WordPress meertalig

Architectuur
Lucas Prigge, 12 december 2016

Het moge duidelijk zijn dat WordPress, sinds haar lancering begin in 2003, duidelijk zowel qua marktaandeel als complexiteit uit zijn jas gegroeid is. Dit is natuurlijk mooi, maar het roept ook vragen op bij gebruikers – wat is er nu dan zoal mogelijk met WordPress? 

Vaak komen we de vraag tegen, hoe je als onderneming een internationalisering met WordPress het beste kunt aanpakken. Een meertalige website is hierbij essentieel. Om je website in verschillende talen beschikbaar te maken, kunnen verschillende paden bewandeld worden. In dit overzicht laten we jullie aan de hand van enkele concrete voorbeelden zien wat er allemaal mogelijk is. We duiken in enkele populaire plugin oplossingen (WPML & MLP) en behandelen hoe je een WooCommerce shop meertalig kunt presenteren.

WordPress Multilingual (WPML)

WPML logo

WordPress Multilingual, of kortweg WPML is een van de populairste plugins om WordPress meertalig mee te maken. De plugin is eenvoudig te beheren vanuit één WordPress-installatie. Of je nou een kleine landingspagina in twee talen wilt of een wereldwijd publiek wilt aanspreken in tientallen talen – met WPML is het mogelijk.

WPML biedt gebruikers een krachtige interface. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een nieuwe gebruikersrol, de ’translator’. Gebruikers met deze rol kunnen specifieke vertaalopdrachten toegewezen krijgen van ‘editors’ in de WordPress-backend.

Tevens is de plugin goed compatibel met andere uitbreidingen voor WordPress. De welbekende SEO-plugin van Yoast, net als de shopuitbreiding van WooCommerce vallen hier ook onder. Over deze laatste later meer. De developers van WPML houden een lijst van compatibele WPML-plugins bij op hun website.

Uiteraard brengt iedere extra taal een extra laag van complexiteit met zich mee en maakt het je website zwaarder. Dit kan zwaarwegende gevolgen hebben voor je performance. Mits de site verder slank ontwikkeld is en het juiste hosting fundament heeft, kunnen ook meertalige sites snel en stabiel draaien.

Werken met WPML

Andreas Schweizer van Schweizer Solutions geeft ons meer inzicht in WPML aan de hand van de case favelaclothing.com. Voor dit populaire kledingmerk (131k volgers op Instagram) maakt hij gebruik van een tweetalige WooCommerce installatie met WPML.

Aanvankelijk is er voor WPML gekozen vanwege de populariteit en sterke compatibiliteit ervan. Ook de ondersteuning van WooCommerce speelt een grote rol – het is mogelijk om prijzen in andere valuta te tonen. Voor deze internationale shop zeer relevant. De interface van WPML maakt het mogelijk om vertalingen simpel te outsourcen naar een vertaalbureau.

Toch kan er ook wat gezegd worden tegen de keuze voor WPML. Het heeft een duidelijke impact op de (backend-)performance. Tevens kan het onderhoud en de zoektocht naar fouten in je site erg complex worden, zeker wanneer je veel pagina’s en categorieën hebt – het kan snel gebeuren, dat je een foute vertaling bewerkt.

Voordelen van WPML

  • Krachtig interface
  • Compatibel met veel andere plugins

Nadelen van WPML

  • Negatieve impact op je performance

MultilingualPress (MLP)

ML Press Logo

Een sterk alternatief voor WPML komt van onze Duitse oosterburen. MultilingualPress, ontwikkeld door WordPress VIP Partner Inpsyde, kijkt niet alleen naar de taal, maar ook de bezoeker van je site. Zo krijgt bijvoorbeeld een bezoeker je site automatisch te zien in de taal van zijn browser.

De plugin is geschikt voor grotere applicaties, omdat het leunt op de Multisite-feature van WordPress. Lees ons blogartikel over Multisite, als je hierover meer te weten wil komen. Dit maakt het ook eenvoudig met verschillende domeinextensies (zoals .nl, .be, etc.) te werken via domain-mapping.

MLP wordt geprezen om zijn gebruikersvriendelijkheid. Zo kun je per post of pagina de beschikbare vertalingen onder de editor bekijken, een lijst van links voor alle vertalingen per widget inzien en sites simpel dupliceren. Via dat laatste kloon je een bestaande subsite inclusief alle instellingen, thema, plugins etc. Dit maakt het erg comfortabel om snel een nieuwe vertaling toe te voegen.

Werken met MultilingualPress

Onze vrienden van Chef du Web hebben al enige ervaring opgedaan met deze plugin. Ze zetten de plugin ook in op het zakelijke SaaS video-platform. vixyvideo.com. Het doel van de website is om potentiële nieuwe klanten te informeren en overtuigen. VixyVideo heeft internationale groeiambities, daarom was er een Engelstalige variant van de website gewenst.

Er is hier een bewuste keuze gemaakt voor MLP boven WPML of andere vertaalplugins. De door MLP gemaakte aanpassingen blijven erg overzichtelijk – iedere vertaling draait in een losse subsite, terwijl alles binnen dezelfde multisite-installatie blijft staan. Anders gezegd is de inhoud per site verschillend, maar is de code overal hetzelfde.

Andere oplossingen, waaronder WPML kunnen problemen ervaren met url-structuren of de ondersteuning van custom plugins. Doordat het bij MLP gescheiden is, komen deze conflicten hier niet voor.

Een nadeel aan MLP is niet aan de plugin zelf, maar aan WordPress multisite te wijten. Multisite is lastig te combineren met OTAP omgevingen, met name als de installaties qua serverconfiguratie van elkaar verschillen. Omdat MLP op multisite leunt, moet hiermee rekening worden gehouden.

Meer informatie over MultilingualPress Pro vind je hier.

Voordelen van MLP

  • Gemakkelijk te bedienen
  • Site blijft schoon
  • Betere performance door basis in WordPress core

Nadelen van MLP

  • Multisite vereist
  • Lastig te combineren met OTAP omgevingen

Losse sites en combinatie met WooCommerce

Naast de bovenstaande plugins kun je ook voor andere manieren kiezen om een meertalig publiek te bedienen. Zeker wanneer je te maken hebt met zeer uiteenlopende culturen, kan de slimste weg zijn om simpelweg verschillende losse websites te maken. Niet alleen met een andere taal, maar ook een totaal verschillend design en inhoud.

Combinatie met WooCommerce

WooCommerce Logo

WooCommerce is dé e-commerce oplossing voor WordPress bij uitstek. Als je met je webshop over de grens wilt verkopen, moet deze uiteraard ook meertalig beschikbaar zijn. WooCommerce is vanuit zichzelf al een zware plugin (afhankelijk van de hoeveelheid producten / variabelen), dus om je gehele productportfolio ook in andere talen te zetten kost natuurlijk veel resources. Laat je hierdoor niet bang maken. Joolz, een zeer succesvol kinderwagenmerk, heeft een meertalige oplossing met WooCommerce die aan al hun wensen voldoet.

Werken met losse sites

Onze partners van Van Ons hebben een 9-talige WooCommerce shop ontwikkeld op my-joolz.nl. Via deze shop dient dus een wereldwijd publiek op de hoogte gehouden te worden van de nieuwste producten, vindt er support en productregistratie plaats, en worden uiteraard de producten verkocht.

Er is hier gekozen voor een aparte WordPress-installatie per taal en/of land. Iedere website heeft exact dezelfde code – hetzelfde thema en dezelfde plugins. Middels vertaalbestanden en instellingen wordt verdere content per site in de eigen taal gevuld.

De voornaamste reden voor deze oplossing is de performance geweest. Voorheen werd er gebruik gemaakt van een oplossing met WPML. De grote hoeveelheid content en een aantal omvangrijke producten met tot 200 variaties, zorgde ervoor dat de sites traag werden. De oplossing werd gevonden in het uitschakelen en verwijderen van WPML en het overstappen naar losse websites.

Een van de gevolgen van deze verandering, is dat er voor iedere site apart op de WP-Admin ingelogd moet worden. Bij WPML dien je echter ook per taal de content apart in te vullen, dus dat maakt geen groot verschil. Tevens zijn er tools vanwaar je meerdere websites vanuit 1 dashboard centraal kunt beheren, zoals ManageWP, InfiniteWP of MainWP. Joolz maakt hier overigens geen gebruik van.

Voordelen van losse sites

  • Betere performance per site
  • Alle content per land netjes gescheiden
  • Alle instellingen per website anders in te stellen
  • Niet afhankelijk van plugins die met WPML compatibel moeten zijn

Nadelen van losse sites

  • Apart inloggen op iedere wp-admin vereist
  • Hogere kosten voor hosting

Wat moet ik kiezen?

We hopen dat je aan de hand van dit overzicht een goed beeld hebt van de mogelijkheden die WordPress biedt om digitaal te internationaliseren. Zoals je ziet is de juiste oplossing afhankelijk van je situatie. Welke oplossing je ook kiest, bij Savvii kunnen we je met onze geoptimaliseerde hosting goed op weg helpen. Want welke taal we ook spreken, een snelle website vinden we allemaal belangrijk.

Neem contact met ons op voor advies over je meertalige WordPress-site.

Lucas Prigge

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!