WordPress-website traag? Zo achterhaal je de oorzaak

WordPress
Maik Gruppen, 24 september 2018

Doet je WordPress-site er lang over om te laden? Of zijn het vooral specifieke pagina’s die last hebben van dit probleem? In beide gevallen doe je er verstandig aan om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Er zijn tools beschikbaar om dit te testen, maar wat doe je daarna?

Een trage site is niet goed voor de bezoekersaantallen en conversiecijfers. In dit artikel laten we zien wat de redenen kunnen zijn voor een trage website. Vervolgens leggen we uit hoe je de exacte oorzaak van jouw snelheidsproblemen kunt achterhalen.

Redenen voor een trage WordPress-site

Er zijn diverse redenen die ervoor zorgen dat jouw WordPress-site langzaam is. We zetten de vaakst voorkomende voor je op een rij.

Veel complexe requests

Zeker bij een drukke en zware site stapelen grote aantallen complexe requests zich soms op tot een knelpunt waardoor het laden van een pagina vertraagt. Denk bijvoorbeeld aan een webshop waarin een klant meerdere producten tegelijk bestelt en afrekent. De computer van de klant stuurt dan een request om de afrekenpagina te ontvangen.

Op dat moment moet de server niet alleen de lay-out van die pagina verzamelen, maar ook alle informatie over de producten en bijbehorende verzending genereren. Een piek van dergelijke requests zorgt voor snelheidsverlies, zeker als er niet optimaal gebruik wordt gemaakt van cachingtechnieken of je hosting te wensen overlaat.

Slechte hosting

Het is verleidelijk om bij het kiezen van een hostingpartij vooral naar de prijs te kijken. Toch is goedkoop vaak duurkoop. Zeker als je kiest voor een goedkoop shared hostingpakket, loop je het risico dat er (te) veel websites op één server worden geplaatst. Als je een complexe website met veel bezoekers hebt, leidt dit al snel tot traagheid en een mindere performance.

In zo’n geval is het beter om te kiezen voor een VPS. Savvii gebruikt technieken zoals supersnelle servers, caching, mogelijkheden tot CDN-integratie of de laatste PHP/MYSQL-versies zodat jouw WordPress-site een stuk sneller draait.

Thema’s voor WordPress

Flexibiliteit is een van de sterke punten van WordPress. Die eigenschap uit zich onder meer in het grote aantal beschikbare thema’s voor het platform. Helaas zijn er ook slechte thema’s die je site aanzienlijk vertragen. Dat komt doordat deze thema’s vaak gebruikmaken van matige code, te veel code produceren of onnodig veel bestanden aanroepen. Verdiep je dus goed in een thema voordat je definitief tot gebruik overgaat of overweeg een nieuw thema te kiezen.

Een overdaad aan plugins

Het installeren van plugins is natuurlijk een handige manier om jouw WordPress-website te voorzien van extra functionaliteiten. Maar overdaad schaadt. Een woud aan plugins gaat vaak ten koste van de snelheid van je website, zeker als er ook nog exemplaren tussen zitten die draaien op slecht geschreven codes. Kijk dus altijd goed of je een plugin écht nodig hebt of dat het gaat om een leuk handigheidje dat niet essentieel is voor het functioneren van je website. Plugins die binnen de laatste categorie vallen kun je beter verwijderen.

Te grote afbeeldingen

Te grote afbeeldingen zijn een voorname reden voor trage WordPress-websites. Een overzicht van veelvoorkomende fouten bij het gebruiken van afbeeldingen in WordPress:

● Afbeeldingen worden wat betreft het aantal pixels niet verkleind of geoptimaliseerd voordat ze in de mediabibliotheek worden geplaatst. Het resultaat: veel MB’s en lange laadtijden. Gebruik tools WP Smush om afbeeldingen te verkleinen.

● Website-eigenaren gebruiken het verkeerde bestandsformaat. Voor gebruik online is JPEG of PNG veruit het meest geschikte formaat. Een bestandsformaat als TIFF is veel meer gericht op drukwerk en past geen compressie toe. Hierdoor zijn afbeeldingsbestanden in die formaten veel groter.

● Er wordt geen gebruik gemaakt van een CDN. Vooral als je bezoekers over de hele wereld hebt, zorgt een CDN voor snellere uitgifte van je afbeeldingen.

Verkeerde configuratie

De technische configuratie van WordPress op de webserver zelf kan ook een bron van snelheidsproblemen zijn. Kies daarom voor instellingen en technieken die gericht zijn op het optimaliseren van de laadsnelheid. Voorbeelden zijn het minifyen van bestanden, het ‘lazyloaden’ van afbeeldingen en video’s en het cachen (bijvoorbeeld met WP Rocket) van individuele pagina’s.

De oorzaak voor een trage site achterhalen

Maar hoe kom je er nu eigenlijk achter waar het aangaande de snelheid (de stelregel is dat een website of -pagina binnen een twee secondes of minder moet laden) bij jouw WordPress-site nu precies aan schort? Gelukkig zijn er diverse tools beschikbaar waarmee je kunt meten en achterhalen waarom jouw site niet snel laadt.

GTmetrix

Deze tool put bij het meten van de snelheid van je WordPress-website uit meerdere bronnen. Hoe werkt het? Voer eerst het adres van de gewenste webpagina in. Vervolgens krijg je ratings van F tot A en van 0 tot 100 procent. Een score van minimaal 90% is een prima waarde. Extra handig is dat GTmetrix je tevens concrete tips geeft waarmee je de snelheid van een site of pagina flink kunt verhogen.

Webpagetest.org

Met Webpagetest wordt je website een aantal keer geladen, waarnaar je een rapport krijgt te zien in de vorm van een waterfall-grafiek. Hiermee zie je snel welke onderdelen van je website het langst laden en waar je de aandacht dus op kan vestigen. Ook krijg je een advies over de belangrijkste meetwaarden van je site: laadsnelheid, Time to First Byte, Time to Render en websitegrootte.

Pingdom

Pingdom geeft je waardevolle informatie over de totale laadtijd van een webpagina. Die inzichten worden gekoppeld aan een totaalcijfer dat indicatief is voor de algehele performance van je website. Het oordeel van Pingdom wordt ook vertaald naar concrete tips waarmee je laadsnelheden een extra impuls kunt geven. Wat zijn de sterke punten van mijn site? En welke maatregelen kan ik nemen om de performance nog wat aan te scherpen? Pingdom is wel vrij technisch en daarom vooral bruikbaar voor hostingbedrijven en ontwikkelaars.

Google Analytics

Met Google Analytics krijg je meer zicht op de ‘probleempagina’s’ binnen jouw website en wordt het gemakkelijker om  minder presterende delen van de site te verbeteren.

Google PageSpeed Insights

Google PageSpeed Insights geeft je, eigenlijk net als GTMetrix, per pagina een score. Het voordeel van deze tool is dat je ook direct een oordeel krijgt over de werking van je webpagina op een smartphone. Wel zo belangrijk in een tijdperk waarin steeds meer mensen de digitale snelweg betreden met mobiele apparaten.

Conclusie

Zoals je hebt gezien kunnen er heel wat oorzaken zijn voor een trage WordPress-website. Om het beste uit je site te halen, is het zaak om de vertragende elementen zo snel mogelijk op te sporen. Gelukkig zijn er heel wat tools beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.

Wil je meer weten over de maatregelen die je kunt nemen om de snelheid en performance van jouw site te verbeteren of op peil te houden? Neem dan contact op met een van onze specialisten of lees onze ‘Hoe maak je jouw WordPress website sneller: de ultieme checklist‘.

Maik Gruppen - Maik is super gepassioneerd over WordPress, development en ondernemen. Wat hij leert deelt hij graag met de community.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!