Recap WordPress Meetup Nijmegen – 9 September 2015

Savvii op pad
Benoit Gütz, 11 september 2015

Op 09 september 2015, 19.55u werd de WordPress Meetup Nijmegen met het thema E-Commerce geopend door Taco van Yoast.

De opkomst was goed maar minder dan verwacht. Uiteindelijk kwamen 70 in plaats van de 91 aangemelde bezoekers naar Nijmegen. We merken steeds vaker dat mensen zich aanmelden en uiteindelijk zonder afmelding niet komen. We willen jullie dan ook vragen om hiermee rekening te houden zodat er genoeg plek over blijft voor iedereen en de organisatie rekening kan houden met het verwachte publiek. Dat je ook met 70 mensen een heel leerzame en gezellige avond kunt hebben is gisteren bewezen.

Keynote – Coen Jacobs
Coen Jacobs had de eer om de avond te mogen openen met de Keynote in de grote zaal. Hij gebruikte zijn eigen leven als leiddraad voor zijn presentatie over de ‘State of WordPress and eCommerce’.

Zijn aanvankelijke scepsis over WordPress als goed e-commerce systeem (“eCommerce op WordPress? Nee joh, dat moet je echt niet willen”) verdween toen hij als developer bij WooThemes leerde inzien dat de gebruiksvriendelijkheid van WordPress en WooCommerce het voor veel niet-technische mensen mogelijk maakt om een webwinkel te beginnen. Deze focus op de gebruiker en leren denken vanuit de gebruiker is een van zijn persoonlijke kernwaarden onder de noemer ‘empathie’.

Coen zette ons aan het denken door zijn tweede persoonlijke kernwaarde ‘developer happiness’, deze kan vaak conflicteren met de denken vanuit de klant. Als voorbeeld noemde Coen bijvoorbeeld de focus op backwards compatibility van WordPress, het is voor klanten erg prettig dat ze ook vanuit heel oude versies kunnen upgraden en dat oude plugins nog steeds werken. Voor developers is het werken verouderde php versies echter een nachtmerrie.

Coen kiest daarom tegenwoordig per use-case uit WooCommerce, en de php frameworks Laravel en Symfony. Je kunt zijn talk terugvinden op Speakerdeck.

Business Track – Richard Theuws

Richard is naast echte Brabander ook eigenaar van e-commerce bedrijf merchandise.nl. Hij vertelde met veel humor en energie over de drie belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle e-commerce business: winkel, producten en klanten. Zonder winkel wordt het lastig om je producten te verkopen. Maar voor wat voor soort webwinkel moet je kiezen? Richard refereerde naar Coen Jacobs, die volgens hem zijn sheets over CMS gebruik had gejat. Richard gebruikt diverse e-commerce oplossingen waaronder WooCommerce, prestashop en OpenCart. Een winkel zonder producten is per definitie geen succes. Richard vertelt dat je ook hierin dingen moet proberen. Zo is de ene case (YeaLeau t-shirts (spreek uit: YOLO) geen succes en is zijn ‘Nie Fokke Mee Brabant’ kledinglijn dan weer een grote knaller gebleken. Alleen de praktijk kan het uitwijzen. Richard zijn voornaamste marketing-kanaal zijn de organische resultaten van Google. Daarnaast past hij ook veel AdWords en Social Media toe. Een goede tip was om samenwerkingen aan te gaan met influentials op Social Media. Een goede reminder voor alle aanwezigen is het advies om altijd blij te zijn met je klanten. Ook al stellen ze soms lastige vragen, zelfs de grootste ‘kut-klant’ betaalt wel jouw boterham. Richard z’n slides vind je terug op slideshare. Tech Track – David de Boer

David is bouwer van betaalplugins (iDeal) voor WordPress en Joomla. Hij vertelde met veel vaart over het doolhof van verschillende iDeal API’s en pakketten die door banken worden aangeboden. Belangrijkste conclusie is om hier verre van te blijven en te kiezen voor een Payment Service Provider. Deze PSP’s hebben als belangrijkste voordeel dat ze makkelijker en sneller te implementeren zijn en dat ze meteen meerdere betaalmethoden aanbieden (denk aan creditcards of mrcash).

In het tweede deel van de talk ging David in op de code en de valkuilen waar je op moet letten als je code schrijft voor PSP’s en banken. Belangrijk is in elk geval de aanwezigheid van een database met ordergegevens én het feit dat je je orderbedrag op de juiste manier aanlevert.

Op het einde heeft David nog enkele deelnemers met persoonlijke tips geholpen. De slides van David zijn te vinden op slideshare.

Wil je de volgende keer ook komen? Meld je dan aan voor de WordPress Meetup Nijmegen groep. Wil je de sprekers helpen en feedback geven op de talks? Dan kun je op joind.in terecht. Graag tot de volgende keer!

#wpm024

Benoit Gütz - Benoit houdt ervan om aannames uit de weg te ruimen. Hij is erg data-driven. Als online marketeer bij Savvii analyseert hij de impact van marketingcampagnes. In zijn vrije tijd is hij veel aan het moutainbiken en aan het hardlopen, waarna ook deze activiteiten geanalyseerd worden.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!