5 verdienmodellen om mijn agency naar een hoger niveau te tillen

Recurring Revenue
Flip Keijzer, 1 oktober 2019

Een musthave voor iedere agency met ambitie tot groei is een vast inkomstenpatroon. Het uurtje-factuurtje als factureermodel gaat je daarbij niet helpen. Worstel jij met hoe je jouw producten of diensten beter kunt aanbieden? Zonder dat het bij een eenmalige aankoop blijft? Nieuwe klanten werven is tijdrovend en duur. Met de juiste verdienmodellen kun je klanten langer aan jouw agency binden. Zo genereer je een vastere inkomstenstroom.

In deze blog behandelen we vijf verdienmodellen die je kunt inzetten om je agency naar een hoger niveau te tillen.

Abonnementsmodel

Vrijwel iedere dienst of product gelieerd aan WordPress kan je in een abonnementsvorm gieten. Websites zijn geen eindproducten. Ze hebben onderhoud nodig, moeten geoptimaliseerd worden of nieuwe features bieden zich aan. Er komt altijd een moment waarop een klant jouw hulp weer nodig heeft. Bij het aangaan van een abonnement garandeert de klant zich voor langere tijd van jouw producten of diensten.

Jouw klant gaat natuurlijk niet zomaar een abonnement aan. Eerst is vertrouwen nodig. Veel abonnementen kennen daarom een proefperiode. Daarnaast moet een abonnement natuurlijk financieel aantrekkelijker zijn dan een serie losse aankopen. De prijs van een abonnement stel je op met in het achterhoofd dat de klant langer bij je gaat blijven. Omdat de klant blijft, verdwijnen de klantwervingskosten. Naarmate je klantenkring groeit en de abonnementen zich opstappelen, ontwikkelt zich een serieuze cashflow voor jouw agency. Zolang klanten bij je blijven zal er een stabiele inkomstenstroom ontstaan.

Premium of Pro verdienmodel

Dit verdienmodel zit gekoppeld aan het abonnementsmodel en is gericht op het aangaan van een nog sterkere klantbinding. Met een upgrade van zijn abonnement krijgt de klant extra features, diensten of producten. Door Premium of Pro-pakketten aan te bieden, voorzie je in verschillende klantbehoeften. De ene klant heeft meer nodig dan de ander. Klanten met weinig eisen bied je een instappakket aan. Klanten met veel eisen reken je hogere abonnementskosten. Dit betekent meer inkomsten voor jouw agency en de verplichting om de kwaliteit van je diensten hoog te houden. Een klant die meer gaat betalen verwacht hier natuurlijk ook meer voor terug.

Razor-blade-model

Bij deze verdienmodellen gaat het erom dat je de drempel voor het gebruik van je product zo veel mogelijk wegneemt. Je biedt de klant eerst een goedkoop product. Vervolgens ga je door verkoop van add-ons of diensten die aansluiten op het eerst verkochte product winst maken. Een klassiek voorbeeld is het scheermerk Gillette dat houders voor scheermesjes verkoopt. De houders zelf gaan goedkoop de deur uit. De echte winst zit hem vervolgens in de verkoop van de scheermesjes die alleen op de Gillette-houder passen. Voor agencies of webbouwers kan deze houder synoniem staan aan het oplevering van een website gebouwd op een eigen framework. Shopify is een voorbeeld hiervan. De website zelf lever je in dit geval goedkoop op om vervolgens te verdienen aan het onderhoud, de hosting en support.

Leasemodel

Het is voor kleinere bedrijven vaak kostbaar om een website te laten bouwen. Als oplossing daarvoor bied je als agency een totaalpakket aan in de vorm van een leasewebsite. Jij bouwt de website voor de klant, regelt de hosting, verzorgt het onderhoud en doet de optimalisatie. Voor dit totaalpakket vraag je een vast bedrag per maand. Alle zorgen zijn hiermee uit handen genomen van de klant. Zonder dat hij in één keer een groot bedrag moet ophoesten heeft hij een website. Tijdens de looptijd van het leasecontract verdien je de kosten voor de bouw van de website terug. Extra omzet boek je door het koppelen van andere diensten aan het contract.

Reseller verdienmodel

Als agency heb je vaak een specialisme. Vaak is het zo dat klanten liever een completer pakket afnemen. Een pakket dat ze helpt bij meerdere onderdelen van hun website. Om aan deze klantenwens te voldoen werk je samen met andere bedrijven die ook hun specialisme hebben. Bijvoorbeeld een hostingpartij. Bij reselling koop je diensten of producten van andere bedrijven. Deze stop je in je eigen pakketten. Aangezien je deze producten of diensten in bulk afneemt, krijg je korting. Vervolgens verdien je op deze ingekochte producten een marge bij de verkoop. Doordat je pakketten completer zijn trek je meer klanten aan.

Bij Savvii bieden we twee verdienmodellen aan die je agency naar een hoger niveau kan tillen. Wil je meer informatie over onze Partnership modellen? Bekijk eens ons Value Partner model of Reseller Partner model.

Succes

Hopelijk heeft bovenstaand overzicht jou tot inspiratie gebracht. Als je worstelt met het aanbieden van jouw diensten of producten zijn er tal van mogelijkheden. Neem een van bovenstaande verdienmodellen of combineer ze! Met wat creativiteit bouw je zo je eigen verdienmodel.

Flip Keijzer - Flip Keijzer houdt van verandering! Als starter van vijf bedrijven, is hij voortdurend op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij stapt graag buiten zijn comfortzone en daagt collega's uit dit ook te doen. Streeft naar een geweldige plek om te werken.

Reacties zijn voor dit bericht uitgeschakeld

Leer ons beter kennen!