Je website kan om verschillende redenen langzaam aanvoelen. Er zijn diverse manieren om je website performance te verbeteren. Veel van die oplossingen, zoals bijvoorbeeld caching, het beperken van de hoeveelheid plugins, het gebruiken van een CDN of het comprimeren van afbeeldingen, zijn bekend. Maar er zijn ook minder bekende manieren om de performance van WordPress-sites een flinke boost te geven. Wij geven je een aantal onbekende tips die jouw site sneller en gebruiksvriendelijker maken.
1. Laad Javascriptbibliotheken vanuit Google
Het gebruiken van de servers van Google is een goede manier om de snelheid van een WordPress-website of -blog te verbeteren. Het is namelijk mogelijk om veelgebruikte Javascriptbibliotheken van Google te halen. Op die manier worden de eigen servers ontlast, terwijl de eindgebruiker de internationale en razendsnelle servers van Google gebruikt voor het bekijken van een groot deel van je website. Om in WordPress gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit, hoef je alleen maar de plugin Google Libraries te installeren. De plugin bekijkt vervolgens welke bibliotheken jouw website gebruikt. De eindgebruiker wordt uiteindelijk doorgestuurd naar de gewenste locatie op de servers van Google. Het resultaat: je website wordt een stuk sneller omdat de servers waar de site op draait minder zwaar worden belast.
2. Combineer afbeeldingen tot sprites
Gzip-compressie maakt je site kleiner, maar die comprimeert niet je afbeeldingen. Het is bekend dat grote afbeeldingen een nadelige invloed hebben op de laadtijden van een website. Naast het verkleinen van afbeeldingen, kun je meerdere statische afbeeldingen ook samenvoegen tot een grote sprite. Een sprite is een tweedimensionale afbeelding of animatie die een geïntegreerd deel uitmaakt van de gehele grafische beeldweergave. Het gebruik van sprites heeft twee grote voordelen.
De eindgebruiker hoeft jouw servers minder vaak te benaderen, terwijl de totale grote van de afbeeldingsbestanden afneemt. Het samenvoegen van afbeeldingen in sprites gaat niet ten koste van alt-tags en afbeeldingstitels.
Met spriteme kun je een op JavaScript gebaseerde tool downloaden die het mogelijk maakt om afbeeldingen samen te voegen tot een sprite. De tool start je op zodra je op je eigen website bent gekomen en brengt vervolgens advies uit over welke afbeeldingen samengevoegd kunnen worden.
Heb je de juiste instellingen ingevoerd? Dan zal de tool de sprite automatisch samenstellen en de nodige veranderingen voor je CSS uitschrijven. Het is nu enkel nog zaak de sprite te uploaden naar je eigen server en de locatie van de afbeeldingen aan te passen.
3. Combineer codes
Staat je site bij Savvii, dan hoef je hier geen rekening mee te houden. Gelukkig is het heel makkelijk om naar ons te migreren. Deze tip geldt alleen als je site geen HTTP/2 ondersteunt.
Het combineren van codes is een derde manier om de performance van je website te optimaliseren. Door verschillende, door jouw website gebruikte codes te combineren, hoeft een gebruiker je servers minder vaak aan te spreken. Hierdoor neemt ook de laadtijd van de site flink af. Een voorbeeld van codes combineren is het samenvoegen van jouw Javascriptcode met de CSS (stijlbladen). Het samenvoegen van codes is een koud kunstje met Minify. Deze plugin combineert de verschillende codes in een code. Die stap leidt meteen tot significante snelheidswinst.
4. Gebruik weinig externe scripts
Het aanroepen van externe scripts vormt vaak een extra belasting voor de server. Probeer het gebruik van externe scripts dan ook te beperken tot hulpmiddelen als Google Analytics.
5. Pak je bestanden in
Ook de hoeveelheid data die je naar de eindgebruiker stuurt heeft uiteindelijk invloed op de performance en snelheid van jouw website. Gelukkig kun je hier ook invloed op uitoefenen. We kennen allemaal de zips die normale bestanden inpakken voor een snellere gegevensoverdracht. Met Gzip kun je ook hele websites inpakken. Zo wordt de hoeveelheid data die moet worden doorgestuurd kleiner, wat de server veel werk bespaart en jouw site een stuk sneller maakt. Gzip staat standaard geïnstalleerd op alle Savvii servers.
6. Kies voor lichte thema’s
Ook de keuze van een thema is belangrijk als je het beste uit jouw WordPress-site wilt halen. Er zijn heel veel prachtig vormgegeven thema’s voor WordPress beschikbaar. Veel van die thema’s zijn voorzien van sliders, widgets en andere dynamische elementen die voor een breed scala aan functionaliteiten en designopties zorgen. Het nadeel is dat al die extra elementen tevens een nadelige invloed op de performance en snelheid van je website hebben.
Kies daarom voor een licht thema en ben zuinig met het toevoegen van dynamische elementen. Het standaard WordPress-thema is al een prima lichtgewichtsthema dat veel mogelijkheden biedt op het gebied van vormgeving. Je kunt ook kiezen voor een framework als Genesis, dat rekening houdt met de snelheid van een website.
Heb je hulp nodig bij het optimaliseren van de performance? Wij helpen je graag! Neem telefonisch contact op of stel je vraag in ons contactformulier.
Reactie achterlaten