te vinden in plaats van extern. 

Stap 2: Brainstormen 

Of je nu met een team of in je eentje te werk gaat, maak eerst een lijst met mogelijke zoektermen. Bedenk woorden of zinnen die relevant zijn voor jouw producten, bedrijf, artikel etc.  

Dit is een goede manier om een begin te maken. Ook is het interessant om later in het proces nog eens terug te blikken op wat je tijdens de brainstormsessie hebt opgeschreven. Misschien heb je de zoekwoorden wel anders ingeschat, en kun je nu actief stappen zetten in het optimaliseren van de processen met behulp van écht werkende zoekwoorden. Het is een mooie reminder dat je wellicht anders kijkt naar de producten of diensten dan jouw klant. 

Stap 3: Concurrentieanalyse 

Na het opstellen van jouw eerste lijst, neem je een kijkje bij de concurrent. Dit is uiteraard afhankelijk van het doel van het onderzoek. Dit kan een bedrijf zijn met dezelfde producten, een bedrijf met eenzelfde filosofie of een blogartikel over het onderwerp waar je over wilt schrijven. Kijk naar de onderwerpen en naar het taalgebruik. Vul nu de lijst aan met de interessantste zoekwoorden. 

Extra tip: Het is ook interessant om te kijken naar de menu-indeling van jouw concurrent. Daarin zijn vaak de belangrijkste termen al benoemd. 

Stap 4: Gerelateerde zoekopdrachten & suggesties 

Nu je al een beter beeld hebt van mogelijke zoekopdrachten, -woorden en -termen, duiken we in de zoekmachine. Voer een zoekwoord of -term in Google in en scrol naar het einde van de pagina. Daar vind je een lijst met gerelateerde zoektermen. Je kunt ook zoekmachines zoekopdrachten laten suggereren door een woord in te typen en te kijken wat er aangegeven wordt als suggesties.  

Extra tip: Kijk vooral op de platforms die voor jou interessant zijn. Denk daarbij ook aan forums of social media platforms. Het platform YouTube is bijvoorbeeld een uitstekende tool om te kijken wat jouw potentiële bezoeker/klant onderzoekt of vraagt.  

Onze filosofie header

Stap 5: Welke zoekwoorden scoren al goed? 

Om ervoor te zorgen dat je niet gaat kannibaliseren op zoektermen waar jouw website al goed op rankt, of waar je nu al baat bij hebt, is het belangrijk ook even stil te staan bij wat al goed gaat. Er zijn een aantal manieren die je kunt gebruiken om te achterhalen op welke zoekwoorden je nu goed scoort.  

Organisch 

Gebruik de lijst die je tot nu toe hebt opgesteld en voer ze in op bijvoorbeeld Google. Kijk vervolgens op welke plek je in deze zoekmachine staat. Dit geeft een globaal beeld van jouw positie in Google en welke zoekwoorden op dit moment al werken. Staar je echter niet blind op deze posities en jouw zoekwoorden kwaliteit. Een ranking in Google wordt namelijk niet alleen bepaald door zoekwoorden. Ook factoren als advertenties en mate van concurrentie in zoekwoorden spelen hierbij een rol. 

Tools 

Een betere manier om te achterhalen op welke zoekwoorden je goed scoort, is door daar tools voor in te zetten. Er is tegenwoordig een overvloed aan tools voor het analyseren van keywords en posities binnen zoekmachines. Het is hierbij vooral belangrijk dat je kijkt naar welke tools bij jouw bedrijf passen.  

Zo gebruiken wij graag de volgende tools van Google: Google Analytics en Google Keyword Planner. Deze tools geven direct inzicht in de gegevens van jouw website. Zo kun je in real-time zien op welke zoekwoorden je nu goed scoort. Dat niet alleen, deze tools maken het ook goed mogelijk om inzicht te krijgen in zoekpatronen en specifieke eigenschappen van jouw doelgroep. Een kleine kanttekening: om optimaal gebruik te maken van deze tools, moet jouw site gekoppeld zijn aan Google Analytics. 

Is jouw site niet gekoppeld aan Analytics? Dan kun je met deze tools nog altijd inzicht krijgen in jouw zoekwoorden statistieken. Daarvoor kun je gebruik maken van Google Search Console of naar Google Trends. Of maak een account aan bij Google Ads en gebruik de Google Keyword planner “finding new keywords”. In Google Search Console en Google Keyword planner krijg je de optie om de URL van jouw site in te voeren en Google rolt een rapport uit met zoekwoorden waar je op gevonden wordt.  

Stap 6: Werk jouw onderzoek uit 

Wanneer je alle stappen tot nu toe hebt doorlopen, heb je nu een aardige lijst met zoekwoorden. Het is belangrijk deze uit te werken in een bestand waar je onderscheid maakt in long-tail- en short-tail keywords. Long-tail keywords – ofwel zoektermen – zijn specifieke zoektermen bestaande uit meerdere woorden of een zin. Ze genereren vaak minder traffic maar kunnen wel zorgen voor specifieke resultaten. Short-tail keywords zijn zoektermen die bestaan uit één of twee woorden en zijn vaak hoog in concurrentie.  

Het is verstandig om tijdens het uitwerken van het onderzoek hier stil bij te staan. Het kan namelijk zijn dat je erachter bent gekomen dat jouw klanten zoeken op long-tail keywords die voor jouw bedrijf relevant zijn. Daar kun je gebruik van maken omdat er vaak een lage concurrentie is op deze woorden waardoor je sneller gevonden zult worden.  

Extra tip: Probeer overzichtelijk te werken met categorieën. Er bestaan veel programma’s voor het doen van zoekwoorden onderzoek. Wij gebruiken zelf regelmatig Excel voor het verwerken van resultaten. Daar categoriseren we zoekwoorden bijvoorbeeld op eigenschappen en modifiers. Voorbeeld: Je verkoopt bureaustoelen. Voorbeelden van zoekwoorden zijn dan bureaustoel of desk chair. Eigenschappen zijn woorden die invloed hebben op het zoekwoord, bijvoorbeeld: Blauwe, ergonomische of zonder rugleuning. En modifiers zijn eigenschappen die invloed hebben op de zoekopdracht, bijvoorbeeld: Gratis, ophalen of een bedrijfsnaam. Probeer voor jouw onderzoek een logische indeling te verzinnen. 

Bonus tips 

Marketing Campagnes 

De kans is groot dat je gebruik gaat maken van (Google) Ads zodra je een marketing campagne opzet. Voor het doen van zoekwoorden onderzoek voor een Ads campagne, doorloop je ongeveer dezelfde stappen. Er zijn wel een aantal aandachtspunten, daarom hier een tip: 

Maak gebruik van negatieve keywords 

Niet alle keywords die je tegenkomt zullen bijdragen aan het behalen van jouw doelen. Sterker nog, de kans is zeer groot dat je woorden vindt, waar je absoluut niet op gevonden wilt worden. Wil je bijvoorbeeld een marketingcampagne opzetten voor bureaustoelen en vind je in veel gezochte zoekwoorden het woord “Gratis”, dan past deze wellicht niet in jouw onderzoek. Schrijf dit soort woorden dan ook op als negatieve keywords. Je kunt deze namelijk in Google Ads gebruiken om uit te sluiten van jouw campagne zodat je niet op deze woorden gevonden wordt. 

Website indeling en artikelen 

Zowel bij het maken van een indeling voor jouw website als het schrijven van artikelen, is het onderzoeken van zoekwoorden belangrijk. Daarom een tip: 

Maak gebruik van synoniemen 

In jouw lijst van zoekwoorden heb je vast synoniemen gevonden van woorden die je hebt opgeschreven. Werk je aan artikelen of aan de indeling van jouw website en heb je gezien dat mensen wel op synoniemen zoeken? Maak daar dan gebruik van. Er bestaan vele opties om synoniemen van zoekwoorden toe te voegen aan jouw blogs of website.  

Kortom 

Zoekwoorden onderzoek doen ligt ten grondslag aan vele projecten. Houdt het onderzoek gestructureerd en volledig.  

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van hoe je te werk kunt gaan in het opzetten en uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek. 

Puck Lamée - Creative content marketeer

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!