Zo trek je webshopklanten over de streep tijdens de feestdagen

Webhosting
Milou de Kleijn, 22 november 2017

De winterse feestdagen zijn een gouden tijd voor webshops. Ook mensen die normaal niet gelden als fanatieke shoppers, gaan in deze periode op zoek naar cadeaus voor Sinterklaas en Kerstmis. Amerikaans onderzoek van de National Retail Foundation toont aan dat klanten meer besteden tijdens de feestdagen en dat ook steeds vaker online doen. Maar hoe trek je potentiële klanten online over de streep? In dit artikel tonen we hoe de feestdagen helpen bij het verhogen van de omzet van jouw WooCommerce-webshop.

Meer omzetgroei bij webshops

Cijfers van het CBS laten zien dat de rol van webshops in het moderne winkellandschap steeds belangrijker wordt. Webshops zonder winkelpand zien hun omzet bijvoorbeeld veel sneller groeien dan andersoortige winkeltypen. In de eerste 11 maanden van 2016 steeg de omzet van webshops zonder vestigingen in een winkelstraat bijvoorbeeld met 23% ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

De omzet van webshops die ook nog een fysieke vestiging hebben, steeg in dezelfde periode wat minder snel (14,9%). Toch vormt ook bij deze winkels het online gedeelte een steeds groter deel van de totale omzet. Het is dus duidelijk dat de toenemende klantvoorkeur voor online-winkelen veel extra omzetpotentieel voor de feestdagen biedt. Gelukkig zijn er behoorlijk wat concrete strategieën die je in staat stellen om de omzet van jouw WooCommerce-webshop voor en tijdens de feestdagen flink te verhogen. Wij zetten de belangrijkste strategieën voor je op een rij.

webshop

 

1. Promoot geschenken voor de feestdagen

Succesvol verkopen tijdens de feestdagen begint met een goede voorbereiding. De eerste stap in dat proces is het feestdagvriendelijk inrichten van de webshop. Maak bijvoorbeeld tijdelijke categorieën en productlijsten die geschenkideeën voor diverse doelgroepen uitlichten. Denk daarbij aan producten voor hem of haar of items die specifiek zijn toegesneden op vaders en moeders. Je kunt die items ook roteren, waardoor op verschillende momenten verschillende artikelen centraal komen te staan. Op die manier blijven bezoekers nieuwsgierig naar jouw webwinkel en zullen ze vaker terugkomen om te kijken welke nieuwigheden nu weer worden aangeboden. Speel dus in op actualiteiten en richt je WooCommerce-webshop hier vervolgens op in.

2. Bied wenslijsten aan met WooCommerce Wishlists

Met de extensie WooCommerce Wishlists kun je een hoog niveau van productpersonalisatie creëren. WooCommerce Wishlists biedt klanten en bezoekers de mogelijkheid om individuele wensenlijstjes op te stellen. Die lijsten zijn gebaseerd op individuele klantvoorkeuren, kunnen 30 dagen lang bewaard worden en door de bezoeker worden gedeeld met familie en vrienden. Onderzoek toont aan dat dergelijke vormen van productpersonalisatie goed zijn voor hogere conversieratio’s. Klanten zien namelijk graag dat webshops rekening houden met individuele voorkeuren. De deelbaarheid van de verlanglijstje zorgt er bovendien voor dat je met WooCommerce Wishlist weer potentieel nieuwe klanten kunt aanspreken.

Gebruik de features van WooCommerce Wishlists

De extra features en mogelijkheden maken van WooCommerce Wishlists een erg veelzijdige en gebruiksvriendelijke extensie. De onderstaande eigenschappen van Wishlists kun je goed gebruiken om extra klanten te bereiken.

  • Niet-geregistreerde klanten kunnen hun eigen wenslijsten maken en deze maximaal 30 dagen lang bewaren. Hierdoor wordt de kans groter dat een klant terugkeert naar je webshop om verder te winkelen. Geregistreerde klanten kunnen hun verlanglijstjes zelfs voor onbepaalde tijd opslaan.
  • Er kan een onbepaald aantal verlanglijstjes worden opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan lijsten voor speciale gelegenheden zoals de feestdagen, persoonlijke productoverzichten of deelbare wishlists. Een ideale mogelijkheid dus om jouw aanbod af te stemmen op een speciale gelegenheid.
  • De verlanglijstjes zijn deelbaar op een breed scala aan sociale media. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Twitter en Pinterest. Hierdoor bereikt jouw webshop ook gemakkelijker nieuwe klanten.

wishlist

 

 

3. Bied een goede klantervaring

Juist omdat er heel veel webshops zijn, hechten klanten groot belang aan extra flexibiliteit en service. Klantervaring is hierbij het toverwoord. Door mensen af en toe wat meer te geven dan ze verwachten, verander je ‘gewone klanten’ in fans. En juist die mensen blinken uit door een hoge mate van loyaliteit.

Kies er tijdens de feestdagen bijvoorbeeld voor om de verzendkosten voor eigen rekening te nemen, kortingen aan te bieden vanaf een bepaald bestedingsbedrag of de retourneerperiode tijdelijk te verlengen. Zo bezorg je mensen een optimale klantervaring. Grote kans dat ze voor een volgende aankoop weer terugkomen naar jouw WooCommerce-webshop!

Zorg voor een soepel bestelproces

Snelheid, stabiliteit en gebruiksgemak zijn essentiële elementen die bijdragen aan een optimale klantervaring. Zeker tijdens de feestdagen is het belangrijk dat het bestelproces soepel verloopt. De moderne internetshopper eist snelle laadtijden en heeft geen zin in een lang bestelproces of zelfs een bestelproces dat niet goed werkt.. Bij het voorbereiden en inrichten van je webshop voor de feestdagen hoort daarom ook het controleren van de snelheid en stabiliteit van je webshop tijdens drukke besteldagen. Een goede (WooCommerce) hostingpartij is hiervoor erg belangrijk.

Zorg er daarnaast voor dat de bestelling gemakkelijk is af te ronden. Bezoekers hebben een betere klantervaring als ze snel na het afronden zien dat de bestelling geslaagd is. Een soepele check-out en een snelle bevestiging van de bestelling dragen hier zeker aan bij.

Stuur extra mails en nieuwsbrieven

Het kan ook nooit kwaad om rond de feestdagen de hoeveelheid e-mails nog wat op te schroeven. Stuur bijvoorbeeld wat meer nieuwsbrieven de deur uit. Bied maatwerk aan en wijs de klant nog een keer op artikelen die op zijn of haar lijf geschreven zijn. Je kunt de nieuwsbrieven een extra lading meegeven door ze van urgentie te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan zinnen als ‘de laatste kans om te profiteren van deze speciale kerstaanbiedingen’ of ‘bestel nu en ontvang uw aankopen nog ruim voor Kerstmis’. Zo zet je potentiële klanten aan tot actie.

4. Werk samen met een goed doel

Veel bedrijven geven tijdens de feestdagen ook aan goede doelen. Denk bijvoorbeeld aan een in Nederland razend populair initiatief als Serious Request. Door je klanten bij een goed doel te betrekken, boek je op tweeledige wijze winst. Je verhoogt de conversie en omzet van jouw webwinkel en levert een grotere bijdrage aan het goede doel. Beloof bijvoorbeeld om 5 tot 10%van de verkoopopbrengsten over een bepaalde tijdsspanne te doneren aan het goede doel. Daarnaast kun je met het promotieteam van de goede doelenorganisatie gezamenlijke crossovercampagnes organiseren. Bij een dergelijke campagne zet je zoveel mogelijk kanalen en mediavormen in om jouw boodschap breed de aandacht te brengen. Kies wel daarbij een doel dat past bij jouw webwinkel en de doelgroep waar je op mikt.

5. Zet prijsvragen of competities in

Ook prijsvragen en competities zijn prima promotiemiddelen voor je webshop die bijdragen aan het genereren van extra omzet tijdens de feestdagen. Denk aan een fotowedstrijd waarin de kerstgeest en jouw productaanbod samenkomen. Spoor klanten bijvoorbeeld aan om een originele kerstfoto in te sturen waarin een product uit jouw webshop op creatieve wijze wordt gebruikt. Als platform kun je een speciale hashtag op Twitter of een fotoalbum op Facebook aanmaken. In ruil voor de deelname laat je de winnaar(s) kosteloos iets uitzoeken in je webshop of bied je een voucher of aantrekkelijke korting aan.

Conclusie

Je ziet het: er zijn genoeg tactieken en strategieën om de omzet van je webshop rond de feestdagen een extra boost te geven. Het belangrijkste is dat je alles in dienst stelt van een positieve klantervaring. Productpersonalisatie, snelheid en een soepel bestelproces zijn hiervoor essentieel. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan afwerking en details. Door op een originele manier in te spelen op de actualiteit, geef je jouw webwinkel nog een stukje extra meerwaarde. 

Milou de Kleijn - Milou is afgestudeerd in de bedrijfscommunicatie en in het bezit van een master Communicatiewetenschap. Ze houdt zich bezig met uiteenlopende communicatievraagstukken en is een professional op het gebied van social media marketing en contentmarketing.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!