WordCamp Europe 2017 Contributor Day Recap

Savvii op pad
Benoit Gütz, 4 juli 2017

Een Contributor Day geeft je de mogelijkheid om bij te dragen aan WordPress. Natuurlijk kun je altijd bijdragen aan WordPress, maar tijdens een Contributor Day ga je echt samen aan de slag en kun je veel leren van een aantal belangrijke contributors binnen de community. Vorig jaar was Savvii aanwezig bij de Contributor Day op WordCamp Nederland. Afgelopen maand stond de Contributor Day van WordCamp Europe 2017 op het programma. Hoe werkt zo’n dag en wat heb je eraan? Onze collega’s doen verslag.

Algemene indruk – door Wouter

WordCamp Europe in Parijs was voor mij de eerste WordCamp die ik ooit bezocht en zodoende was ik ook voor het eerst aanwezig bij een Contributor Day. Ik ging er open in, niet wetende wat mij te wachten stond. Eenmaal aangekomen werd ik vanaf het begin af aan overmand door het gevoel van saamhorigheid. Iedereen bouwde mee aan het WordPress project. Personen die de Engelse taal beheersen, konden aan de slag met de vertaling van teksten. Developers konden aan de slag met het schrijven van code. Overal zaten mensen afkomstig uit verschillende culturen met elkaar te praten en te samenwerken. Erg prettig om bij aanwezig te zijn en een goed begin van mijn WordCamp.

Polygots team – door Remco

Net als Wouter was ook ik voor het eerst aanwezig bij een Contributor Day. Na 8 maanden bij Savvii te werken dacht ik wel redelijk door te hebben hoe de WordPress community in elkaar steekt. Maar niets is minder waar. De passie waarmee iedere bezoeker bezig is met WordPress is simpelweg overweldigend te noemen. Dit was al goed voelbaar op deze eerste dag van WordCamp Europe. Toen wij aan kwamen lopen stond de rij al tot ver buiten het pand. Goed om te zien dat zoveel personen bereid zijn om aan WordPress te werken. Ik had mij ingeschreven om te vertalen in het Polyglot team. Bij binnenkomst had ik vooral één vraag: hoe begin ik?

Die werd al snel beantwoord. Na een korte workshop van Caspar Hübinger was het een kwestie van inloggen op een aantal systemen en binnen 5 minuten had ik mijn eerste zinnen vertaald. De rest van de dag heb ik meegeholpen aan de vertaling van WordPress en het mooie is dat iedereen elkaar hiermee helpt. Ook is het een goede dag om met andere bedrijven kennis te maken en naar hun visie op de toekomst van WordPress te luisteren.

WordPress Core team – door Arno

Ook ik deed voor het eerst mee met een Contributor Day voor WordPress. Ik was dan ook zeer benieuwd wat mij te wachten stond. Als eerste werden de teamleiders van verschillende core projecten teamleiders voorgesteld. Vervolgens kon je een keuze maken aan welk onderdeel van WordPress je bij wilde dragen. Vanwege mijn developer achtergrond koos ik voor de core van WordPress. Ik wilde gewoon erg graag code kloppen. Na een tafel te hebben gekozen werd ik al snel vergezeld door een team uit Tokyo en developers uit Slovenië, Spanje, Italië, Frankrijk en Amerika. Alleen al het feit dat je met 6 nationaliteiten aan één tafel zit is heel bijzonder. Het maakt het nog specialer omdat je met elkaar werkt aan een systeem dat door nog veel meer nationaliteiten wordt gebruikt.

Voor ons was het heel belangrijk om een VVV (Varying Vagrant Vagrants) op te zetten. Hierin draai je een versie van WordPress om in te werken. Zodra je een aanpassing hebt gemaakt wordt deze aanpassing gedeeld met andere developers om te beoordelen. Vervolgens kan dit worden goedgekeurd en kan het in de code worden gemerged.

Persoonlijk vond ik het mooi om te zien hoeveel mensen zich deze dag hebben ingezet om WordPress weer een stukje beter te maken.

Marketing team – door Benoit

De dag begon voor mij een beetje rommelig. Ik sloot mij aan bij het marketing team in de kelder van het gebouw. Hier waren te weinig tafels en er was geen bruikbaar internet. Teamleider Bridget Willard legde uit dat het marketing team uit 4 subgroepen bestaat:

  • marketing WordPress to developers
  • marketing WordPress to agencies and clients
  • marketing WordPress to end-users
  • marketing the WordPress community itself

Een uurtje later hadden we een betere verbinding met het internet. Ook was het marketing team verschoven naar de 2e verdieping, naar een meer geschikte werkruimte. Het werd al snel duidelijk dat er weinig structuur was in het marketing team. Daarom hebben we eerst een Trello board opgezet. Hiermee kunnen we bijhouden wat we moeten doen, waar we op het moment aan werken, wie dat doet en wie je voor bepaalde zaken aan zijn of haar mouw kunt trekken.

Later op de dag hebben we een plan gemaakt om de usability van – en daarmee informatievoorziening op – https://central.wordcamp.org/ te verbeteren. Elke subgroep van het marketing team vergadert maandelijks. Waarschijnlijk wordt tijdens de komende vergadering het plan besproken. De samenwerking verliep de hele dag goed. Het was erg interessant om een verscheidenheid aan personen te leren kennen die vergelijkbaar werk doen binnen de WordPress wereld.

Netwerken door bij te dragen

Contributor Day is natuurlijk bedoeld om iets bij te dragen aan WordPress. Het is echter ook een goed moment om je netwerk uit te breiden doordat je verschillende contributors leert kennen. Er zijn veel verschillende contributor teams met elk een eigen werkwijze. Of je nu veel of weinig van WordPress af weet, voor iedereen is er een contributor team waarbij je kunt aansluiten. Het is erg laagdrempelig en iedereen is welkom.

Zelf bijdragen?

Mocht je nog nooit bij een WordPress Contributor Day aanwezig geweest zijn maar draag je WordPress een warm hart toe? Schrijf je dan in voor een Contributor Day! Vele WordCamps organiseren een Contributor Day. Een overzicht van alle WordCamps is te vinden op de WordCamp Central website. Op de website van een WordCamp kun je je aanmelden voor de Contributor Day. Bij je aanmelding kun je opgeven aan welk onderdeel jij een bijdrage wilt leveren.  Je kunt je ook direct bij een van de vele contributor teams aansluiten op make.wordpress.org.

Benoit Gütz - Benoit houdt ervan om aannames uit de weg te ruimen. Hij is erg data-driven. Als online marketeer bij Savvii analyseert hij de impact van marketingcampagnes. In zijn vrije tijd is hij veel aan het moutainbiken en aan het hardlopen, waarna ook deze activiteiten geanalyseerd worden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!