De snelheid van je WordPress-website testen: 6 tools

WordPress
Maik Gruppen, 8 oktober 2018

Trage websites staan bovenaan het klachtenlijstje van de internetgebruikers. Om er zeker van te zijn dat jouw WordPress-website garant staat voor een goede internetervaring, moet je de snelheid van je site controleren. Gelukkig zijn er diverse manieren en tools om dit te doen. We zetten de beste voor je op een rijtje.

GTMetrix

GT Metrix speed test tool

GTMetrix is een bovengemiddeld snelle en uitermate handige tool om de snelheid van je website eens kritisch langs de meetlat te leggen. De software put hierbij uit meerdere bronnen en combineert het oordeel van de zoekmachinegiganten Google en Yahoo.

Hoe werkt het? Voer eerst het adres van de gewenste webpagina in. Vervolgens krijg je ratings van F tot A en van 0 tot 100 procent. Een score van minimaal 90% is prima en valt ook wel aan te bevelen in het huidige internetlandschap. Een leuk extraatje: GTMetrix geeft je ook concrete tips waarmee je de snelheid van een website of -pagina flink kunt opschroeven.

Google PageSpeed Insights

Google Pagespeed test tool

Google PageSpeed Insights geeft je, eigenlijk net als GTMetrix, per pagina een score. Het voordeel van deze tool is dat je ook direct een oordeel krijgt over de werking van je webpagina op een smartphone. Wel zo belangrijk in een tijdperk waarin steeds meer mensen de digitale snelweg betreden met mobiele apparaten.

De module van PageSpeed heeft wel wat beperkingen, waardoor bepaalde technieken om de snelheid van je website te verbeteren niet zo goed werken in combinatie met de PageSpeed-tool. Daarnaast stellen webontwikkelaars dat PageSpeed soms de neiging heeft om tegenstrijdige adviezen voor snelheidsoptimalisatie te geven.

Wil je weten hoe snel jouw website is?

Vraag gratis onze snelheidcheck aan! Binnen één werkdag krijg je een uitgebreid snelheidsrapport van ons terug.

PingDom

Pingdom test tool

PingDom geeft je vooral waardevolle informatie over de totale laadtijd van een webpagina. Die inzichten worden gekoppeld aan een totaalcijfer dat indicatief is voor de algehele performance van je WordPress website. Het oordeel van PingDom wordt ook vertaald naar concrete tips waarmee je laadsnelheden een extra boost kunt geven.

Wat zijn de sterke punten van mijn site? En welke maatregelen kan ik nemen om de performance nog wat aan te scherpen? Op dat soort vragen geeft PingDom antwoord. PingDom is wel vrij technisch. De tool is daarom misschien wat minder toegankelijk voor websitebezitters zonder veel technische achtergrondkennis en vooral zeer nuttig voor hosters en developers.

Google Analytics

Google Analytics speed test tool

Google Analytics is natuurlijk een van de meest uitgebreide analysetools voor het kritisch onder de loep nemen van de prestaties van jouw WordPress website. Door te klikken op het kopje ‘Sitesnelheid’ (te vinden onder ‘Gedrag’) krijg je gelijk een mooi snelheidsoverzicht per browser en webpagina voorgeschoteld.

Analytics toont vervolgens wat de probleempagina’s zijn binnen jouw website en komt meteen met suggesties om die minder presterende componenten van je WordPress site onder handen te nemen.

WebPageTest

Webpagetest

Om Webpagestest.org te gebruiken vul je eerst de URL in van de webpagina die je aan een snelheidstest wil onderwerpen. Kies voor een testlocatie in Nederland en de meestgebruikte browser van je bezoekers. Via het menu ‘advanced settings’ kun je het aantal uit te voeren tests vergroten zodat je een betrouwbare uitslag krijgt.

Een belangrijk voordeel van WebPageTest is dat het platform je extra mogelijkheden geeft om tests te specificeren. Je kunt bijvoorbeeld het aantal tests zelf instellen, maar ook de te onderzoeken browsers kiezen en twee websites met elkaar vergelijken of gelijktijdig testen. WebPageTest is wel al een stukje ouder dan veel andere testtools, maar desondanks een serieuze aanrader.

Neustar Web Performance

Neustar Web Performance speed test tool

Neustar Web Performance is vooral erg geschikt voor het toetsen van de performance van je WordPress website. Wat vertraagt je website? Welke elementen slokken de meeste tijd op tijdens het laadproces? Met deze tool kom je er gegarandeerd achter. Je website wordt vanaf verschillende locaties getest op snelheid. Handig, want dit levert concrete inzichten op waar je hostingpartij iets mee kan.

Kom je er bijvoorbeeld achter dat relatief veel bezoekers zich op een locatie ver van je server bevinden en dus last hebben van traag ladende pagina’s als ze jouw site bezoeken? Dan kun je hier vervolgens snel op inspelen, bijvoorbeeld door gebruik te gaan maken van een content delivery network (CDN).

Wil je weten hoe snel jouw website is?

Vraag gratis onze snelheidcheck aan! Binnen één werkdag krijg je een uitgebreid snelheidsrapport van ons terug.

Conclusie

Kortom, er zijn diverse goede tools voorhanden om te meten of je website en individuele webpagina’s snel genoeg zijn om te voldoen aan de standaarden die de moderne internetgebruiker verwacht. Welk hulpmiddel je gebruikt, hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeuren en technische kennis.

PingDom levert bijvoorbeeld een schat aan informatie, maar kan voor IT-leken wel wat ingewikkeld en technisch zijn. Google Page Speed Insights is gemakkelijker te gebruiken, maar volgens veel insiders ook weer minder betrouwbaar. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om meerdere tools te gebruiken om zo tot een afgewogen oordeel te komen.

Maik Gruppen - Maik is super gepassioneerd over WordPress, development en ondernemen. Wat hij leert deelt hij graag met de community.

Reactie achterlaten

Leer ons beter kennen!